SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mindenki mást mond, mit tegyek? - Gyermeksebészt kérdeztünk: Fitymaszűkület és fityma letapadás gyerekeknél

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-07-19
Amikor megszületik a kisfiunk, hirtelen azzal szembesülünk, hogy mindenki mást mond - nem könnyű eldönteni, hogy kinek adjunk igazat. Húzzuk-e hátra a fitymát már születéstől kezdve, vagy egyáltalán ne nyúljunk hozzá, hiszen minden megoldódik magától? Mi a különbség a fityma letapadása és a fitymaszűkület között? És mi a helyzet a fájdalmas hátrarántással, amire sok fiú még felnőttként is szorongva emlékszik vissza? Tényleg szükség van hegekre a legérzékenyebb testrészen? Félinformációk és tévhitek helyett hiteles szakmai vélemény következik.
Mindenki mást mond, mit tegyek? - Gyermeksebészt kérdeztünk: Fitymaszűkület és fityma letapadás gyerekeknél

Húzzuk vagy ne húzzuk kisfiunk fütyijén a bőrt?

Tévhitek, félinformációk

Túl sok a téves vagy félinformáció. Még a védőnők és az orvosok álláspontja sem egyezik meg mindig, külföldön pedig sok helyen egészen más a gyakorlat. Hogy miért? Mert Magyarországon a fütyikérdéssel kapcsolatos megoldások egy része már idejétmúlt. Ráadásul sokan keverik és összemossák a fityma letapadását a fityma szűkületével:

  • A fityma letapadásakor a fityma belső része le van tapadva a makkra.
  • A fitymaszűkület pedig azt jelenti, hogy nem bújik át a makk a fityma nyílásán, annyira szűk a bőr.
     

Elavult nézet a fityma mindenáron való "tornáztatása"

Bár sok védőnő és gyerekorvos ajánlja a fityma hátrahúzását, Dr. Kőnig Róbert gyereksebész azt mondja, ez egy idejétmúlt nézet, nem mindegy, mikor kezdjük.

”Szeretném felhívni a szülők figyelmét arra, hogy 2-3 éves korig nem szükséges, hogy a fityma hátrahúzható legyen. Ha könnyen hátrajön, az nagyon jó. De egy a fontos: a kisfiúnak soha semmi nem fájhat. Magyarul az sem baj, ha szűk, az sem baj he le van tapadva.”

Ráadásul a hátrahúzásssal ahelyett, hogy segítenénk, még árthatunk is: a bőr könnyen berepedhet, a repedések hegesednek, a hegek pedig fitymaszűkülethez is vezethetnek.
 

Minden kisfiúnak le van tapadva és szűk

baba anyukával

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

Mind a letapadás, mind a fitymaszűkület természetes állapot. Vagyis minden kisfiú úgy születik, hogy a fityma belső lemeze össze van nőve, egy szervet alkot a makkal. Minden újszülött fiúnak szűk a fitymája.

”Születés után ez a fitymaszűkület és letapadás szerencsés esetben elkezd oldódni. Ez azonban nem ugyanolyan ütemben történik mindenkinél. Van olyan kisfiú, akinek ez 3-4 hónapos korára teljesen megoldódik. De van olyan, akinek nem.”
 

Mikortól húzzuk hátra a fitymát?

A gyereksebész azt javasolja, hogy minden gyermeknél egyénileg szükséges eldönteni a hátrahúzás idejét.

”Azt szoktam kérni, hogy a fiúk húzzák hátra a bőrt, mert ők pontosan tudják, hogy hol van az a pont, ameddig nem fáj. Pisiléskor és fürdéskor is húzza hátra magának párszor. Ennyi tornának elégnek kell lennie ideális esetben”.
 

Fityma letapadás gyerekeknél

A szakértő azt mondja, a fityma letapadása egy anatómiai állapot, azaz nem kóros.

”Ha egy kisfiúknak hátrahúzzuk a bőrt a péniszén és az még hozzá van tapadva a makkhoz, azzal nem kell csinálni semmit. Sőt. Az én olvasatomban tilos. Legkésőbb pubertáskorban ez a leválás megtörténik saját természetes módján. Mindenféle beavatkozás nélkül. Nem kell hátra feszegetni sem a szülőnek, sem az orvosnak, sem a védőnőnek.”

Mint mondja, ezzel még ártani is tudunk. Egyrészt nagyon fájdalmas, ha a kisfiú legérzékenyebb pontján seb keletkezik, másrészt lelkileg is traumát okozhat a fájdalmas hátra rántás.

”Ráadásul nem hagyják utána a fiúk, hogy hozzányúljon bárki, ezért vissza fog tapadni. Ha pedig bármilyen kis fokban, de szűkület is fennáll, ott keletkezik egy seb, majd heg is, ami csak tovább szűkíti a fitymát. Vagyis ezekkel az erőszakos leválasztásokkal bele tudunk kódolni egy szűkületet, akár a teljesen egészséges gyerekbe is.”
 

Tévhit, hogy kenni kell!

Dr. Kőnig Róbert azt mondja, a kifejezetten erre a célra kapható olajok nem hatásosak, a szteroidos krém ellenben működhet, viszont felesleges kenni vele, nincs rá szükség, hiszen a pubertáskor végére a letapadás minden kisfiúnak megoldódik magától, természetes úton.
 

Fitymazsák gyulladás – így tartsd tisztán!

Szintén egy hiedelem ma Magyarországon, hogy a fityma letapadása fitymazsák gyulladást okoz.

”Nem az okozza, hanem baktériumok. A baktérium pedig a gyerek kezéről kerül oda, vagy a pelenkával. A kisfiúk másfél-2 éves kor körül elkezdenek játszani a fütyijükkel és ezt megállás nélkül folytatják. Vagyis a fitymazsák gyulladás higiéniai kérdés, ha tisztán van tartva, nem fog begyulladni!” – mondja a gyereksebész.

Hozzáteszi, hogy fürdéskor ideális, ha ellepi a víz a kisfiú hímvesszőjét, ilyenkor ugyanis a víz mozgása 10-15 perc alatt kimossa a fitymazsákot.
 

Fehéres folt a fütyi alján

Gyakran előfordul, hogy a letapadás alatt megjelenik egy fehér göb, a szülők pedig pánikban rohannak orvoshoz. Hogy miről is van szó pontosan?

Minden férfinek termelődik a makk koronája alatt egy túrós váladék, úgynevezett smegma, ami hasonló ahhoz, mint ami a lányoknak a kis és nagyajkak között termelődik. A fityma leválásában lehet szerepe.

”Ez a váladék, amikor még le van tapadva a fityma, akkor nem tud onnan kiürülni. Ez egy streil váladék, nem okoz semmilyen problémát, sőt. Ahogy folyamatosan termelődik, úgy választja le a fitymát, ez a váladék ebben a tekintetben a barátunk. Amikor megjelenik, akkor be kell ültetni a gyereket a kádba, hogy kimosódjon. Ilyenkor észrevehetően látszik, hogy akár 1-2 mm-rel is lejjebb csökkent azon az oldalon a fitymának a letapadása.”
 

Fitymaszűkület kezelése gyerekeknél

baba az ágyonAnna Shvets fotója a Pexels oldaláról

Ez azt jelenti, hogy a fityma nyílásán nem bújik át a makk. 3-4 éves korig ez egy normális fiziológiás állapot.

”Ha 3-4 éves korig még mindig szűk, egyáltalán nem húzható hátra, akkor miután a gyereksebész megvizsgálta, felírhat rá egy szteroidos krémet. A kezelés több hónapig tart és időközönként megismételhető. Ha kezelés ellenére még mindig nem húzható hátra biztonsággal a fityma a makk mögé, akkor beszélünk műtéti kezelésről. Ez egészen addig szóba sem jön. Tehát 3-5 éves koráig semmilyen fájdalmat nem érezhet a gyermek.”

A műtét az esetek 95%-ában körülmetélést jelent. Műtét után pedig 100%-os a gyógyulás. A műtétnél a szűk fitymarészt távolítják el. Az USA-ban egyébként vallási tekintet nélkül a fiatalok 80-85%-a körül van metélve. Ennek hátterében az áll, hogy a rákos megbetegedések ritkábbak a körülmetélteknél, mert könnyebb tisztán tartani felnőtt korban.
 

Funkcionális fitymaszűkület

férfi fogja a nadrágjátDarko Djurin képe a Pixabay-en

Ez azt jelenti, hogy bár hátra lehet húzni a bőrt a makk mögé, de van egy szűk gyűrű a fitymának egy bizonyos pontján, ami homokóra szerűen összeszűkíti a hátrahúzott bőrt.

”Ez nem okoz gondot egészen addig, amíg nem lesznek a fiúnak pubertáskor körül „valódi” merevedései. Ez a gyűrű finoman látszik nyugalmi állapotban is, mikor a fityma teljesen hátra van húzva, de olyankor panaszt nem feltétlenül okoz. Viszont merev állapotban a fityma vagy nem is jön hátra, vagy fájdalmas merevedéssel jár, mert a szűk rész szorítja a fiúkat. Az én tapasztalatom az, hogy 16-17 éves korban jelzik először, hogy ez nekik fáj.”

A szakértő szerint a funkcionális fitymaszűkület ugyanakkora probléma, mint a ’klasszikus’ fitymaszűkület, hiszen ellehetetlenítheti a szexuális együttlétet. Műtéti kezeléssel lehet orvosolni a problémát.

Indexkép: Alex Smith fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja