SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kézrágás babakorban - miért szeretik a babák?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-26
A kisbabáknak több olyan szokása van, amit az újdonsült szülők aggodalommal szemlélnek. Az egyik ilyen az, amikor szinte az egész öklét begyömöszöli a baba a szájába. Vajon kell aggódni miatta?
Kézrágás babakorban - miért szeretik a babák?

Sok anyuka meséli, hogy képes órákig a kiságy mellett állni és csak nézni, a babáját. Szereti, ahogy grimaszol, ahogy nyöszörög, ahogy ásít, csuklik vagy éppen az öklék cuppogtatja.
 

Miért szeretik annyira rágni a kezüket a babák?

Gyakorlott anyukák szerint a kézrágás egyenlő a fogzás megkezdésével. Olyan is akad, aki szerint azért van állandóan a baba szájában a keze, mert már nagyon éhes és így jelzi.

Szakemberek azonban azt mondják, hogy a fogzás általában csak 4 hónapos korban kezdődik, a babák viszont előtt is előszeretettel rágcsálják a kezüket. Ennek oka pedig nem más, mint hogy ismerkednek a külvilággal.

A felnőttek általában a kezükkel, érintés útját állapítják meg bizonyos tárgyakról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azért van, mert felnőtt korban az ujjak végén van a legtöbb érző ideg. Sokkal több, mint bármely más testrészen.

A babák esetében ezek az érzőidegek a szájban találhatók. Ez az oka annak, hogy a babák szinte mindent először a szájukhoz emelnek. Így próbálják meg „letapogatni”  az adott tárgyakat. Egészen pici korban azonban még nincs körülöttük szinte semmi, amivel ismerkedhetnének, ezért először a kezüket próbálják felfedezni.

A kisbabák az első hetekben még nem tudatosan irányítják a végtagjaikat. Sokszor előfordul, hogy egy-egy hirtelen mozdulatuktól meg is ijednek. Később azonban, mikor már látják és tudják, hogy a kéz, amit látnak hozzájuk tartozik, akkor kezdődik a kézrágás. Gyakran megfigyelhető az is, hogy a babák az egyik kezüket a másik kezük segítségével próbálják meg a szájukhoz vinni. Ez is alátámasztja azt, hogy így ismerkednek, így próbálják felfedezni a körülöttük lévő dolgokat.
 

Engedd, vagy ne engedd a kézrágást?

Egyáltalán nem szükséges megtiltatni egy kisbabának, hogy a saját kezét rágcsálja. Egyrészt nem is igazán lehetséges, másrészt ez a fajta felfedezés fontos része annak, hogy  megismerje a testét és a környezetét.

Van azonban néhány dolog, amire odafigyelhetsz, ha azt tapasztalod, hogy a kisbabád sokszor rágcsálja az öklét!
 

Legyen tiszta a keze

Ha még kicsi, akkor is figyelj oda rá, hogy tiszta legyen a keze. Sok baktériumot bevihet a szájába a kézrágással. Nyugodtan hívd fel az ismerőseid figyelmét arra, hogy ha szeretnéd megsimogatni a babádat, akkor nem a kezénél tegyék ezt. Ne engedd, hogy idegenek séta közben megfogják a kis ujjait, még akkor sem, hogy ő nyújtja oda. Ha mégis előfordul, akkor legyen nálad nedves törlőkendő, amivel letörölheted a kicsi kezét, így már semmi nem akadályozza abba, hogy tovább rágcsáljon.
 

Töröld meg gyakrabban az arcát

A kéz felfedezése és a fokozott nyálazás gyakran együtt jár. Figyelj oda, hogy legyen a nyakában egy textil előke, ami felszívja a sok nyálat, így nem ázik el a ruhája. Ugyancsak érdemes odafigyelni arra is, hogy az arcát is áttöröld egy száraz ruhával, hogy ne ázzon fel a bőre a szája körül.
Főleg szeles, hideg időben érdemes odafigyelni a bőrápolásra. Egy természetes hidratálókrém segíthet megelőzni a későbbi bőrirritációkat.

Kép forrása: Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja