SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Nemdohányzó Világnap: A COPD-s megbetegedések 90%-a dohányzás miatt fejlődik ki

Családinet [cikkei] - 2011-05-31
Május 31-én a Nemdohányzó Világnap keretében világszerte a dohányzás káros hatásaira hívják fel a figyelmet, amely számos betegség, köztük a COPD hátterében áll. A dohányosok kockázata, hogy meghalnak ebben a ma már egyre közismertebb idült légúti betegségben, közel 13-szor nagyobb, mint a nemdohányzóké.
Nemdohányzó Világnap: A COPD-s megbetegedések 90%-a dohányzás miatt fejlődik ki

A COPD a környezetből a légutakba kerülő gázok és szennyező részecskék – legtöbb esetben a dohányfüst – hatására jön létre. Ez a krónikus gyulladásos betegség elsősorban a kishörgőket és a tüdő léghólyagocskákat támadja, amelynek eredményeként a légutak beszűkülnek, így a beteg kevesebb oxigénhez jut, fulladni kezd. Eleinte ezek a tünetek csak nagyobb fizikai megterhelés alkalmával jelentkeznek, de a betegség progressziója során ez a helyzet állandósulhat. A tünetek közé tartozik még a köhögés, a légszomj, a nehézlégzés és a jelentős mennyiségű és rendszeres köpetürítés. Ezek nagymértékben kihatnak a beteg életminőségére, legsúlyosabb formájukban még az egyszerű teendők elvégzésében is akadályozva őket.

Az Egészségügyi Világszervezett adatai szerint a COPD betegek száma világszerte 210 millióra tehető, s évente közel 3 millió ember hal meg ennek a betegségnek köszönhetően. Ma Magyarországon a tüdőgondozókban több mint 140.000 COPD-s beteget tartanak számon, viszont ez a szám a szakértők szerint felderítetlen esetekkel együtt közel félmillióra is rúghat.

A COPD diagnózis megerősítése légzésfunkciós vizsgálattal történik, azonban az esetek többsége sokáig felderítetlen marad, mert a betegség csak előrehaladott állapotban okoz panaszokat. Idővel a COPD akut fellángolásainak következtében a betegség súlyosbodik, a légzésfunkció romlik, s a tüdő állománya roncsolódik.



Az elmúlt évek során számos COPD vizsgálatot folytattak, amelyek megerősítették, hogy a COPD-ben szenvedő betegek 90%-a aktuálisan dohányzik vagy korábban dohányzott. A dohányosok COPD mortalitási kockázata 12,7-szer nagyobb, mint azoké, akik sohasem dohányoztak, s ez a kockázat dózisfüggő – a betegség gyakorisága és súlyossága egyértelműen összefügg az elszívott cigaretták számával. Éppen ezért fontos a dohányzás mielőbbi elhagyása, amelynek eredményeként a légzésfunkció vesztésének üteme mérsékelhető.

Napjainkban szerencsére léteznek már olyan modern terápiák, amelyek a tüdőfunkció jelentős és tartós javulását eredményezik akár 4 éven át. Amennyiben időben felismerik a COPD-t, ezek a hörgőtágító készítmények nagymértékben késleltetik a betegség első fellángolását. A kezelés napi egyszeri használat mellett jótékony hatással van a COPD klinikai lefolyására, és javítja a betegek életminőségét. Ez az újfajta terápia a COPD egyik fő visszafordítható mechanizmusát, a kolinerg hörgő-összehúzódást célozza meg. Eredményeként a betegek könnyebben lélegeznek, mert megnyílnak a beszűkült légutak, és 24 órán át nyitva is maradnak.

Forrás: wellpr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
A szerkesztő ajánlja