A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mindenki mást mond, mit tegyünk? - Fitymaszűkület és fityma letapadás gyerekeknél

Tóth Nikolett - 2021-07-19
Amikor megszületik a kisfiunk, hirtelen azzal szembesülünk, hogy mindenki mást mond - nem könnyű eldönteni, hogy kinek adjunk igazat. Húzzuk-e hátra a fitymát már születéstől kezdve, vagy egyáltalán ne nyúljunk hozzá, hiszen minden megoldódik magától? Mi a különbség a fityma letapadása és a fitymaszűkület között? És mi a helyzet a fájdalmas hátrarántással, amire sok fiú még felnőttként is szorongva emlékszik vissza? Tényleg szükség van hegekre a legérzékenyebb testrészen? Félinformációk és tévhitek helyett hiteles szakmai vélemény következik.
Mindenki mást mond, mit tegyünk? - Fitymaszűkület és fityma letapadás gyerekeknél

Húzzuk vagy ne húzzuk kisfiunk fütyijén a bőrt?

Tévhitek, félinformációk

Túl sok a téves vagy félinformáció. Még a védőnők és az orvosok álláspontja sem egyezik meg mindig, külföldön pedig sok helyen egészen más a gyakorlat. Hogy miért? Mert Magyarországon a fütyikérdéssel kapcsolatos megoldások egy része már idejétmúlt. Ráadásul sokan keverik és összemossák a fityma letapadását a fityma szűkületével:

  • A fityma letapadásakor a fityma belső része le van tapadva a makkra.
  • A fitymaszűkület pedig azt jelenti, hogy nem bújik át a makk a fityma nyílásán, annyira szűk a bőr.
     

Elavult nézet a fityma mindenáron való "tornáztatása"

Bár sok védőnő és gyerekorvos ajánlja a fityma hátrahúzását, Dr. Kőnig Róbert gyereksebész azt mondja, ez egy idejétmúlt nézet, nem mindegy, mikor kezdjük.

”Szeretném felhívni a szülők figyelmét arra, hogy 2-3 éves korig nem szükséges, hogy a fityma hátrahúzható legyen. Ha könnyen hátrajön, az nagyon jó. De egy a fontos: a kisfiúnak soha semmi nem fájhat. Magyarul az sem baj, ha szűk, az sem baj he le van tapadva.”

Ráadásul a hátrahúzásssal ahelyett, hogy segítenénk, még árthatunk is: a bőr könnyen berepedhet, a repedések hegesednek, a hegek pedig fitymaszűkülethez is vezethetnek.
 

Minden kisfiúnak le van tapadva és szűk

baba anyukával

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

Mind a letapadás, mind a fitymaszűkület természetes állapot. Vagyis minden kisfiú úgy születik, hogy a fityma belső lemeze össze van nőve, egy szervet alkot a makkal. Minden újszülött fiúnak szűk a fitymája.

”Születés után ez a fitymaszűkület és letapadás szerencsés esetben elkezd oldódni. Ez azonban nem ugyanolyan ütemben történik mindenkinél. Van olyan kisfiú, akinek ez 3-4 hónapos korára teljesen megoldódik. De van olyan, akinek nem.”
 

Mikortól húzzuk hátra a fitymát?

A gyereksebész azt javasolja, hogy minden gyermeknél egyénileg szükséges eldönteni a hátrahúzás idejét.

”Azt szoktam kérni, hogy a fiúk húzzák hátra a bőrt, mert ők pontosan tudják, hogy hol van az a pont, ameddig nem fáj. Pisiléskor és fürdéskor is húzza hátra magának párszor. Ennyi tornának elégnek kell lennie ideális esetben”.
 

Fityma letapadás gyerekeknél

A szakértő azt mondja, a fityma letapadása egy anatómiai állapot, azaz nem kóros.

”Ha egy kisfiúknak hátrahúzzuk a bőrt a péniszén és az még hozzá van tapadva a makkhoz, azzal nem kell csinálni semmit. Sőt. Az én olvasatomban tilos. Legkésőbb pubertáskorban ez a leválás megtörténik saját természetes módján. Mindenféle beavatkozás nélkül. Nem kell hátra feszegetni sem a szülőnek, sem az orvosnak, sem a védőnőnek.”

Mint mondja, ezzel még ártani is tudunk. Egyrészt nagyon fájdalmas, ha a kisfiú legérzékenyebb pontján seb keletkezik, másrészt lelkileg is traumát okozhat a fájdalmas hátra rántás.

”Ráadásul nem hagyják utána a fiúk, hogy hozzányúljon bárki, ezért vissza fog tapadni. Ha pedig bármilyen kis fokban, de szűkület is fennáll, ott keletkezik egy seb, majd heg is, ami csak tovább szűkíti a fitymát. Vagyis ezekkel az erőszakos leválasztásokkal bele tudunk kódolni egy szűkületet, akár a teljesen egészséges gyerekbe is.”
 

Tévhit, hogy kenni kell!

Dr. Kőnig Róbert azt mondja, a kifejezetten erre a célra kapható olajok nem hatásosak, a szteroidos krém ellenben működhet, viszont felesleges kenni vele, nincs rá szükség, hiszen a pubertáskor végére a letapadás minden kisfiúnak megoldódik magától, természetes úton.
 

Fitymazsák gyulladás – így tartsd tisztán!

Szintén egy hiedelem ma Magyarországon, hogy a fityma letapadása fitymazsák gyulladást okoz.

”Nem az okozza, hanem baktériumok. A baktérium pedig a gyerek kezéről kerül oda, vagy a pelenkával. A kisfiúk másfél-2 éves kor körül elkezdenek játszani a fütyijükkel és ezt megállás nélkül folytatják. Vagyis a fitymazsák gyulladás higiéniai kérdés, ha tisztán van tartva, nem fog begyulladni!” – mondja a gyereksebész.

Hozzáteszi, hogy fürdéskor ideális, ha ellepi a víz a kisfiú hímvesszőjét, ilyenkor ugyanis a víz mozgása 10-15 perc alatt kimossa a fitymazsákot.
 

Fehéres folt a fütyi alján

Gyakran előfordul, hogy a letapadás alatt megjelenik egy fehér göb, a szülők pedig pánikban rohannak orvoshoz. Hogy miről is van szó pontosan?

Minden férfinek termelődik a makk koronája alatt egy túrós váladék, úgynevezett smegma, ami hasonló ahhoz, mint ami a lányoknak a kis és nagyajkak között termelődik. A fityma leválásában lehet szerepe.

”Ez a váladék, amikor még le van tapadva a fityma, akkor nem tud onnan kiürülni. Ez egy streil váladék, nem okoz semmilyen problémát, sőt. Ahogy folyamatosan termelődik, úgy választja le a fitymát, ez a váladék ebben a tekintetben a barátunk. Amikor megjelenik, akkor be kell ültetni a gyereket a kádba, hogy kimosódjon. Ilyenkor észrevehetően látszik, hogy akár 1-2 mm-rel is lejjebb csökkent azon az oldalon a fitymának a letapadása.”
 

Fitymaszűkület kezelése gyerekeknél

baba az ágyonAnna Shvets fotója a Pexels oldaláról

Ez azt jelenti, hogy a fityma nyílásán nem bújik át a makk. 3-4 éves korig ez egy normális fiziológiás állapot.

”Ha 3-4 éves korig még mindig szűk, egyáltalán nem húzható hátra, akkor miután a gyereksebész megvizsgálta, felírhat rá egy szteroidos krémet. A kezelés több hónapig tart és időközönként megismételhető. Ha kezelés ellenére még mindig nem húzható hátra biztonsággal a fityma a makk mögé, akkor beszélünk műtéti kezelésről. Ez egészen addig szóba sem jön. Tehát 3-5 éves koráig semmilyen fájdalmat nem érezhet a gyermek.”

A műtét az esetek 95%-ában körülmetélést jelent. Műtét után pedig 100%-os a gyógyulás. A műtétnél a szűk fitymarészt távolítják el. Az USA-ban egyébként vallási tekintet nélkül a fiatalok 80-85%-a körül van metélve. Ennek hátterében az áll, hogy a rákos megbetegedések ritkábbak a körülmetélteknél, mert könnyebb tisztán tartani felnőtt korban.
 

Funkcionális fitymaszűkület

férfi fogja a nadrágjátDarko Djurin képe a Pixabay-en

Ez azt jelenti, hogy bár hátra lehet húzni a bőrt a makk mögé, de van egy szűk gyűrű a fitymának egy bizonyos pontján, ami homokóra szerűen összeszűkíti a hátrahúzott bőrt.

”Ez nem okoz gondot egészen addig, amíg nem lesznek a fiúnak pubertáskor körül „valódi” merevedései. Ez a gyűrű finoman látszik nyugalmi állapotban is, mikor a fityma teljesen hátra van húzva, de olyankor panaszt nem feltétlenül okoz. Viszont merev állapotban a fityma vagy nem is jön hátra, vagy fájdalmas merevedéssel jár, mert a szűk rész szorítja a fiúkat. Az én tapasztalatom az, hogy 16-17 éves korban jelzik először, hogy ez nekik fáj.”

A szakértő szerint a funkcionális fitymaszűkület ugyanakkora probléma, mint a ’klasszikus’ fitymaszűkület, hiszen ellehetetlenítheti a szexuális együttlétet. Műtéti kezeléssel lehet orvosolni a problémát.

Indexkép: Alex Smith fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja