SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

gyes / gyed és egyéb finomságok :)

Kedves Szakértő!

Az alábbiakban szeretném kérni a segítségüket :
Jelenleg: feleségem és én kb . 2 éve vagyunk munkaviszonyban szünetmentesen. Több mint fél éve próbálkozunk gyerekvállalással, sajnos sikertelenül . Jelenleg meddőségi központba járunk kivizsgálásokra és meg az is lehetséges, hogy lombik programban kell részt vegyünk. Feleségemnek sajnos stresszes a munkája , így szóba került a felmondás lehetősége nyugalom végett ...
Kérdés: abban az esetben , ha megszűnik a munkaviszonya és nem esik teherbe xy időn belül, részesülhetünk-e bármilyen támogatásban (gyes, gyed, csed és társai ) ? Igazából arra lennénk kíváncsiak, hogy menny időnk lenne teherbe esni , ahhoz hogy ne essünk el a támogatásoktól , illetve vannak e egyéb lehetőségeink ?

Nagyon szépen köszönjük előre is a választ
Minden ellátás egyik jogosultsági feltétele - nagyon leegyszerűsítve, mert vannak kivételek, de ezeknek itt nincs jelentőségük - egy aktuálisan fennálló biztosítási jogviszony. Így ha megszűnik a munkaviszony, akkor alapból nehezebb a helyzet. Jó hír azonban, hogy aktuális biztosítást egyszerűbb generálni, mint utólag előzetes biztosítást, ami a másik jogosultsági feltétel. Csedhez, gyedhez tehát így sem reménytelen a helyzet, ha nem lógott 1 évnél többet a levegőben, mert ha bármikor biztosítási jogviszonyba kerül, akkor ez a jogosultsági feltétel kipipálva, és ha 2 éven belül van 1 év az előző munkaviszonyból, akkor a másik is. De a táppénz a folyamatos biztosítással megegyező napokra já, így az teljesen esélytelen akkor, ha sokáig nem csinál semmit, és egy új helyen alig dolgozik táppénzre felvétel előtt.

A legtöbb, amit tudok javasolni, hogy a jelenlegi munkaviszony megszűnését követően egyrészt kihasználható az álláskeresési járadék, illetve ezt követően, vagy rögtön ezzel játszva helyezkedjen el ismerős cégénél, ahol legyen sokat fizetés nélküli szabadságon, de egyszerre 30 napnál ne tovább. A biztosítás akkor folyamatos, ha nincs benne 30 napnál nagyobb megszakítás, táppénz pedig a folyamatos biztosítással megegyező időre jár, így ha a folyamatosság fennmarad, akkor a teljes terhességet táppénzen tudja tölteni - a munkáltatóval meg majd elszámoltok, a bruttó táppénz harmada őt terheli.

Az álláskeresési járadékkal kb. 4,5 hónapot lehet nyerni, és ha ott terhes, akkor egyéni vállalkozóként a munkaviszonynál kevesebb költséggel, szívesség nélkül is tud maximális gyede lenni. A 4,5 hónap úgy jön ki, hogy munkaviszony megszűnése után a 29-30. naptól (30-nál több semmiképpen se legyen) durván 2,5 hónap járadékot kaphat, ami után megint van legfeljebb 30 napja a biztosításba kerülésig.

Szakbarbár
2022-09-10 09:59:12
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja