SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Munkavégzés GYED alatt

Kedves Szakértő!
A tegnapi válaszával kapcsolatban lenne még kérdésem. Azt olvasom a NAV atalanyadorol szóló dokumentumában, hogy nem kell járulékot fizetni a mentes keret alatt, azalatt az időtartam alatt, amíg GYED-ben részesülök. Illetve úgy tudom, ha nincs jarulekkoteles jövedelmem, akkor az ellátás alapja szintén a minimálbér. Ezt azert gondolom, mert igényeltem ev-ként is csed-et, gyed-et, amit a minimálbér alapján kapok, és mellékállású átalányadózóként az adómentes keret alatt volt a jövedelmem korábban. Tehát ezek alapján azt gondolnám, hogy ez ezután is működhet. Rosszul értelmezem esetleg?
Köszönöm szépen!
Akkor nem kell járulékot fizetni, ha GYED-ben részesülsz és egyátalán nem dolgozol mellette ev-ként. Ha elkezdesz dolgozni, bejön a járulékfizetés, azért, mert a munkaviszonyodban GYED-en vagy, ezért ott nem fizetsz járulékot, emiatt pedig főállású ev-vá válsz. Ha bejön a járulékfizetés, akkor bejön az a kb. értelmezhetetlen szabály, amit az általad nézett NAV Információs füzet 7. oldal közepén, a bekeretezett rész fölött találsz. Simán lehet, hogy az ember kisakkozik valamit, bevallja valahogy, aztán a kormányhivatal filléres átlagot hoz ki belőle, mert 180 nappal oszt el 3 hétnyi jövedelmet. A fene se tudja, hogy ennél a gönyölítéses mókánál a kieső idők számbavétele hogy működik. Ezért mondom, hogy csak az a biztos, ha nincs járulékfizetés. Abból garantáltan minimálbér alapú ev ellátások lesznek.

Szakbarbár
2024-03-20 08:42:55
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja