Az elhízás kisgyermekkori megelőzésének jelentősége
A 0-3 éves kisgyermeket nevelő édesanyák saját bevallásuk szerint nagyon odafigyelnek arra, hogy mit adnak enni csemetéjüknek. 83 százalékuk például igyekszik elkerülni a mesterséges ízfokozókat, 74 százalékuk pedig a tartósítószereket. Népszerűek az édesanyák körében a bio élelmiszerek is.
Azonban a gyermekek tápanyag ellátottság vizsgálatának eredményei azt jelzik, hogy hiába figyelnek erre az édesanyák, a gyerekek jó részénél sokkal magasabb az energiabevitel már ebben az időszakban is, mint amennyi szükséges lenne – derül ki abból a friss reprezentatív kutatásból, amelyet iparági összefogás keretében valósított meg a Nestlé Hungária Kft., a Numil Kft., a TNS-Hoffmann Kft., a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) valamint a NutriComp Bt. Az EFSA (European Food Safety Authority – Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) ajánlásokat figyelembe véve a 0-6 hónapos csecsemők 22 százaléka, azaz minden ötödik csecsemő már ebben a korban is magas energiabeviteli szinttel rendelkezik. Ezt követően a helyzet egyre romlik. 4 és 12 hónapos kor között már a gyermekeknek a fele jut az ajánlottnál több energiához a táplálékból. A 12-24 hónapos korosztályban ez az arány 85 százalék, a 25-36 hónaposok körében pedig 76 százalék. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a két év alatti gyermekek 13-19 százaléka, a 2 éves kor feletti gyermekeknek pedig a 6,5 százaléka potenciálisan túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít.
Ebben az életkorban a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje létfontosságú. Az újszülöttek első számú táplálékforrása az anyatej, amely a gyermek fejlődéséhez tökéletes összetételben tartalmazza a mikro- és makrotápanyagokat. Ezért amíg a csecsemő kizárólag anyatejet kap, nem jelentkeznek problémák. Ha azonban valamilyen okból nincs lehetősége az édesanyáknak szoptatni, arra kell törekedniük, hogy az anyatej fehérjetartalmát legjobban megközelítő, a tehéntejnél alacsonyabb fehérjetartalommal rendelkező pótlást adják a gyerekeknek. A felmérés szerint hazánkban a 0-12 hónapos babák fele anyatejet kap, és 12-24 hónapos kor között is még negyedüket szoptatja az édesanyja. Egy éves kortól az anyatej kiegészítésére tehéntej helyett inkább a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb junior tejitalokat isszák a gyerekek. 12-24 hónapos korban 21, míg 25-36 hónaposan 11 százalékuk fogyaszt ilyen terméket.
A hozzátáplálás megjelenésével kezdődik el a felmérés szerint egy kedvezőtlen folyamat, amelynek értelmében a 12-36 hónapos gyerekek étrendje már majdnem olyan, mint a felnőtteké. A kapott adatok rámutatnak arra, hogy ebben az életszakaszban alacsony a rostfogyasztás, kevés a vas és D-vitamin bevitel is.
A helytelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód együttesen hozzájárul a túlsúly és az elhízás kialakulásához. Márpedig hazánk az OECD legújabb jelentése szerint Európa legelhízottabb nemzetei között van, az elhízás pedig olyan betegségek kialakulását segíti elő, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri kórképek.
„A jelen kutatás eredményei egyértelműen felhívják a figyelmet arra, hogy a csecsemők és kisdedek mennyiségi és minőségi táplálására sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a túlsúly és az elhízás megelőzése érdekében” – mondta el Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke. „Nagy a felelőssége a szakmai szervezeteknek, orvosoknak, védőnőknek, dietetikusoknak abban, hogy a tudomány által megfogalmazott hiteles információkat eljuttassák az édesanyák számára.”
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: