SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anyatej leadásának fontossága

Dobiné Olasz-Papp Nóra [cikkei] - 2011-01-13
Cikkemben segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akiknek sikerült a szoptatás, lenne többlet tejük is, melyet szívesen leadnának, de nincs elég információjuk ahhoz, hogy ezt hogyan tehetik meg, ill. szeretném felhívni a figyelmet az anyatej leadásának fontosságára, hiszen sok kisbaba várja a kincset érő anyatejet!
Az anyatej leadásának fontossága

Kaptam egy megtisztelő felkérést: a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomásának baba-mama klubjában tartsak előadást a csecsemők, babák alvásáról, melynek eleget is tettem, kisfiammal együtt boldogan veszünk részt ilyen eseményeken.

Ami pluszt adott a szokásos pozitív izgalmakon felül, hogy bepillantást nyerhettünk az Állomás működésébe, az eljárásokba, alapos tájékoztatást kaptunk arról is, miként járnak el a kapott anyatejjel, mi kell ahhoz, hogy valaki tejleadó lehessen. Kísérőnk Tasi Zsuzsanna, az Anyatejgyűjtő Állomás vezetője volt, köszönet az alaposságáért!

Sajnos, nem elég anyatejjel rendelkezni a leadáshoz, sőt a negatív leletek megléte is kevés! Megfelelő szakemberek nélkül nem tud működni a dolog, akik erre az útra terelnének minket, tájékoztatnak és biztatnak. Ez sajnos sokszor nehezebben teljesül.


Mi kisfiammal megszenvedtünk a szoptatás sikerességéért, és ehhez is nehéz volt megtalálni a megfelelő szakembert. Tejem sok volt, rengeteg, de a technika nem volt jó és a kezdeti feltételek sem voltak optimálisnak mondhatók. Szerencsére még idejében találtunk hozzáértő segítséget szoptatási szaktanácsadó személyében, így nem állt le és lett ellehetetlenítve a tejtermelés folyamata. Rengeteget fejtem is, bőven volt mit lefagyasztani, meg is fordult a fejemben a leadás gondolata, de sajnos én sem voltam elég eltökélt, és utánajáró, és kérdésem ellenére az egészségügyi dolgozók sem tereltek erre az útra, a „macerásság” engem is elriasztott, nem foglalkoztam eleget ezzel az alapgondolattal. Így - leírni is borzasztó - a lefolyóban végezte a sok anyatej.

Ahogy álltam az Anyatejgyűjtő Állomás helyiségében és szétnéztem, újra feléledt a régi rossz érzés, a gyomromba megint beköltözött a gombóc. Eszembe jutott a sok baba, akik nem tudnak anyatejhez jutni, pedig mekkora szükség van rá! Önmarcangolással sokra nem megyek, és senki sem, így maradt az elhatározás, a következő gyerekemnél biztos, hogy tejleadó leszek! Addig pedig megteszek minden tőlem telhetőt, hogy biztassam azokat, akik nyitottak, fogékonyak és érdeklődők a leadásra! Akinek ideje, energiája, tejmennyisége engedi, kérem, ne habozzon!

Igazából nem is olyan nagy „macera”, ami lehetővé teszi a leadást. Zsuzsannától megtudtam, hogy csupán néhány vizsgálat kell hozzá: tüdőszűréssel, HIV-vizsgálattal, Wassermann-vizsgálattal, székletvizsgálattal és a bőr áttekintésével jár a szűrés.


A tüdőszűréshez és székletvizsgálathoz a háziorvos ad beutalót, a Wassermann-vizsgálatot megcsinálják már a várandósság alatt mindenkinek, eredményét segít megkeresni a védőnő, ahogy a bőr áttekintését is ő végzi, és csak probléma esetén küld tovább szakorvoshoz. A HIV-vizsgálatot pedig megcsinálják a Heim Pál Gyermekkórházban. Ha minden lelet negatív, kezdődhet a leadás.

Az Anyatejgyűjtő Állomás lelkes dolgozói mindenben segítenek, hiszen komplett csomagot adnak: steril üvegeket, fertőtlenítőszert, szájmaszkot, mindent, ami szükséges a teljesen „tiszta” tej leadásához. Segítenek a megfelelő fejési technika elsajátításában tájékoztató füzettel, még mellszívó készüléket is tudnak biztosítani ingyenesen!

A leadással sem kell bajlódni, hiszen meghatározott időpontokban - sőt, szükség esetén az anya programjához igazodva - gépkocsivezető házhoz megy az átadandó tejért, heti három alkalommal. A leadott tejet alaposan vizsgálják, majd pasztörizálják, majd tökéletes eredmények és engedélyek után kiadják. Háziorvos írja fel receptre, az igényelhető mennyiség maximuma 800 ml/nap. Ezért a tejért fizetni nem kell, de a leadás a leadó anyáknak 1800 Ft/l adómentes jövedelemmel jár, melyet havi elszámolásban utalnak át. Az Állomáson a különböző anyák tejeit természetesen semmilyen formában nem öntik, keverik össze, de egy baba különböző anyák tejét kapja meg.

Vitathatatlan, hogy a segítség e formája, a tejleadás jár némi utánajárással, foglalkozással, de ha belegondolunk, mennyi csecsemő van - akár beteg, akár egészséges - aki valamilyen oknál fogva nem juthat a kincset érő anyatejhez, talán megéri a fáradtságot! Megtudtam, hogy jelenleg 80 tejleadó anya van és átlagosan 80-100 között mozog ez a szám. Valószínűleg sokkal több anyára lenne szükség, aki önfeláldozó munkával segíteni próbál a babákon, de az is csodálatos, hogy ennyien segítenek, és vállalták ezt a „procedúrát”.

Remélem, ez a cikk hozzájárul a helyes információáramláshoz és talán gondolatébresztő hatású is egyben és rábólint jó pár anya, felhívja az Anyatejgyűjtő Állomás segítőkész munkatársait és még bővebb tájékoztatás után tejleadó anya lesz!

A cikk úgy teljes, ha az elérhetőségeket is feltüntetem, így ezzel sem kell már fáradni:
Anyatejgyűjtő Állomás XIII. Gyermek tér 2. Tel.: 349-8574; e-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu; www.hpgyk.hu/anyatej

Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja