SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az első hónapokról

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-21
Amint hazaérkezik a kicsi, pár nap alatt világossá válik hogy minden megváltozott. Az apa nem kap annyi figyelmet mint korábban, úgy érzi magára maradt, a társa mindig fáradt, semmivel nem készül el amit korábban csinált. Zsémbes, esetleg megszaporodnak a szóváltások, veszekedések, folyton azt hallják semmire sincs idő, miért nem segítesz?
Az első hónapokról

Felmérések szerint Magyarországon évente 24ezer házasság végződik válással, ennek a fele tíz éven belül következik be, a felek között kialakuló ellentétek miatt,  a legkritikusabb a 3-4 év.

Sok apa úgy érzi, a szülés után hazaérkező csecsemő túl pici, törékeny, és nehéz kialakítani vele a kapcsolatot. Elmondásuk alapján nagyon várják, hogy a pici elkezdjen  mászni vagy járni, és kimondja az első szavakat. Csakhogy addig hónapok telnek el, és ezt az időszakot kár elvesztegetni.

Az anyának nagy szüksége van a gyermekágyi időszakban a párja támogatására,  hogy a pici megkapja a számára szükséges nyugodt körülményeket és így a szoptatást ne zavarja meg semmi, miközben  a háztartási teendőknek is meg kell felelni. Ha probléma merül fel a szoptatás során - ez előfordul még gyakorlott anyukákkal  is -, az apa figyelme és támogatása nagyon sokat segíthet.

Az apa átvállalhatja a házimunka egy részét, ha több gyermek van, ő simíthatja el a közöttük jelentkező vitákat, viheti és hozhatja őket az óvodába, iskolába.
Ha az anya szoptat, akkor szükség is van a tehermentesítésre, mert az éjszakai etetések egy idő után óhatatlanul fáradttá teszik az anyát, a megszakított  alvás miatt. A baba sírással jelez, hogy valami igénye van. Eleinte nehéz kitalálni, mit is szeretne, de a  lehetőségek végigzongorázásával előbb-utóbb meglesz a megoldás. Vagy éhes, vagy szomjas, vagy tele a pelus és ez zavarja, vagy csak érintésre vágyik. Egy idő után már  meg is tanuljuk, melyik sírás mit jelent.
A babák természete is különböző, már ilyen pici korban jelentkezik az egyéniség, van aki ragaszkodóbb, van aki nyugodtan alszik  hosszabb időt egyedül, van amelyik nem igényli a délutáni szunyókálást.
Ahogy telnek a hónapok, egyre kevesebbszer ébred fel a csecsemő  éjjel, hogy egyen, és végül teljesen átalussza az éjszakát. Ekkor az anya is ki tudja aludni magát, nyugodtabb lesz, lassan minden visszatér a régi kerékvágásba.

Ha az apa nemcsak a háztartásban, testvérek ellátásában segít, de a baba körüli teendőkbe is bekapcsolódik, bensőséges kapcsolatot alakíthat ki a picivel. Szoptatás után felveheti, hogy böfizzen a baba, A 6. hónap körül  elérkezik az ideje a szoptatás melletti hozzátáplálásnak. A baba elkezd ismerkedni a főzelékekkel, gyümölcspürékkel. Ekkor már az apuka is aktívan kiveheti a részét az etetésből,  remek móka, amikor mindketten fülig maszatosak.
Az esti fürdetés is egy nagyszerű közös program és  akár szunyókálhatnak is együtt úgy, hogy a kicsi az apa mellkasán fekszik és hallgatja a megnyugtató szívdobogást.
Ha ilyen közelségben van a babával, az apa arca alig 20-25 cm távolságra van a kisbaba arcától, az újszülöttek éppen ekkora távolságra látnak a legélesebben. A pici már  az apukáját is felismeri, és ha közel hajol hozzá nevetni fog, ahogy a mamára.
A baba megismeri az apa illatát, biztonságban és otthon érzi magát - minden a legnagyobb rendben van…

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja