SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

46 hetes (11 hónapos) baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2014-03-10
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
46 hetes (11 hónapos) baba fejlődése

46 hetes baba fejlődése


Testi fejlődés

A kisbaba perspektívája, mikor megtanul állni, pillanatok alatt megváltozik. A panoráma megnyílik előtte, keresztüllát a szobán, esetleg az ablakon is kiles! Lehet, hogy annyira lenyűgözi majd új tudománya, hogy nehéz lesz bármi másra rávenni. Mikor a pelenkáját cseréljük, fürdetjük, öltöztetjük, vagy lefektetéshez készülünk, folyton megpróbál felállni. Még az is előfordulhat, hogy állva elalszik, miközben a kiságy léceibe kapaszkodik.

Ahogy egyensúlyérzéke fejlődik, alkalmanként elengedi a támasztékot, majd mikor érzi, hogy eleshet, ismét megragadja azt. Van, hogy egyetlen lépés után összerogy, de egy pillanat múlva már újra próbálkozik. Mikor elesik, nyugtassuk meg egy öleléssel, de ne csapjunk nagy hűhót, mert akkor lehet, hogy félni fog újból felállni. Néhány kisbaba napok alatt eljut az első lépésektől a járásig, míg mások legalább egy hónapon át csak gyakorolgatnak. Az önálló járás körülbelül a 12-14 hónap környékén valósul meg, de a 9. és 18. hónap között bármikor teljesen normális.
 

Szociális fejlődés

Bár büszke új készségeire, a kisbaba minden olyan kísérletünknek ellenáll, hogy tudományát mások előtt is bemutassa. Még nem eléggé magabiztos, és ha számára nem megfelelő reakciókat tapasztal nem is fog többet próbálkozni. Ugyanakkor a társadalom felől érkező elfogadás újfent érdekelni kezdi, ezért lehet, hogy megpróbál lenyűgözni minket azzal, hogy produkálja magát, illetve ellenáll, nem fogad szót, még ha pontosan érti is, amit kérünk tőle. Dicsérjük sokat, és a „nemet” csak olyan helyzetekre tartogassuk, amelyek tényleg veszélyesek.
 

Intellektuális fejlődés

A gyermek egyre többet felfog abból, amit minden nap elmondunk neki, és számos non-verbális módon fog reagálni rá. Mikor szóba kerül az egyik játéka, felé néz, ha pedig megkérdezzük, hol van a repülő, valószínűleg az égre mutat. A nyelvi készségek javítása érdekében fűzzünk részletes kommentárt a mindennapi feladatokhoz, egyszerű szavakat, és következetes megnevezéseket használjunk (a kutyát hívjuk Morzsinak vagy kutyusnak, de ne mindkettőnek). Halandzsázásai során kezdi az általunk használt szavakat felhasználni, bár ezek még nem biztos, hogy tisztán kivehetőek.

Szeretnél minden újdonságról elsőként értesülni és egy jó közösség része lenni? Kövess minket Facebookon is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja