SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játékos fejlődés

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-16
Az anyukák idejük legnagyobb részét babájukkal töltik. Sokszor fejtörést okozhat, milyen elfoglaltsággal kössék le apró gyermeküket.
Játékos fejlődés

Nem szükséges, hogy minden elfoglaltság csupán szórakoztató legyen. Egyes játékok, a szülők meséje a babák képességeit is fejlesztik. A játék fontos szerepet játszik a baba fejlődésében, s a szülőkkel való kapcsolat kialakításában.

Nyelvi játékok

· Beszélj lágyan a babához, s említsd meg a nevét. Már néhány órával megszületése után képes beazonosítani, honnan jön a hang.
· A beszéd, vagy mese után mindig tarts rövid szünetet, s várd meg "válaszát".
· Változtasd meg a hangodat beszéd közben- néha beszélj úgy mint mindig, máskor utánozhatod mások hangját.

Kapcsolat-játék

· Ha a baba mosolyog, mindig viszonozni kell egy hasonlóan kedves mosollyal. Így látja, hogy szüleinek örömet okoz.
· Ha szemkontaktusban vagy gyermekeddel, mozgasd a fejedet más irányba, hogy kövesse a tekintetével, így megtanulja, hogyan figyelhet a mozgó tárgyakra, emberekre is.

Mozgás játék

· Helyezz el gyermeked körül színes játékokat. A sok érdekes, új dolog mozgásra készteti, fejével mindig a legérdekesebb játék felé fordul.
· Pelenkázás során végezz apró lábaival körkörös, kerékpározás szerű mozdulatok, ezt megtornáztatja izmait.


· Tarts elé egy játékot olyan távolságba, hogy kinyújtott karral kényelmesen elérje. Ha a játék felkelti érdeklődését, kinyújtja karjait, s ezzel izmait is dolgoztatja.

Fontos, hogy felismerd a baba által küldött jeleket, s ne erőltesd rá a játékot. Lehet, hogy éppen fáradt, vagy egyszerűen nincsen kedve játszani. A babák fejlődésében a játék, a szülőkkel való együttlét, a beszéd fontos szerepet kap, azonban az erőltetett játék legalább olyan rossz, mint az ingerszegény környezet.

A nagyobb babák

Néhány hónap után már biztosan nem fogja olyan érdekesnek találni játékait, hiszen már ismeri a környezetét. Valószínűleg inkább tesz felfedező körutat a lakást körbemászva, minthogy leragadjon egy-egy játék mellett. Ez, vagyis a környezet felfedezése, a természetes kíváncsiság szintén segíti a fejlődésben, az új dolgok megtanulásában.

A gyermekek első évük során elképesztően sok dolgot tanulnak meg. A nulláról indulnak, de igen hamar megismerik szüleiket, el tudják különíteni a hangokat, lassan már másznak, majd nemsokára két lábra állnak, s első szavuk is elhangzik. Ebben az időszakban a szülő segítheti gyermeke fejlődését a közös játékokkal, de igazából maga a gyermek az, aki egyedül elsajátítja a tudást.

A fizikai fejlődés segítése

· A legjobb, ha a baba minél kevesebb időt tölt a járókában. Helyette engedni kell -amikor csak lehet-, hogy szabadon másszon, és felfedezze környezetét. A zárt környezet hátráltatja a fizikai fejlődést, nem ad elég lehetőséget a mozgásra.
· A babát érdemes hátra fektetni. Ha meg szeretne fordulni, vagy elmászna valamerre, rögtön izmait is megtornáztatja, mely nagyban segíti fizikai fejlődését.

A babák egészséges fejlődéséhez a szülők segítségére is szükség van. Az ingerszegény környezetben nevelkedő babák később kezdenek el járni, s beszélni, mint azon társaik, akikkel szülei sok időt töltöttek.
A közös játékok nem csak a fejlődésben, de a szülő-gyermek közötti kötődésben is fontos szerepet játszanak. A babának is kell a szabad mozgástér, hogy új dolgokat fedezzen fel, a játékok, a szülőkkel eltöltött idő pedig kiegyensúlyozottá, nyugodtabbá teszi a gyermekeket.

Fotó: PublicDomainPictures / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja