SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehet, hogy te is rosszul tisztítod gyermeked fülét?

Németh Noémi [cikkei] - 2015-07-28
A kicsik számára a fürdés még a pancsolásról, játékról szól. Még ha meg is vannak tanítva arra, hogyan mosakodjanak ők maguk, néhány mozzanatot szeretnek elsumákolni - mint például a fültisztítást is, így ez a feladat általában anyára, apára marad. De hogy is kell helyesen csinálni?
Szakemberek szerint nem szabad piszkálni, helyette törölgetni kell a kicsik fülét. Felejtsd el a fültisztító pálcikát!
Lehet, hogy te is rosszul tisztítod gyermeked fülét?

Mikor végezzük a fültisztítást?

A gyermekek fülét minden nap meg kell tisztítani, de azért túlzásba sem kell esni – elég egy nap egyszer. A reggeli rohanásban, iskolába, óvodába indulás előtt nem kell erőltetni a fülmosást, válasszuk inkább az esti fürdetést. Ilyenkor több idő van a nyugodt és alapos fürdésre, és megszabadulhatunk a nap folyamán lerakódott szennyeződésektől.


Fültisztítás gyerekeknél – hogyan csináljuk?

Szakemberek nem ajánlják a fültisztító pálcikák használatát, mivel ez sérülést okozhat, ha esetleg túl mélyre csúszik. A pálcán található vattán pedig kórokozók telepedhetnek meg a gyártás és csomagolás során, melyek a hallójáratba kerülve fertőzést okozhatnak. A lehetséges tünetek: fülzúgás, fülviszketés, fájdalom, de akár láz is lehet. Az a legbiztonságosabb tehát, ha messziről elkerüljük ezek használatát.
Ilyen mélyen egyébként sem kell behatolni a fülbe, hiszen normális esetben a fül öntisztító mechanizmusa révén magától megtisztul a hallójárat. Nekünk csak a kézzel szabadon elérhető területet kell vízzel kimosnunk, majd egy törülköző végével töröljük szárazra a fület. Erre az egyszerű műveletre tanítsuk meg gyermekünket is, végezze el ő maga, és váljon a mindennapi tisztálkodás természetes részévé.


Mit tegyünk fülzsírosodás esetén?

Ha valamilyen oknál fogva a fül természetes öntisztító mechanizmusa nem működik megfelelően, akkor a fülzsír megtapad a hallójáratban, majd előbb-utóbb el is tömíti azt. Ebben az esetben gyógynövény-alapú fülcseppel és spray-vel oldhatjuk fel a fülzsírt. Ezeket a készítményeket a gyógyszertárakban szerezhetjük be, válasszunk olyat, amely kamillát, kövirózsát, aloe verát tartalmaz. A tisztításon kívül egyéb jótékony hatásai is vannak: megnyugtatja a hallójárat hámrétegét, ezzel pedig megelőzhető a fülgyulladás kialakulása.

Ha a fülzsír már teljesen beszáradt, akkor paraffin- vagy olívaolajos cseppeket használjunk. Az olaj védőréteget képez a hallójáratban, így a vízcseppek leperegnek rajta, a fülzsírt pedig feloldja, megakadályozza az újbóli lerakódást.

Strandolás előtt mindenképpen használjuk ezeket az olajokat. Segítségükkel kiküszöbölhetjük a medencék klóros, és a természetes tavak, folyók esetleg fertőzött vizének káros hatásait: az olajos védőrétegen a vízcseppek leperegnek majd, nem jutnak be a gyermek hallójáratába, így elkerülhetőek a fertőzések.

Kép: tung256 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja