SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hasznos cikk a játékvásárláshoz

Családinet [cikkei] - 2004-02-11
Amikor a gyerekkel besétálunk a játékboltba, nézzük meg, mi vonja legelőször magára a figyelmét. A csillogó, nagyon színes és szép csomagolású dolgokat fogja először célba venni. Követik ezt azonnal a reklámból ismert szörnyek, az ismert rajzfilmek műanyag figurái. Ezek a számunkra gusztustalannak látszó plasztik vackok számukra kézzel foghatóvá teszik azt a mesehőst, akinek személyiségével már a mese során azonosultak és akinek a személyiségével már könnyen azonosulnak újra egy fantázia-játék során.
Hasznos cikk a játékvásárláshoz

A kislányokat mindig vonzza a csodaszép babák látványa, a szép és habos babaruhák. A Barbie babákkal jól eljátszik minden kislány. Hogy mennyire nevel a Barbie divatmániás sorozatbámuló szánsájn nővé? Amennyire a gyerek a szülőtől ezt a példát látja. A játék önmagában nem nevel semmire, csak a szülői példa, a környezeti hatásokból kapott példák töltik meg tartalommal gyermekeink játékát.

Az önkifejezés eszköze a gyermek számára nem csupán a játék. A rajz legalább ilyen fontos.
Ha a "Vegyünk-e Pistikének Cigis Cili babát?" kérdés valamely épelméjű szülő agyában megfogalmazódna, inkább azt javasolnám neki, vegyen egy nagy doboz szép színes zsírkrétát, meg papírt, és rajzoljon a gyerekkel közösen.

Amúgy, ha a gyereknek játékot veszünk, mindig beszélgessünk vele a játéküzletben az alábbi kérdésekről.
- Nézz jól körül, azt a játékot válaszd ki magadnak, amelyik a legjobban tetszik neked. Csak egyet választhatsz.
Gyermekünk ilyenkor jó érzékkel a legnagyobb dobozt választja, amiben a legtöbb minden van, és egy havi fizetésünk is kevés rá.
Ilyenkor a szülő a szívéhez kap. A gyerek választása általában nem a pénznek szól, hanem a monumentalitásnak. Nyugodtan osszuk meg vele azt, hogy háromszor kell végigszámolnia az összes ujjain, annyit kell aludni ahhoz, hogy a papa annyi pénzt meg tudjon keresni, hogy ezt a játékot megvehessük, és ha annyi pénzt keresett, akkor nem jut ennivalóra és semmi másra. Még csokira sem. Apa pedig nagyon fáradt lesz és nem jutna ideje arra, hogy ezzel a szép játékkal közösen játszhassanak. Ezt minden gyerek akceptálja és választ egy kisebb, olcsóbb játékot.
Ha a játék szerintünk, nem felel meg az életkorának, durva, vad, vagy csúnya, akkor kérdezzük ki alaposan az apróságot:
- Miért tetszik neked ez a játék?
- Mondj rá példát, mit is lehet ezzel játszani? Mire jó ez pontosan?
- Szerinted, nézd ez itt könnyen szét esik .. meg tudod egyedül javítani? Ebben én nem tudok segíteni neked.
- Ha átjön a barátod, vagy este együtt játszunk, mit fogunk kezdeni ezzel?

Ha ezekre a kérdésekre nem tud felelni, maga is rájön arra, hogy a játék csak pár napra szól, utána a sarokba vágva végzi. Segíthetünk neki olyan játékot játszani, amivel összekapcsolhatunk játékötleteket. Például a hajas babával a születésnapot, a közös tortasütést, a nagy teherautóval azt, amikor költöztünk és a bácsik majdnem leejtették a nagyágyat. Töltsük meg a játékot tartalommal, játék-ötletekkel, vicces élményekkel. Ha ez sikerül, a gyerek ezekkel a játékokkal hosszan és boldogan tud majd játszani. Okos gyerekre könnyű hatni.

Mit tegyek, ha a gyerek makacs?
Nem akarok neki gusztustalan műanyag szörnyet és játékpuskát venni, ő azonban mégis hisztizik a játéküzletben. "Az eladók megszólnak és a gyereken is látszik, hogy annyira szeretné!"
Én ilyenkor szólok a gyereknek, hogy a viselkedése nem illik az üzlethez. Itt játékokat árulnak, a játékokkal játszani szoktak, nem pedig hisztizni. Ha hisztizni szeretne, menjünk ki a bolt elé. Ott hisztizze ki magát. Ha játékot szeretne, válasszon olyat, amivel játszani lehet, mondja el, hogy miért. Ha továbbra is hisztizik, szépen kisétálnék az üzletből. Megvárnám az ajtó előtt a megszeppent gyereket és egyértelművé tenném neki, hogy a hisztizéssel csak azt éri el, hogy semmit nem kap. Ilyenkor nem vennék neki játékot.
A jó játék ismérvei:
- Hosszan használható, tartós anyagból készült.
- Esztétikus a megjelenése
- Nem nyújt mindent készen (például a pisilős, evős baba) ki kell egészíteni a fantáziánkkal.
- Egyedül és együttjátszásra is alkalmas.
- Első ránézésre legalább két ötletünk van, mit lehet vele kezdeni.
- Gyermek léptékű, tehát sem nem kisebb, sem nem nagyobb, mint a gyerek mérete.

Milyen labdát vegyünk?
Kis gyereknek feltétlen nagy, színes, mintás labdát, amit könnyen meg tud fogni és el tud kapni. Ami megfogja a szemét. Ami jól gurul és jól pattog (középkemény)
4-5 éves gyerek már kaphat kisebb labdát is, ami fejleszti az ügyességét. 7-8 éves gyerek kis gumilabdával is szívesen játszik, már jól koordinált a mozgása, örömet ad a picike labda elkapása, pattogtatása. A formáról a funkcióra kerül a sor, már ciki a mesefigurás labda.
Nagyobbacskák örülnek a kosárlabdának, kézilabdának, baseball kesztyű, ütő, labda is nagyon jó ajándék.

Milyen babát vegyünk?
Szépet. Olyan legyen, mint egy ideális kislány, kisbaba, vagy kishölgy. A szemüveges baba, maci, valóban segíthet a szemüveget megszokni, de ne kész szemüveges babát válasszunk, hanem a már meglévő kedvenc kapjon szemüveget, drótból, olyat, amit mi csináltunk a gyerekkel közösen.
A kedvenc baba gyógyítása enyhítheti a fájdalmakat, nem az újonnan vásárolt, gyárilag defektes példány.

Milyen Kisautót vegyünk?
A kisautókból a jó strapabírású, fémből készült kevés mozgó-kivehető alkatrészes fajták a legjobbak. A
saját építésű dobozgarázsok nagyon nagy örömet adnak, fejleszthetők, csak karton és egy kis szülői segítség kellenek hozzájuk. Saját magunk festhetjük ki és nem kell a boltban méreg drága garázst vennünk.

Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja