A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságban a póráz mindkét végén

Nemes Dóra - 2020-11-30
1,5 millió kutyatartó lélegzett fel, miután bejelentették: a kijárási tilalom nem vonatkozik a kutyasétáltatásra. A szigorítás célja a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, de a fertőzés elkerüléséért maguk a gazdik is sokat tehetnek. Ehhez ad ötleteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Biztonságban a póráz mindkét végén

A Nébih ajánlása szerint a kutyasétáltatáshoz érdemes úgy felöltözni, hogy minél kevesebb bőrfelületünk maradjon szabadon. A hűvösebb időben ez valószínűleg nem jelent kihívást, a kesztyű és a sál lassan amúgy is előkerül.

Arra viszont figyeljünk, hogy a kutyaürülékes zacskó mellett a kézfertőtlenítő se maradjon otthon – főleg, ha a környezetünkben csak fedeles szeméttárolók találhatók.

A kutyás társadalom messze híres az összetartásáról, ám minden felelős gazdinak be kell látnia, hogy a barátkozásnak és a felhőtlen játéknak nem most van itt az ideje. Sétáink során kerüljük a forgalmas helyeket, és ne engedjük kutyánkat a futtatóba, ha ott már sokan vannak. Ne hagyjuk azt sem, hogy bárki megsimogassa négylábú társunkat, s ezen a téren mi magunk is gyakoroljunk önmérsékletet.

A hazaérkezés utáni kézmosás a legtöbbünknél már beépült a rutinba – ne feledkezzünk el a mancsokról sem! Ehhez használjunk langyos, szappanos vizet.

A Nébih a karanténban lévő gazdik számára is összegyűjtött néhány tippet: aki nem tudja másra bízni háziállatát, szerezzen be tartalék eledelt és – amennyiben szükséges – gyógyszert. Egy alomtálca és tisztítószer is jól jöhet, ha a séta nem megoldható.

Akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, nem puszilgassa, ölelgesse kedvencét, és azt se engedje neki, hogy az ágyban aludjon.

A szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy állatorvoshoz menni csak indokolt esetben lehet: érdemes telefonon konzultálni, és időpontot egyeztetni, mielőtt felkeresnénk a rendelőt.

Bár a COVID-19 elsősorban az emberekre veszélyes, pár esetben Amerikában és Hongkongban is előfordult már, hogy valaki megfertőzte a kutyáját.

Indexkép: Helena Lopes/pexels.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja