A magnézium és a foszfor
A magnézium
Az ideg és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében játszik szerepet. Jótékonyan hat a B1, B12 vitamin megfelelő működésére. Élettani szerepét bizonyítja, hogy magnéziumhiányt tapasztaltak magas vérnyomással, érelmeszesedéssel, szívinfarktussal járó állapotokban. A magnézium akadályozza a vérlemezkék összescsapódását, ezzel gátolja a thrombózis kialakulását.
A napi szükséglet:
- férfi 19-60 éves kor között 350mg/nap
 - nők 19-60 éves kor között 300mg
 - terhességben 450mg
 - szoptatásban 450mg
 
A terhesség, a szoptatás, az erős stresszhatások fokozzák a magnéziumhiányt. A kalcium-magnézium fogyasztás kívánatos aránya 2:1.
Magasabb magnézium tartalmú élelmiszerek:
- zabpehely 110
 - szójaliszt 240
 - lencse 134
 - szárazbab 217
 - bakonyi barna kenyér 60
 - cékla 87
 - paraj 53
 - sóska 60
 - zöldborsó 42
 - laskagomba 83
 - banán 60
 - dióbél 256
 - földimogyoró 290
 - mandula 368
 - mák 506
 - naprafogómag 620
 - tökmag 970
 - sertéshús (sovány) 42
 - sertésmáj 38
 - busa 40
 - ponty 30
 - trappista sajt 66
 - óvári sajt 56
 - tejpor 110
 
A foszfor
A felnőtt ember szervezetében kb. 600-700 g foszfor van, amelynek 80-85 %-a a csontok, fogak szilárdságát szolgálja. Építőköve egyes fehérjéknek, nukleinsavaknak, enzimeknek, egyes B- vitaminoknak. Vegyes táplálkozással a foszfor 50-70%-a szívódik fel. Túlzott foszforbevitel gátolja a kalcium, a vas, a cink, valamint a magnézium felszívódását, tehát a felvett kalcium és foszfor mennyiségi aránya legalább 1:1-hez kell, hogy legyen.
Újszülöttek és kisgyermekek számára a kalciummal azonos mennyiségű foszfor bevitele káros. Az anyatejben a kalcium-foszfor aránya 2:1, a tehéntejben 1,2:1. A tehéntejjel táplált újszülöttekben fellépő hypocalcémiás görcsök és a tehéntej nagy foszfortartalma között oki összefüggés van.
Napi szükséglet:
- csecsemő 0-6 hónapos korig 190 mg/nap
 - csecsemő 7-12 hónapos korig 280
 - 2-10 éves korig 620
 - 11-18 évig (fiúknál és lányoknál is ) 775
 - 19-60 évig 620
 - 60 év felett 775
 - terhességben, szoptatásban 930
 
 A foszfor gyakorlatilag minden élelmiszerben megtalálható. Sok foszfort tartalmaznak a húsok-és húskészítmények, a sajtok, egyes zöldségek, szárazhüvelyesek, olajos magvak, tojássárga. Az utóbbi években inkább a foszforbevitel növekedésével kell számolni, miután az élelmiszeripar egyre több foszfátot használ fel az élelmiszerek feldolgozása során ( pl: kólában ).
Néhány magasabb foszfor tartalmú élelmszer foszfor tartalma:
- teljes búza 300
 - rozsliszt 350
 - szárazbab, lencse, borsó 400
 - szója 500
 - bakonyi barna kenyér 210
 - fokhagyma 140
 - paraj 160
 - zöldborsó 110
 - banán 94
 - csipkebogyó (friss) 130
 - szőlő 75
 - dióbél 400
 - mandula 450
 - mák 800
 - napraforgómag 706
 - bárányhús 350
 - liba, kacsahús 250
 - sertésmáj 380
 - eidámi, ementáli sajt 500
 - parmezán 550
 - trappista sajt 400
 - Hóvirág, mese sajt 900
 - tojássárga 570
 













Közösségi hozzászólások: