SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terjed a keresztallergia

Családinet [cikkei] - 2008-07-31
Itt a nyár és ezzel együtt a parlagfű és a gyümölcsevés szezonja is. Ez pedig igencsak veszélyes időszakot jelenthet a keresztallergiások számára.
Napjainkban egyre több keresztallergiával küzdő beteg növeli az allergiások táborát.

A jelenség olykor nehezen felismerhető, mivel a keresztallergia esetén egy allergiás betegnél az allergénhez szerkezetileg hasonló anyag szintén allergiás tüneteket vált ki. A szervezet a két anyag közt nem tud különbséget tenni, ugyanis kémiai szerkezetük nagyon hasonló. Ilyen  közeli allergének például a fenyőpollen-fenyőmandula, búza-rozs, alma-körte, burgonya-sárgarépa, őszibarack-sárgabarack, poratka-lisztatka, szilva-cseresznye, parlagfű-napraforgó, tojás-csirkehús, tehéntej- más tejtermék párosítások.

Kiváltképp erős keresztallergia áll fenn a dinnyefélék és a parlagfű között. Ha parlagfűszezonban (általában júniustól októberig tart) egy parlagfűre allergiás személy bármilyen dinnyefélét eszik, akkor gyakran jelentkezhetnek nála a gyomnövény által kiváltott intenzív tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, heves reakciók. Ha az étkezés után félórával a nyálkahártyán bármilyen gyulladás, hólyag, viszkető-égető érzés jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy keresztallergiával állunk szemben. A keresztallergia tünetei könnyen "becsaphatják" a beteget, hiszen sokakban fel sem merül, hogy nem a szénanátha tünetei, hanem a keresztallergia tünetei gyötri őket. A pácienseket fel kell készíteni a keresztallergia lehetőségére, informálni kell őket, hogy mely anyagok lehetnek veszélyesek számukra. A tünetek nem ritkán még fulladást is okozhatnak.

A keresztallergiában szenvedőknek érdemes főzött, forrázott, hővel kezelt zöldségeket, gyümölcsöket - például zöldséglevest vagy friss, tartósítószerek nélküli kompótot - fogyasztani, hiszen a konyhai művelet során ezen élelmiszerek a keresztreakciót adó készségüket elveszítik. Érdemes kerülniük a tartósítószereket, a konzerv készítményeket, az állati fehérjét tartalmazó fűszeres ételeket, a különböző (keleti, egzotikus, pikáns) fűszerféléket. Helyettük például fagyasztott áruk fogyasztása is szóba jöhet. A bármilyen nemű fűszerezés is kerülendő, főleg az allergiás időszakban, hiszen ez egy felesleges sokk a szervezetnek. 

A feketeürömmel keresztreakciót adó élelmiszereket a magyar konyha még ritkán használja, viszont kétségtelen, hogy számuk nem elenyésző. Ide tartozik többek között az oregánó, a mangó, a szerecsendió, az ánizs, a kivi, a majoránna, a koriander, a kömény, a kamilla, a napraforgó, a kapor. Gyakrabban találkozunk  köztük a burgonyával, a banánnal, az uborkával, a dinnyefélékkel, a petrezselyemmel és a zellerrel. A nyírfa főleg a gyümölcsfélékkel ad keresztreakciót, mint például az alma, körte, sárgabarack, cseresznye, őszibarack, meggy, avokádó. Ugyanakkor a nyírfával együtt keresztallergiát eredményezhet a mogyoró, a (kesu)dió, a mandula is.

A fűfélék főleg a gabonákkal és hüvelyesekkel együtt adnak kereszt-reakciót, ide sorolható a rozs, a búza, a szója, a babfélék, a borsó, a földimogyoró és a paradicsom. A parlagfű a már említett dinnyeféléken kívül a paradicsommal, az uborkával, a tökkel, a cukkinivel, a banánnal, a napraforgómaggal és a kamillával. Ezeket fagylalt, befőtt, sőt kozmetikum-készítmény formájában is kerülni kell!

www.elelmiszerallergia.hu
Fotó: ragnarocks - 123rf.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik

Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja