SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

32 hetes (7 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
32 hetes (7 hónapos) baba fejlődése

32 hetes baba fejlődése


Testi fejlődés

Míg ő játszott, én a ruhákat hajtogattam, és csak két pillanatra fordultam el, mikor visszanéztem, már sehol sem volt! Ismerős? Sok 8 hónapos kisgyerek anyukája érti, hogy miről beszélünk. A korábban oly nyugodt csecsemőből kisebb tornádó vált, aki látástól vakulásig egy pillanatra nem áll le. A hosszú délutáni szundítások a feledés homályába vesztek, a kisbaba minden olyan kísérletnek ellenáll, amely arra irányulna, hogy kicsit lecsillapodjon. Öltöztetés, pelenka csere, étkezések - illetve minden más, amely korlátozná a felfedezés sürgető vágyát - felér egy ütközettel.
Az aktivitásra nagyon egyszerű a magyarázat: mert már képes rá. A kisbaba minden nap újabb eszközökkel rendelkezik a felfedezéshez. Képzeljük el, ahogy 6 hónap teljes passzívitást követően hirtelen magunkhoz térünk egy gyönyörű helyszínen, ahol mindenféle izgalmas és szórakoztató dolog található. Talán mi békésen bealudnánk inkább?
 

Szociális fejlődés

Bármennyire is bolondul a gyermek a nagyszerű, új világért, még mindig nem szokta meg a tényt, hogy az tele van új emberekkel is. Mikor egy idegen érkezik a házba, lehet, hogy megrémül, vagy nyomasztónak találja a szokatlan öleléseket, a kézbevételt és a zajokat. A túlbuzgó barátoknak és rokonoknak talán rosszul is esik, mikor a kisbaba keserves sírásba kezd, ha meglátja őket. Csökkentsük a stresszt úgy, hogy csak fokozatosan mutatjuk be az új személyeket, kérjük meg, hogy várjanak, amíg a kisbaba feléjük nyúl, és csak azután történjen bármilyen fizikai kontaktus közöttük. Vegyük az apróságot az ölünkbe, amíg az ismeretlennel beszélgetünk (talán érdemes nekik mesélni az idegenek által kiváltott szorongásról), és hagyjuk, hogy magától rájöjjön, nincs mitől félni.
 

Intellektuális fejlődés

Előfordul, hogy a kisbaba érdekes módon próbálja levezetni a felesleges energiáit. Ritmusra veri a fejét a kiságyba vagy a falba. Nem meglepő, hogy a legtöbb szülő ezt a magatartást rémisztőnek találja, mivel azt hiszik, hogy a kisbaba kárt tesz magában, illetve, hogy a cselekvés valamiféle fogyatékosságot jelez (pedig nem). Valójában senki nem tudja, hogy néhány kisbaba miért veri a fejét előszeretettel valamibe, pontosan annyi magyarázattal tudunk szolgálni, mint arra, hogy egyesek miért szopják a hüvelykujjukat, míg mások miért nem tesznek egy lépést sem a mackójuk nélkül. Elképzelhető, mindhárom módszerrel a feszültségtől szabadulnak meg a kisbabák, de valamennyi eset veszélytelen és idővel kinövik. Úgy tűnik, hogy valamennyivel több babusgatás a lefekvéskor egyeseknél megszünteti a vágyat, hogy a fejüket a falba üssék. Ha kisbabánk nem tágít, ne próbáljuk megállítani - ezzel ugyanis nő a frusztrációs szint. Mindössze annyit tehetünk, hogy a kiságyat kibéleljük paplananyaggal, ezután engedjük szabadjára az ütközéseket.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja