SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csincsilla tartás

Kókai Kata [cikkei] - 2004-05-21
Amikor belépünk egy állatkereskedésbe, és (talán életünkben először) megpillantjuk ezt a dundi kis állatot, azonnal szeretnénk hazavinni. Csillogó, sötét szemei, hosszú bajsza mindenkit elvarázsol...
Csincsilla tartás

Elszomorító azonban a tény, hogy Magyarország élen jár a csincsilla prém előállításában. Legtöbbször még az állatkereskedésekben is azokat a rágcsálókat vásárolhatjuk meg, melyeket a tenyésztők leselejteztek. Nem is beszélve leendő kedvencünk borsos áráról... Igazán egészséges, és mindenekellőtt reális áron kapható csincsillát inkább a hobbi tenyésztőktől lehet beszerezni.

Tartási körülmények

Mivel a csincsillák eredeti élőhelyükön (Andok hegység) a mókusokhoz hasonló életvitelt folytatnak, fontos, hogy viszonylag nagy mozgásterülettel rendelkezzenek.Sokszor láthatjuk állatkereskedésekben, amint több álatkát összezsúfolnak egy apró, műanyag dobozba.  Általában több emeletes ketrecet szoktak javasolni, léteznek azonban más, alternatív megoldások. Aki jobban szeretné kedvencét természetes körülmények között tartani, az elkeríthet (például drótháló segítségével) egy 50*50 cm alapterületű, 1-2 méter magasságú részt a lakásban, s vastag faágakkal biztosíthatja rágcsálóinak a fára mászás lehetőségét. Gyakran helyeznek el egy-egy vastagabb csövet is a ketrecben, így kialakítva a csincsilla alvóhelyét.

Táplálék

Kezdő gazdiknak ajánlott a legbiztosabb eledel, a csincsilla táp, de sokszor szívesen fogyasztják a zöldségeket is. Répával, salátával és káposztával (fonnyasztva vagy szárítva) érdemes próbálkozni, persze önálló egyéniséggel rendelkező állatok, tehát ízlésüknek megfelelően előfordulhat, hogy egyikük rajong a zöldségért, a másik viszont nem hajlandó ránézni. Általában a friss lucerna (vidéken könnyen beszerezhető) mondható kedvenc zöld ételüknek. Mint minden állatnál, fontos, hogy tiszta vizet kapjanak, legalább kétnaponta egyszer.

Gondozás, tulajdonságok

A csincsilla leginkább éjszakai állat, tehát csak jó alvók tartsák a hálószobában! Mint a legtöbb állat esetében, itt is le lehet szoktatni őket az éjszakai zajongásról, apró fortélyok segítségével. Ha az etetési időt kora délutánra, esetleg reggelre időzítjük, hamarabb átállnak a nappali életmódra. A csincsilla társas lény, szereti az ember közelségét, s ha valaki megteheti, célszerűbb párban tartani őket. Fontos, hogy elegendő élettérrel rendelkezzenek, ha tehetjük, néha engedjük őket kószálni a lakásban! Jó azonban tudni, hogy nagyon kíváncsi lények, és hajlamosak mindent ételként megítélni, így ha egy percre elfordítjuk a fejünket, biztosan megrágják a bútorokat.

Mivel vastag bundával rendelkeznek, mindenképpen oda kell figyelnünk lakhelyük hőmérsékletére. Ha ez az érték meghaladja a 26-28 C°-ot, akkor hűtenünk kell a szoba hőmérsékletén, különben kedvencünk nem lesz hosszú életű. Eredeti élőhelyükön, akárcsak más rágcsálók, sokszor vesznek homokfürdőt. Ha szeretnénk csincsillánknak örömet okozni (és közben lakásunkat sem szeretnénk összepiszkítani), akkor vásároljunk az állatkereskedésben kvarchomokot és tegyük egy alacsony műanyag tálban kedvencünk ketrecébe.

Egy állat nem játékszer

Sokan úgy gondolják, ha megvesznek egy állatot, nem tartoznak érte felelősséggel. Jobb esetben a megunt kedvenceket elviszik egy menhelyre, rosszabb esetben egyszerűen a kukába, vagy az utcára kerülnek. Egy csincsilla 15-16 évig is él, egy teknős akár a 25-30 éves kort is megélheti. Fontos tehát, hogy átgondoljuk, milyen háziállatnak tudjuk biztosítani az optimális életkörülményeket. Ha tehetjük, válasszuk inkább az örökbefogadást, hogy kevesebb állat életéért kelljen küzdeni a menhelyeknek!

Állatmenhelyek:

Az állatmenhelyeken leginkább kutyák és macskák képeit láthatjuk, ez azonban nem azt jelenti, hogy másfajta állatok nem keresnek gazdát. Ha egy konkrét állatot szeretnénk, mindenképpen érdemes érdeklődni a menhelyeken!

www.rex.hu

www.illatosut.hu

www.tappancs.szeged.hu/

www.allatotthon.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja