SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tedd meg az első lépést... Élj a lehetősséggel!

Családinet [cikkei] - 2010-02-26
"Amikor fontos Vagy másoknak... élsz a lehetőséggel, hogy változtathass ... mert érezned kell, hogy szükség van Rád!... Mert ezzel csak nyerhetsz nem mást, mint egészségesebb éveket!"
Tedd meg az első lépést... Élj a lehetősséggel!

RizikóRiadó - Lőte AttilaMagyarországon a szív-, és érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási statisztikát, ugyanakkor az uniós átlaghoz képest 2,5 szeres a koszorúér halálozás. Szintén elkeserítő, hogy mintegy 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Európa többi országához képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

A Magyar Kardiológusok Társasága a sikeresen zárult Szívriadó, majd a  RizikoRiadó program tapasztalatait felhasználva ismét útjára indítja a RizikoRiadó elnevezésű, felvilágosító kampányát. A szervezők a társadalmi célú kommunikáció révén fel szeretnék hívni a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a megelőzés lehetőségeire, a felvilágosítás fontosságára, az eredményes gondozás érdekében az orvos-beteg, a nővér-beteg kapcsolat elmélyítésére.
A lakosság ismeretei hiányosak, felszínesek, a megelőzés annak ellenére, hogy a szív,- és érrendszeri megbetegedések tekintetében hazánk dobogós helyet foglal el, még gyermekcipőben jár. Ha figyelünk önmagunkra, élünk a szűrés adta lehetősséggel, magas vérnyomásunkat karban tartjuk, egészséges éveket, nyerhetünk, akár 5-6 évvel is meghosszabbíthatjuk életünket.  A folyamatosan megújuló programot a csütörtöki sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Kardiológusok Társasága.

RizikóRiadó - Dr. Kiss Róbert GáborKét és félszer több magyar hal meg koszorúér betegségekben, mint európai, a francia átlaghoz képest pedig hétszer több olyan 65 év alatti magyar férfi veszíti életét ebben a betegségben - mondta dr. Kiss Róbert Gábor  az MKT főtitkára.

Infarktushullám söpört végig Finnországon a '70-es években, amely kimutathatóan összefüggésbe hozható  a zsíros ételek túlzott fogyasztásával, a mozgásszegény életmóddal, a sok alkoholfogyasztással, a dohányzással - tette hozzá. Most hasonló  helyzet  alakult ki a volt szocialista országokban, nem kivétel ezalól hazánk sem. A finneknek 20 év alatt sikerült ötödére csökkenteni a szív-, és érrendszeri halálozás számát , ez példaként szolgálhatna Magyarországnak is.

A Főtitkár hangsúlyozta, a rizikófaktorok jelentőségét, mint mondotta  vannak közöttük nem befolyásolhatóak, mint az életkorunk, vagy a genetikai hajlamunk. Szerencsére azonban a rizikófaktorok többsége karbantartható. Ide soroltatók a túlsúly, dohányzás, mozgásszegény életmód, egészséges táplálkozás, stressz, magas vérzsírszint, magas vércukorszint, magas vérnyomás.
Az első négy esetben azonban mi magunk is sokat tehetünk rizikónk mérséklése érdekében. A dohányzás elhagyásával, rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással több, mint felére csökkenthetjük a szívinfarktus vagy agyvérzés esélyét. A stressz manapság sokakat érintő - „alig befolyásolható” rizikótényező, mely megbélyegzi mindennapjaink. A RizikóRiadó mindezen faktorokra kínál egyszerű, beteg centrikus megoldásokat.

A RizikóRiadó program célja éppen ezért egy komplex gondozási háló kialakítása, melyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré és mely a szakemberek segítségén túl mindenki számára hozzáférhető információkkal támogatja a beteg és egészséges populációt egyaránt

Forster Tamás, a társaság elnöke elmondta: a fő céljuk, hogy felhívják a magas vérnyomásban szenvedő betegek figyelmét, nem elég az orvosi kezelés, a tabletta, saját maguknak is törődniük kell az egészségükkel.

Dr. Forster Tamás a Magyar Kardiológus Társaságának elnöke elmondta, hogy a Társaság ebben az évben az azonnali szívhalál valamint a rizikófaktorok megelőzésére fókuszál, e mellett fontosnak tartja, hogy a nők is kellő figyelmet fordítsanak a szívük egészségére. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy változtatni kell a szűrővizsgálatok eddigi stratégiáján, rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy a rizikófaktorok megismerését követően tegyenek annak elhárítása érdekében. A Társaság fő célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét.  Az elnök hangsúlyozta a Rizikóriadó elnevezésű program nem egyszerűen a magas vérnyomás helyes kezelését célozza meg, szerepe több mint egyszerűen a célérték kommunikációja, vagy a RizikóRiadó - Kautzky Armandhelyes  életmód ismertetése. A kampány a magas vérnyomást, mint „néma gyilkos” rizikófaktort helyezi a középpontba. Ez a betegség már csak akkor fáj, amikor már késő, azaz bekövetkezik a szívinfarktus vagy az agyvérzés. Köztudott, hogy a Magyar Kardiológusok Társaságának fő feladata, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik a Társaságon belül vagy kívül a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban illetve a hazai kardiológia fejlesztésében részt kíván venni - tette hozzá.



A RizikóRiadó program szeretné elérni, hogy a magas vérnyomásos betegek ismerjék meg saját kockázati szintjüket és a vérnyomáscsökkentésen túl további rizikójuk mérséklésének kihatását az életükre. A program lényege, hogy a betegek rájöjjenek, hogy egészségükért-jövőjükért ők is felelősek, annak aktív részesei, alakítói, legfontosabb döntéshozói.

A RizikoRiadó program iránt elkötelezett orvosok és nővérek Budapesten, Pécset, Debrecenben és Szegeden vehetnek részt továbbképzésen. A rendezvényen a csapatépítő tréning keretében neves szakemberek hívják fel az orvosok és asszisztensek figyelmét a gondozás jelentőségére, és azokra a tényezőkre, amelyekre feltétlenül a mindennapi életükben oda kell figyelniük, amikor többszörösen érintett páciensről van szó. A szív, és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatosan nem csak előadásokat hallhatnak, hanem moderátor segítségével szituációs játékokban is részt vehetnek, betegekkel találkozhatnak, ezzel is elsajátítva a helyes kezelési irányelveket.

A RizikoRiadó Program a főváros határait túllépve az ország nagyobb városaiban - Budapest, Szeged, Miskolc, Debrecen, Pécs, Veszprém - a lakosság számára programsorozatot szervez, ahol a helyi színházak dolgozóinak szűrését vállalja fel, ugyanakkor ezeken, a helyszíneken a nagy bevásárló központban az Egyszervolt.hu mesefigurái segítségével nővérek vérnyomást mérnek, kardiológusok pedig szaktanácsot adnak.

A Magyar Kardiológusok Társasága ebben az évben is meghirdeti az Év Esélynövelő Díjat. A betegek szavazata alapján jelöltek azok a nővérek, asszisztensek lehetnek, akik a program keretén belül kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a betegeket gondozásában.

RizikóRiadó - Barabás Éva, István DánielA díj átadására a szeptember utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő Szívünk napján kerül sor, amelynek a budapesti Városliget ad otthont. Ünnepélyes keretek között Barabás Éva és István Dániel az RTL Klub műsorvezetői adják át az elismerést annak a nővérnek, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Március elején a Magyar Kardiológusok Társasága útjára indítja a program weblapját is www.rizikoriado.hu címen, ahol számos információ mellett, a látogató nyereményjátékokon vehet részt és felteheti kérdéseit a témával kapcsolatosan, amelyekre neves szakemberek válaszolnak.

A kampányhoz a budapesti Madách Színház, a debreceni Csokonai Színház, a szegedi Nemzeti Színház, a veszprémi Petőfi Színház, valamint a pécsi Nemzeti Színház színészei is csatlakoztak. A többlépcsős kampányban az üzenetek egymásra épülnek, az aktivitások erősítik a kampány üzenetét. Maga RizikoRiadó elnevezés egy bizonyos figyelmeztetés, miszerint eljött az idő a változtatásra. Az MKT intenzív és átfogó kommunikációs kampány segítségével próbálja meg aktivizálni a lakosságot, bízik abban, hogy a kampány végén a lakosság nagy százaléka elmondhatja, hogy idősek és fiatalok egyaránt  majdnem mindent vagy sokat megtettek és a jövőben megtesznek egészségük érdekében.

forrás: diamondagency.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja