SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

24 hetes (5 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
24 hetes (5 hónapos) baba fejlődése

24 hetes baba fejlődése


Testi fejlődés

A mienk vajon átfordulós, mászós vagy guruló típus? Mostanra sok kisbaba csúszás-mászás üzemmódra kapcsol. Az apróság első hasztalan kígyózása lehet, hogy akrobatikus gurulásokká fejlődik, amelyek segítségével keresztüljut a szobán, méghozzá meglepően gyorsan. Vagy esetleg felmegy négykézlábra, majd előre bukik, és végtagjai szanaszét állnak (amire ritka meglepett arckifejezéssel válaszol). Még az is elképzelhető, hogy mászik, nyomja magát a lábaival, és a kezével kormányoz, mialatt a hasát a földön tartja.

Akár fordul, akár mászik, lehet, hogy a hátrafele mozdulatokkal kezd, bár előrefelé akar jutni. Az izmok, amelyek a hátrafelé mozgást lehetővé teszik, hamarabb megerősödnek, mint amelyek előre nyomnák, de a létrejött hátrafele mozgás valószínűleg lassabb lesz. Hamar rájön majd, hogyan is haladjon előre, és fokozni is tudja a sebességet. Lehet, hogy már a hatodik hónap környékén elkezd négykézláb mászni, bár ez sokkal valószínűbb a 7-9. hónap során.
 

Szociális fejlődés

Ebben az időszakban az apróságot teljesen lenyűgözi a bújócska. A legegyszerűbb változat szerint takarjuk el az arcunkat, és annyit kérdezzünk, hogy „Hol van anya?”, majd bújjunk elő. De ki lehet próbálni máshogy is. Takarjunk le játékokat, és engedjük, hogy megtalálja őket, vagy tegyünk textilpelenkát a szemére, és kérdezzük „Hol a kisbaba?”. Gyorsan megtanulja lehúzni a pelenkát az arcáról, és meglepett ábrázatunkra kacarászással válaszol. Lehet, hogy a saját fejére is tesz pelenkát vagy törülközőt, majd köhög, hogy felhívja figyelmünket, várja, hogy keressük meg.

Bár egyszerűnek tűnik, a bújócska lényegének megértése fontos előrelépést jelent. Először is, kifejlődött a kisbaba rövid távú memóriája, és képes felidézni azoknak az arcát, akiket szeret. Másodszor, eléggé biztonságban érzi magát ahhoz, hogy rövid ideig egyedül legyen, és előre vetíti az örömet, amit az okoz, hogy ismét egymásra találnak anyával. Végül, a humorérzéke is fejlődik - megtréfált minket, illetve meglepettségünket roppant szórakoztatónak találja. Nevessünk vele együtt, és ismételjük a játékot, amilyen gyakran csak szeretné. Egy tapasztalt anyuka szerint „A hathónapos gyerek számára ismétlés a tudás anyja”.
 

Intellektuális fejlődés

A kisbaba megnevettetésén kívül az ismétlés a korai tanulás egy lényeges mérföldköve. Az egyszerű mozdulatok többszöri gyakorlásával új készségeket sajátít el, és magát pedig ügyes, önálló személyként fogja értelmezni. Megtanulja a vizuális észleléseket összekapcsolni a valós tárgyakkal, sokat tanul a méretekről, a formákról, a súlyról, az anyagról, de a legtöbbet mégis a megismételt felfedezéseken keresztül, amelyhez a kezét, a lábát, a száját és a testét is használja. Bátorítsuk ezeket a kísérleteket, még akkor is, ha az őrületbe kerget velük (például mikor kismilliószor üti a játékát az asztalhoz), mert a jutalmunk egy magabiztos és értelmes gyermek lesz.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja