SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Táppénz

Tisztelt szakértő!

Feleségem 7 hetes terhes. 2022. 06.18-tól GYET-en volt 2023.08.31-ig, 09.01-től 12.09-ig állami egészségügyben volt alkalmazott, 12.10-től ismét GYET-en van. A napokban lett vállalkozó (adatrögzítő). Jár-e neki táppénz szülésig, CSED, GYED szülés után?
Jár. Normál esetben annyi napra, de legfeljebb egy évre jár a táppénz, amennyi a folyamatos biztosítás ideje, és ha két jogviszony között 30 napnál hosszabb szünet van, akkor megszakadt, az új jogviszonyban nulláról indulnak újra a folyamatos biztosításban töltött napok. Azonban a GYET ún. jogfenntartó idő, tehát ha ez van két biztosítási jogviszony között, akkor az összeköti őket és nem szakad meg a folyamatosság. A táppénzigény mellé küldjétek be a gyetet megállapító határozatot.
Remélhetőleg nem katás, nem átalányadózó és legalább 30 napban kellőképpen magas jövedelme van. A táppénz csak minimálbér alapú, de a csed és a gyed alapja a kétszerese is lehet...

Szakbarbár
2024-03-15 17:13:46
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja