SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafejlődés hétről hétre - 7 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2013-01-15
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre adunk szakértő választ cikksorozatunkban. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Babafejlődés hétről hétre - 7 hónapos baba fejlődése

Összefoglaló a hét hónapos baba fejlődéséről

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Négykézláb, hintázás közben, egyik kezét előretolja, hogy megragadhasson egy játékot. Néha egy keveset előre is csúszik ilyenkor - a hason fekvő babák hamarabb kezdenek el kúszni.

Ez az a kor, amikor már van esély arra, hogy a baba önmagától üljön (átlagoson a 8-10. hónap környékén kezdi el). Ilyenkor már nem szükséges a segítenünk, mert elég fejlett az izomzata, hogy megtartsa önmagát. Ám amíg ez nem történik meg, addig támasszuk meg a gerincét, hogy elkerüljük az esélyét annak, hogy a későbbiekben valamilyen elváltozás jöjjön létre a helytelen testtartás miatt.
Ülve két kezén támaszkodik és előredől, így próbálja megtartani egyensúlyát  a háton fekvő babák hamarabb ülnek fel.

Álló helyzetben egyre növekvő lelkesedéssel rugózik, táncol – egyik lábáról a másikra szökdécsel, gyakran egyik lábfejét ráteszi a másikra, azután húzza ki az alul lévőt. Még nem egészen talpon, csak lábujjhegyen áll.

Kibújnak a felső középső metszőfogak (1 éves korig) és ez alsó szélsők (16 hónapos korig). A fog áttörését megelőző 2-3 napon a baba nyugtalan, fokozottan nyáladzik, éjszaka felriadhat és hőemelkedése is lehet, a fogínyen egy kis gyulladt "udvar" képződik és egy kékes-átlátszó hólyag jelenik meg.
 

 

 










 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS


Egyre fogékonyabb minden hangra. Gőgicsélésében már vannak kétszótagú szavak, pontosabban megkettőzött szótagok, pl. maama, biibi, daada. Ezt követően erőteljes felkiáltó hangokat ad, pl. "Á!". Utánozza a beszédhangokat, kézmozdulatokat.

A beszéd fejlesztése érdekében olvashatunk neki már meséket. 

Hüvelykujja és a kéz többi ujja közé fogva utánanyúl és megkaparintja a kiszemelt tárgyat. Mindkét kezében tart egy-egy játékot, összeütögeti őket, örömmel és érdeklődéssel figyeli a keletkező zörejt.

Szívesen tanulmányozza a csillogó fémtárgyakat is.
Minden tárgyat vagy eseményt saját tevékenysége – tapintása, látása, hallása -–következményének tart (pl. nem a csörgő okozza a zajt, hanem ő csinál lármát, mert mozgatja).

A játékot egyik kezéből a másikba teszi és egyidejűleg követi a szemével.

Fáradhatatlanul hablatyol. 
 

 

 


 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Egyre gyakrabban juttatja kifejezésre, hogy ölbe szeretne kerülni, nyújtogatja a karját a felnőttek felé.

Ha sír, csak a hozzátartozók tudják megnyugtatni, idegenek láttán sírva fakadhat: azt hiszi eltűnt, elveszett a szülő.

A 7. hónap környékén humorérzéke annyira kifejlődik, hogy számos cselekedetünket viccesnek fogja találni. Ha énekelünk, kacarászik és ütemesen mozog rá. Visítva nevet, mikor valamit leejtünk (persze, ha a zaj nem rémiszti meg), és beleegyezően mosolyog, mikor gügyögéseit és visongatásait utánozzuk.
Nem számít, mennyire vagyunk viccesek, a testvéreit még mókásabbnak fogja találni. Mikor az idősebb gyermek viccet mesél, és kuncogni kezd rajta, nevetésének hangja megnevetteti a kisbabát is.
Az étkezések is rendkívül mulatságosak tudnak lenni ebben a korban, hiszen a család minden tagja próbál a másiknál még nagyobb bohócot csinálni magából, és a kisbaba visítása csak hozzáad az általános jókedvhez.
 

HOGYAN ETESD?

Hat hónapos kora óta megkezdtük a baba hozzászoktatását a szilárd ételekhez is. Ezt folytatva továbbra is adhatunk neki gyümölcsöket (alma, őszibarack először), gluténmentes élteleket (rizs) vagy glutén tartalmúakat (búza, rozs, zab), valamint főzelékfélék (először burgonya, amely jó sűrítő anyagnak is). Arra azonban figyeljünk oda, hogy a 4. hónap előtt ne adjunk glutént tartalmazó ételt a babáknak, viszont a 7. hónap előtt vezessük be őket fokozatosan! A 6. hónaptól adhatunk sovány húst a gyerekeknek, valamint a főzelékekhez növényi olajat is használhatunk már.

Gyógyteákat, illetve mézet ekkor még ne adjunk nekik az esetleges pollentartalom miatt. Kerüljük továbbá az ételek sózását és cukrozását, és az olajos magvakat is!

Darabos ételt ne adjunk neki rágó- és őrlőfogai kibújásáig, mivel ha el is majszolgatja a puhább darabokat, a nagyobbakkal már a gyomornak kell megbirkóznia, továbbá fulladást is okozhat. 
 

 

 


 


 

HOGYAN FEJLESZTHETED?


A hetedik hónapot követően, mikor kezdi felfogni a „nem” szó jelentését, kezdhetünk számára korlátokat állítani, de ügyeljünk rá, hogy megértse, pontosan mit csinált rosszul (pl. vegyük el a kezét a kutya farkától, vagy nyugodtan mondjuk „ne húzd”).
A következetesség és nyugodtság a lelke a sikeres nevelésnek, szóval ügyeljünk rá, hogy valamennyi gondviselő egy oldalon álljon.
Csak akkor emeljük fel a hangunkat, ha a gyerek valóban veszélyben van.

Ismertessük meg a különböző anyagú tárgyakkal (fa, fém, műanyag stb.), amelyek más-más hangot adnak ki.

Peluscserénél észrevehetjük, hogy a kisfiúk szeretik húzogatni a fütyijüket, míg a kislányok a vaginájukat bökdösik. Ezek a testrészek érzékenyek, és érintésük örömet vált ki, ezért is kedvelheti a kisbaba jobban. Ez teljesen normális. Ha elvesszük a kezét, megszidjuk vagy bármilyen más módon éreztetjük vele, hogy rosszat tett, az káros lehet, és önbecsülését illetően negatív következményekkel járhat.

 

 

 

 

MIKOR VAN GOND? 


Figyeljük minden hónapban a gyermekünk fejlődését! Ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez időben, hogy megfelelő fejlesztésben részesülhessen a csecsemő. Ebben korban a következőkre figyeljünk kiemelten:

  • mozgása nem fejlődik megfelelően, 1 hónappal késik a mozgásfejlődési mérföldkövek meglépése
  • nem követ színes tárgyakat, nem reagál arcokra
  • figyelme nem köthető le
  • nem gagyog, gügyög
  • nem reagál hangokra, fényekre
  • nem játszik játékokkal, illetve nem megfelelően használja azokat.
     

 

 

 


 

Iratkozz fel BABAFEJLŐDÉS HÉTRŐL HÉTRE e-mail sorozatunkra! Add meg a születés dátumát és hetente megkapod az aktuális tudnivalókat babád fejlődéséről az első életévben.

6 hónapos baba fejlődése

8 hónapos baba fejlődése

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja