SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekzár az internethez - az internet jó dolog, de veszélyei is vannak

Családinet [cikkei] - 2013-04-24
Mindennapjaink szerves része az internet, mely nélkül már óvodás vagy kisiskolás gyermekeink élete is elképzelhetetlen. Miközben a számítógép mellett már táblagépeken és okostelefonokon is kapcsolódnak a világhálóra, sajnos egyre több veszély leselkedik rájuk. Aggodalmainkat pedig tovább fokozza, hogy sokszor nálunk otthonosabban mozognak az új technológiák világában, és nehéz átlátnunk internetes tevékenységeiket.
Gyerekzár az internethez - az internet jó dolog, de veszélyei is vannak

Netes fenyegetések

Ahogyan a statisztikák is alátámasztják, a világháló egyre veszélyesebb környezetet jelent gyermekeink számára. A biztonsági szoftvereket kínáló Norton információi szerint például világszerte ötből egy gyerek használja olyasmire is az internetet, amit szülei nem engednének meg neki. Eközben 2012-ben már másodpercenként 18 ember vált számítógépes bűnözés áldozatává, ami világszinten naponta legalább másfél millió embert jelent – az adatok ráadásul felnőttekre vonatkoznak, a gyerekek esetében sokkal magasabb lehet ez az arány. Döntő többségük ugyanis nincs tisztában a közösségi oldalak biztonságos használatának szabályaival, és az internetezés kockázataival. A számítógép feltörésénél, a személyes adatok és fontos file-ok eltulajdonításánál ráadásul jóval veszélyesebb bűnesetek is történhetnek, melyek komoly lelki károkkal járhatnak. A legtöbb tanulmány adatai azt mutatják, hogy ötből egy gyereket ért már zaklatás a világhálón keresztül, sőt az amerikai nemzeti bűnügyi megelőzési központ 43 százalékra teszi ennek előfordulási arányát. Az ilyen helyzeteket ráadásul azért is különösen nehéz kezelni, mert a gyerekek gyakran nem mernek szólni szüleiknek, ha atrocitás éri őket.

Párbeszéd és technológiai segítség

Az internetbiztonsággal foglalkozó szakemberek álláspontja szerint legfontosabb teendőnk gyermekeink védelme érdekében, hogy nyílt és őszinte párbeszédet kezdjünk velük a megfelelő internetes és mobiltelefonos viselkedésről, illetve az eszközök használatáról. Fontos ezenkívül, hogy követni tudjuk az internetes tevékenységüket is. Ehhez nyújt segítséget a Norton Family szolgáltatás, mely ingyenes, és önállóan, valamint a Norton 360 szoftvercsomag részeként is elérhető.


A Norton Family tevékenységi jelentéseket készít nekünk, így egy könnyen áttekinthető listát kapunk a gyermekeink által megnézett oldalakról, szükség esetén pedig letilthatunk bizonyos oldalakat vagy akár oldaltípusokat. A szoftver a közösségi hálózatok használatát is figyeli, amiből kiderül, hogy gyermekeink milyen oldalakra regisztráltak, és hogyan jelenítik meg magukat rajtuk. A keresésfigyelés segítségével megtudhatjuk, milyen szavakra, kifejezésekre és szövegekre keresnek rá a neten. Ezáltal jobban megismerhetjük online érdeklődési körüket, és azt is tudni fogjuk, ha szándékosan keresnek letiltott, nem helyénvaló tartalmakat. Azt is figyelemmel kísérhetjük, hogy kivel chatelnek, így ha ismeretlen próbálja felvenni velük a kapcsolatot, még idejében közbeléphetünk.

Gyerekzár az internethez

A szolgáltatás segítségével akár adott órákra vagy napokra is korlátozhatjuk a számítógép használatát. Így könnyen kontrolálhatjuk a netezéssel töltött időt, és a hasznos számítógép-használatra is rászoktathatjuk gyermekeinket. A Norton Family gondoskodik róla, hogy a távolból is szemmel tarthassuk őket: automatikusan riaszt e-mailben, ha például tiltott weboldalra kattintanak, és lehetővé teszi, hogy közbelépjünk. A szolgáltatás az okostelefon-használatra is kínál megoldást. Az Android alkalmazáshoz készült változattal a mobilos internetezést is nyomon követhetjük, és letilthatjuk a veszélyesnek ítélt oldalakat. A Norton Family használatával megbízható védelem alá kerül gépünk, megelőzhetjük, hogy bajba kerüljenek gyermekeink, és elérhetjük, hogy hasznos dolgokra használják az internetet.


Hasznos tanácsok gyermekeink védelméhez:

  • A gyerekek online aktivitásához úgy kell viszonyulnunk, mint bármilyen más tevékenységükhöz
  • Törekedjünk egyetértésre, vagy legalább arra, hogy megértsék, és figyelembe vegyék, amit mondunk nekik.
  • Fontos tudnunk, mit csinálnak az online térben, ezért aktívan kísérjük figyelemmel őket és gyakran beszéljünk velük erről.
  • Mindig tartsuk tiszteletben személyes integritásukat.
  • Mutassuk meg, hogyan kell beállítani a személyes adataik védelmét az online fiókokban és a mobileszközökön.
  • Mutassunk pozitív példát.
  • Beszéljük meg velük, hova fordulhatnak nehéz helyzetekben (például zaklatás esetén), és mit tegyenek.
  • Használjunk biztonsági szoftvert minden otthoni eszközön (tableten, okostelefonon, számítógépen).
  • Tanítsuk meg nekik a következő biztonsági alapszabályokat:
    • Nézzék meg, mire klikkelnek az e-mailekben, cseten, közösségi oldalakon.
    • Erős, egyedi jelszót használjanak minden fiókban és eszközön, és főként a mobiltelefonokon.
    • Kizárólag a családtagokkal osszák meg a jelszavaikat.
    • Lépjenek ki a fiókokból, ha elkészültek, nehogy mások használhassák azokat.
    • Ne töltsenek le és ne vásároljanak semmit az interneten anélkül, hogy kikérték volna véleményünket.
    • Csak hivatalos alkalmazásboltokból vásároljanak appokat.
    • Használják a személyes beállításokat annak érdekében, hogy meghatározzák, kivel mit osztanak meg az interneten. Ne írják ki a telefonszámukat, lakcímüket vagy más személyes adataikat, és csak olyan fotókat és videókat töltsenek fel, amiket mi is jóváhagytunk.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja