SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

hallgatói jogviszony - csed/gyed jogosultság

Kedves Szakbarbár!
2020. augusztus 31-én szűnt meg a hallgatói jogviszonyom az egyetem nyilvántartása szerint, de az OEP nyilvántartásában a biztosítási jogviszonynál az szerepel, hogy a jogosultságom az Oktatási Hivatal bejelentése szerint 2020. október 31-ig tartott. (Úgy tudom, van valamilyen türelmi idő, amit a hallgatói jogviszony megszűnte után még hozzáadnak, ez lehet a különbség.) Babát tervezünk (2021. aug. 6-án szűnt meg a 2. gyermekem után járó GYES-em). A csed/gyed jogosultsághoz ugyebár a szülés előtti 2 éven belüli 365 nap biztosítotti jogviszonyba 180 nap beszámítható az ezidő alatt fennálló hallgatói jogviszonyból, és ha úgy összejön a baba, akkor még néhány hónapot be tudnék ebből számítani. A kérdésem az, hogy a csed/gyed jogosultság szempontjából melyik dátumot fogják mérvadónak tartani, az egyetem szerinti augusztusit vagy az OEP szerinti októberit? (A tét tehát az, hogy mennyi biztosítotti jogviszonyt kellene szülésig még felmutatnom, hogy jogosult legyek a csed/gyed juttatásokra). Köszönöm a válaszát előre is!
A hallgatói jogviszony augusztusban szűnt meg, az egy más kérdés, hogy a diákigazolvány októberig volt érvényes és az egészségügyi ellátásra jogosultság ehhez képest tartott még +45 napig. (Ez Neked nem is volt érdekes, mert gyest is kaptál, és Neked ez volt a jogcím a lámpa zöldítésére, mert ez hamarabb van a jogszabályi felsorolásban.) Az előzetes biztosításba tehát 2020. augusztus 31-ig van beszámító időd.

Szakbarbár
2021-08-27 16:49:38
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja