SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiönteni vagy segíteni?

Gulyás-Gibicsár Éva [cikkei] - 2011-03-08
Az anyatej fontos és nélkülözhetetlen. Akinek van többlete segítheti azokat, akiknek egyáltalán nincs, vagy kevés; esetleg valamilyen oknál fogva nem megoldható az anyatejes táplálás. A megoldás egyszerű; szinte minden médiumból ez folyik: Anyatejgyűjtő állomás. Ilyen azonban az országban csupán néhány városban található...
Kiönteni vagy segíteni?

Nem ritka, hogy még a megyében sem található anyatejgyűjtő állomás. Ahogy például Győr-Moson-Sopron megyében sem. Soproni kismamákkal, védőnőkkel beszélgettünk arról, miképpen orvosolható az anyatejgyűjtő állomás hiánya.

A fővárosban és az ország nagyobb városaiban szervezetten működik a többlet anyatej begyűjtése, mennyiségi és bakteriológiai ellenőrzése, pasztörizálása, majd kiosztása. Az anyatejért, akár már 100 ml-ért is házhoz mennek; igyekeznek biztosítani minden feltételt, hogy a kincs, mely tartalmaz számos, mesterséges úton előállíthatatlan anyagot, eljusson oda, ahol szükség van rá. A leadott anyatej literenkénti ára 1800 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára.

- A központi anyatejgyűjtés Sopronban már legalább 15 éve megszűnt. A kórház gyermekosztályán működött a tejkonyha, ahol gyűjtötték, kezelték, kiosztották az anyatejet. A városban az édesanyák továbbra is adhatnak anyatejet más csecsemők számára. Ennek a feltételeit törvény szabályozza, gyermekorvosi javaslat kell hozzá.- árulta el kérdésünkre Varga Györgyné soproni szolgálatvezető védőnő.

- A Sopron-Fertődi Kistérségben az úgynevezett háztól-házig formában lehet anyatejet adni, illetve kapni – erősítette meg Lénártné Kócsi Éva kistérségi vezető védőnő. - Az anyatej felesleggel rendelkező anyának térítésmentesen elvégezhető vizsgálatokon kell átesnie, széklet, bőrgyógyászat, tüdőszűrés, illetve HIV, lues szűrés. Negatív leletek esetén a védőnő ismerteti  az anyatej pasztörizálás lépéseit. Majd keresnek  egy olyan csecsemőt, akinek szüksége lenne az anyatejre, és jogosult azt igénybe venni, vagy fordítva, tehát  a rászoruló csecsemőnek keresnek anyatejet. A háziorvos receptre felírja az anyatejet, és innentől szabad az út: a két család megoldja egymás között az anyatej átadást. Sajnos a kistérségben 2009-ben mindössze 85 liter anyatej jutott így el olyan csecsemőkhöz, akiket édesanyjuk valami ok miatt nem tudott szoptatni. Ez a kedvezőtlen helyzet abból is adódik, hogy egy időben kell jelen lenni a keresletnek és kínálatnak.

Sopronban több olyan kismama is van, aki naponta borítja a lefolyóba, illetve teszi fagyasztóba a többlet tejét. Közülük Zsófiát kérdeztük, miért nem él a háztól-házig módszer adta lehetőségekkel.

- Amikor megszületett első gyermekem, és nyilvánvalóvá vált számomra, hogy bőven több tejem van, mint amit Zalán elfogyaszt, akkor édesanyám mesélte, hogy a mi időnkben a kórházban volt mód a tejleadásra. Ma már azonban nincs. A védőnőm elmondta nekem, mi módon adhatnám a tejet más anyukának, de sajnos nekem nincs annyi időm a kisbabám és a háztartás mellett, hogy a lefejt tejjel még különböző forralgatásokat, visszahűtéseket végezzek. A szűrővizsgálatokat is nehezen oldottam volna meg, de ha láttam volna, hogy onnantól már gördülékeny és gyors a folyamat; nem öntögetném ki a tejet, elhihetik.


- Valóban körülményesebbnek tűnik ez a módszer, mint az anyatejgyűjtő állomások által kínált lehetőségek, de az „idegen” anyatejet kapó csecsemő egészségének védelme csak így biztosítható.  Akinek azonban sok teje van, illetve akinek nincs; kevés, vagy nem megoldható a csecsemőjének anyatejes táplálása, mindenképpen forduljon bizalommal a védőnőjéhez. - javasolja a kistérségi vezető védőnő. Aki elmondta azt is, hogy ezzel a módszerrel lehet olyan körülményeket kialakítani, ami a kapó babának a legideálisabb, hiszen, így azonos életkorú tejtestvérek lehetnek, ami nagyon előnyös. A védőnők továbbra is szorgalmazzák, hogy akár még ezen, a kismamák számára plusz feladatokkal járó módon is, legalább féléves korig, tápszeres pótlás helyett csak anyatejjel táplálkozzanak a csecsemők.

Van azonban példa a másik oldalról is; Judit és Réka szoros barátságot ápolnak, amióta 3 éves gyermekeik tejtestvérekké váltak.

- Nyolc hónapig osztotta meg velünk anyatejét Judit, akinek azóta is nagyon hálás vagyok. Sajnos nekem egészségügyi okokból nem volt lehetőségem szoptatni. A védőnőm azonban már a hazajövetelünk napján hozta Judit elérhetőségeit, akinek kisfia 1 hónappal idősebb az enyémnél. - mesélte Réka.

- Bevallom, néha fáradt voltam hozzá, néha nyűg, teher volt nekem, de Réka mosolygó arca minden alkalommal kárpótolt. - mosolygott Judit, aki elmondta azt is, hamar összekötötték a kellemeset a hasznossal, és a tej átadását megtoldották közös sétákkal, később közös játszóterezéssel. Ez a szokásuk a mai napig megmaradt. A fiatal anyukák gyerekei pedig majd kicsattannak az egészségtől.

- Úgy gondolom, minden fáradtságot megért, és a jutalmam egy nagyszerű barátnő is lett. - zárta le a beszélgetést Judit.

Anyatejgyűjtő állomás sok-sok magyar városban nincs. Viszont vannak kedves, lelkes és segítőkész védőnők, akik számára legalább olyan öröm anyatejhez segíteni egy babát, mint az édesanyáknak. Országunkban nem adottak a feltételek, azonban reméljük sok anyuka vállalja a kényelmetlen, néha körülményes háztól-házig módszert más picik egészséges fejlődését biztosítva ezzel.

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja