SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

11 hetes (2 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
11 hetes (2 hónapos) baba fejlődése

11 hetes baba fejlődése
 

Testi fejlődés

Nem kerülhetjük meg a témát, hogy vannak kisbabák, akik gyakrabban „buknak”. Talán segít, ha gyakrabban etetjük kisebb adagokkal, majd gyakrabban büfiztetjük. A legtöbb anyuka, akinek gyermeke sokat bukik, egyetért abban, hogy a legjobb megoldás, ha egyszerűen régi ruhákat hordunk - és felkészülünk rá, hogy többet kell mosnunk. Az étel visszaköpdösése, vagy bukogatás addig nem gond, amíg a gyermek jól fejlődik és más tünete nem jelentkezik (hasfájás, sípoló légzés, köhögés, stb.). Nagyobb adagok hányása már 5-7 hetes fiúk (ritkábban lányok) között is jellemző lehet, ez a pylorus stenosis (gyomorszáj szűkület), amit meg kell műteni! A jó hír az, hogy a bukás legtöbbször normális, és elmúlik, mire a kisbaba fel tud ülni. Viszont ha olyan kitartóan hány, hogy nem is tud jóllakni, keressük fel orvosunkat.
 

Szociális fejlődés

Ahogy a baba gyomorkapacitása növekszik, egyre kevésbé lesz szüksége éjszakai étkezésekre. Viszont ez nem jelenti azt, hogy már nem fog felébredni. A mindinkább szociális gyermekünk felfedezett egy új okot, miért is sírhat az éjszaka közepén - mert az álmos, de szerető szülő az ágyához siet. Észrevehetjük, hogy mikor megetetjük, könnyebben elkalandozik a figyelme, sokszor szünetet tart, játszadozik, és ránk mosolyog. Azért, hogy visszaterelgessük az éppen aktuális feladatra, csendes, alig megvilágított helyen szoptassunk. Ne énekeljünk, ne beszéljünk hozzá, tegyük le, amint befejezte az evést, végül meg fogja érteni, hogy az éjszaka nem a játékról szól.
 

Intellektuális fejlődés

Számos reflex, amelyet a gyermek a születése óta mutatott, egyre inkább akaratlagos mozgásokká alakul. Például a szopás tudatos cselekvéssé válik, amely különböző célokat szolgált. Azért szopnak, hogy megnyugtassák magukat, hogy megtapasztalják a tárgyakat, amelyeket a szájukba vesznek, illetve szimplán élvezetből is. A kedvenc tárgyak szopásnál a cumi, az ujjak, leginkább a hüvelykujj.

Néhány szülő szigorúan figyeli, mikor gyermeke szopik, és elképzeli, ahogy tinédzserként, még inkább felnőttként továbbra is cumi vagy hüvelykujj függő lesz a baba. Nyugalom! Ennek maximum annyi az esélye, mint a hóesésnek júliusban. A gyerekek körülbelül fele szopja az ujját a csecsemőkor után is, de több mint 95%-uk hatéves koráig leszokik erről. Szóval engedjük az apróságot addig szopni, ameddig neki jólesik.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja