SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gyes után táppénz

Kedves Szakértő! 06.10én tölti a kisfiam a harmadik évét, akkor jár le a gyes. Már egyeztettem a munkaadómmal,hogy kiveszem a felhalmozódott 12 nap szabadságot munkába állás előtt. Közben úgy néz ki, hogy jön a második gyermek és nem szeretnék már munkába állni, csak táppénzre menni. Lehetséges ez, mikor érdemes jelezni a munkahelyen, vagy szükséges munkába állnom a táppénz, később a csed, gyed miatt. A 12 nap szabadság lejártakor leszek 11 hetes terhes. Köszönöm előre is a válaszát!
Nem befolyásolja az ellátások összegét, hogy leszel-e 2 hetet szabadságon vagy rögtön táppénzre mész. A következő csed és gyed alapja mind a két esetben az aktuális bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese, és az előző csed alapja közül a magasabb. A munkáltatónak illene minél előbb jelezni, hogy ne számítson Rád. Bejelentési kötelezettség nincs (bár együttműködési kötelezettség van az van), de így korrekt, és Neked is csak jó, ha tudod, hogy nem mondhatnak fel, mert felmondási tilalom véd. Az csak akkor véd, ha a munkáltató tud a terhességről.

Szakbarbár
2021-05-15 20:35:29
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja