SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan szoktassuk rá a gyereket, hogy segítsen?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-18
Nem segít a beste kölke semmiben! Inkább hozzánő a számítógéphez, mint hogy levinné a szemetet. Még felszólításra se nagyon, hát még magától... Végeérhetetlen panaszkodás a szülőktől, morgás a gyerekektől. Mit rontottunk el?
Hogyan szoktassuk rá a gyereket, hogy segítsen?

Nos, hát nem sok mindent, de azt alaposan. Az a szomorú hírem van a szülőtársak számára, hogy minden gyerek hajlandó segíteni otthon a házimunkában, ha idejekorán rászoktatjuk. Ha mégsem aktív, abban sajnos legtöbbször mi, szülők vagyunk hibásak, akár tetszik, akár nem.

Én pontosan tudom például, hogy a lányomnak azért nem volt kedve a konyhában tevékenykedni kamasz korában, mert amikor kicsi volt, legtöbbször elhárítottam azt, hogy segítsen nekem. Mert ha ott téblábolt a konyhában, kiszórta a lisztet a padlóra, melléfolyatta a tojást a pultra, sokkal nehézkesebben ment minden, mintha egyedül, gyorsan végeztem volna a főzéssel. De nekem nem volt türelmem kivárni, amíg megügyesedik. Ittam is a levét a dolognak később hosszú éveken át. (Itt jegyzem meg: a legnagyobb büszkeség, hogy ma már saját háztartásában mindent megcsinál.) De belegondolva a problémába arra jöttem rá, hogy én magam ugyanígy jártam annak idején, mert amikor kedvem lett volna szétnézni a konyhában, amikor nagyanyám és anyám főzött, rendre be lettem küldve a szobába, mondván: láb alatt vagyok. Amikor viszont elmélyülten olvastam, eszükbe jutott, hogy ajjaj, ez a gyerek sose fog megtanulni főzni, és erőnek erejével kirángattak a könyvem mellől. El lehet képzelni, mekkora kedvvel figyeltem a konyhában folyó munkálatokat… És miután szülőként mindenki a magával hozott mintákat követi – akár bevalljuk ezt, akár nem -, én ugyanezeket a hibákat követtem el a saját gyerekeimmel.

Ha a kicsikre olyan feladatokat bízunk már egész pici koruktól kezdve, amiket képesek ellátni, kihasználva azt a vágyukat, hogy nagyok legyenek és utánozhassák a szüleiket, akkor a későbbiekben is sokkal szívesebben lesznek segítségünkre, hiszen megszokják, megtanulják, hogy a családban mindenkinek feladatai vannak. Mert lehet, hogy anya se szívesen áll a lábasok fölött este, amikor fáradtan hazaér a munkából, de a többi családtag kedvéért mégis megteszi. Ne kövessük el azt a hibát, amit én, legyünk ellenben türelmesek, bármilyen nehéz is ez bizonyos esetekben! Egészen biztosan nem fog tökéletesen port törölni hároméves csöppségünk, korrigálnunk kell majd őt a tökéletes eredmény eléréséhez, de ilyenkor jusson eszünkbe, hogy 4-5 év múlva milyen boldogok lennénk, ha ugyanígy törölgetne majd. Ne szegjük kedvét azzal, hogy szemrehányást teszünk neki, amiért nem végez száz százalékos munkát! Minden alkalommal dicsérjük meg! Akkor járunk legjobban, ha nem tárgyakkal, ajándékokkal motiváljuk, sokkal hatásosabb, ha olyasmikkel jutalmazzuk, aminek a legjobban örül: közös játék anyával és apával, mesefilm nézés együtt, süteménysütés családilag.

Ne hangoztassuk csemeténk előtt, mennyire utáljuk a házimunkát, mekkora teher elvégezni azt, mert a panaszkodásban is le fog utánozni bennünket. Ne tekintsük tehát az otthoni feladatokat szükséges rossznak, találjuk meg minden munkában az örömöt, végezzük el azokat közösen, játékos formában. Jókedvűen amúgy is sokkal jobban megy minden.

Találjuk meg minden korban azt a feladatot a kicsi számára, ami számunkra valódi segítség, neki pedig nem kedvét szegő teher. Már a 2-3 évesre is rábízhatjuk a portörlést, a zoknik összepárosítását, saját játékai dobozba rendezését. A 4-5 éves gyerek már megteríthet, kiporszívózhat, leviheti a szemetet, sőt, a tiszta ruha hajtogatásában is hasznát vehetjük. 6-8 évesen rájuk bízhatjuk a porszívózást, felmosást, de akár kisebb bevásárlások elintézését is. 9-10 éves korukban kezelhetik a mosógépet (először természetesen szülői felügyelettel), egyszerűbb darabokat ki is vasalhatnak, a mosogatást pedig már profin művelik. 13-14 éves koruktól pedig minden házimunkába bevonhatók.

Fogadjuk el, ha átmenetileg a barátok vagy a számítógép vonzóbb számukra, mint a takarítás, hiszen mi magunk is élünk át olyan időszakokat, hogy szívesebben ülünk le egy könyvvel a fotelba, mint hogy takarítsunk. Sajnos az az igazság, hogy a következetes, kitartó nevelés mindig fárasztóbb, mint ráhagyni a gyerekre a lustaságot, de hosszú távon egészen biztosan megtérül a befektetett energiánk.

Te milyen tanácsokat adnál szülőtársaidnak, amik nálatok beváltak?
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja