SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

másodállás és csed

Kedves Szakértő!
40 órás főállás mellett szeretnék egyéni vállalkozói tevékenységbe is kezdeni. Mivel lassan babát is tervezünk, felmerült, hogy kaphatok-e majd mindkét tevékenység után csedet/gyedet, ha meglesz az 1 év jogviszony vállalkozóként is.
Mi a helyzet akkor, ha átalányadózást választok, ahol az idei szabályok szerint egy bizonyos jövedelemhatárig főállás mellett nem kell járulékot fizetni - és tegyük fel, hogy nem is érem el ezt az összeghatárt, tehát az egyéni vállalkozás után nem fogok járulékot fizetni a baba születése előtt (mivel a főállásomban azt már megfizetik utánam)? Ez befolyásolja esetleg a lehetőségeket, van különbség a különböző adózási módok között ebben a tekintetben?
köszönöm szépen a segítséget!
Ha nem katás vállalkozóként - mert az nem biztosított, ha teljes munkaidős munkaviszony mellett ev - is van a szülés előtti 2 évben 365 nap előzetes biztosításod, akkor ebből a jogviszonyból is jogusult leszel csedre és gyedre.
Az átalányadózáshoz nem értek, de az egy általános szabály, hogy figyelembe vehető jövedelem hiányában vállalkozó ellátásának alapja a minimálbér, viszont ha van valami kevés járulékköteles jövedelem, akkor abból szabad szemmel alig látható ellátás lesz. Úgyhogy ha az átalányadó esetén kell valamennyi járulékot fizetni, akkor nem biztos, hogy ez megéri. SZJA törvény általános szabályai szerint teljes munkaidő melletti ev-nél opcionális a járulékfizetés, ha kivétként veszi ki, akkor kell fizetni, ha osztalékként, akkor nem. Náluk mindenképpen utóbbi éri meg csed, gyed szempontjából.

Szakbarbár
2022-02-22 09:05:57
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja