SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A babák fogzása

Kókai Kata [cikkei] - 2005-07-17
Nyűgös, nem tud aludni, vagy éppen étvágytalan.. Minden anyuka tudja, mennyire megviseli a babákat a fogzás időszaka.
A babák fogzása

Bár ez kívülről még nem látszik, a csecsemőknek vannak fogaik, melyek koronája, azaz a később kívül megjelenő része már magzati korban kialakul. Azt tudjuk, hogy a babák csontozatának fejlődése szempontjából rendkívül fontos a terhesség alatti helyes kalcium bevitel. És gyermekkorban is elengedhetetlen, hogy a gyermek ebből megfelelő mennyiséget fogyasszon. De ugyan ki gondolná, hogy a leendő tejfogak erőssége is a terhesség alatt bevitt vitaminoktól és ásványi anyagoktól függ?

A baba megszületése utáni első hónapokban, a szoptatás idején megkezdődik a csontfogak kialakulása is, hiszen életünknek talán ez az egyetlen olyan szakasza, amikor ehhez elegendő mennyiségű kalciumot és foszfort veszünk magunkhoz. Olasz kutatók szerint az anyatej nem csupán a fogak és a csontozat fejlődésében játszik elengedhetetlen szerepet.

A szoptatás segíthet abban is, hogy gyermekünk fogsora szabályos legyen, ugyanis a csecsemők másképpen használják szájizmaikat szoptatás és másképpen cumisüvegből való etetés esetén. Szoptatáskor nyelvüket és ajkukat összeszorítva jutnak a táplálékhoz, míg a mesterséges cumiból csak akkor tudják elfogyasztani a táplálékot, ha azt szájpadlásukhoz préselve szívják. Utóbbi esetben (mivel ez természetellenes) könnyebben alakulhat ki szabálytalan fogsor.


A fogzás legkorábban öt-hat hónapos korban jelentkezik. Mielőtt az első fog kibújna, a baba igyekszik minden elérhető dolgot a szájába venni és rágcsálni. A fogzás igénybe veszi a baba szervezetét, előfordulhat, hogy kissé legyengül, náthás, vagy az íny érzékenysége miatt nem akar enni. Leggyakrabban először az alsó metszőfogak jelennek meg, majd ezt követi a többi. Előfordulhat, hogy a baba éjszaka is felébred, míg ki nem bújnak a fogak. Vigasztaljuk meg, esetleg adjunk neki vizet, ami enyhítheti a fogíny fájdalmát, de ne szoktassuk rá az éjszakai etetésre, mert később sem fogja végigaludni az éjszakát.

Napközben sokat segíthetnek a rágókák, illetve a patikákban számtalan gyógynövényes, homeopátiás ecsetelő és zselé kapható, amely segít a babának átvészelni a fogzást. Ha lehet, ne szoktassuk rá a cukros, édes italokra, mert később is ezeket fogja kívánni, és így könnyen tönkreteheti fogait.

Két és fél- három éves korra már kialakul a tejfogakból álló fogsor. Néha nem vesszük komolyan, hiszen a csontfogakra kell igazán vigyázni, de ha nem tanítjuk meg időben a fogmosást, a gyermek később is hanyagolja fogait. Fontos, hogy ekkor is sok tejterméket fogyasszon; sajtot, joghurtot, tejet, de akár puding és tejbegríz formájában is elfogyaszthatja a megfelelő mennyiségű tápanyagot. A fogmosás soha ne legyen kényszer, ne higgye azt a gyermek, hogy ez egy unalmas kötelesség. Tegyük érdekessé; a színes, mintás fogkefék, az illatos, édes fogkrémek kötelesség helyett szórakozássá teszik a fogmosást.

Természetesen a szülő az első számú mintakép. A gyermekek két-három éves korban kezdik el utánozni a felnőtteket. Ha látják, hogy a szülő fogat mos, ők is szívesebben teszik, egy idő után pedig természetes lesz számukra a fogak ápolása.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja