SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gyed jogosultság

Tisztelt szakértő!

Néhány információra lennék kiváncsi mert nem találtam mindenre választ.
Azt tudom hogy 2 év alatt kell 1 év biztosításnak lennie,az nem gond ha több munkahelyről jön össze és esetleg volt közte "szünet"-megszakítás? Illetve a gyed összegét miből állapítják meg? Azt olvastam hogy a szülés utolsó 3 hónap előtti időszakot nézik.(180 nap)De mi történik olyan esetben ha az időben nincs bejelentett munkahelyem vagy csak 4 órás munkám van vagy esetleg csak 1-2 hónapos bejelentésem van és nem telik ki az a180 nap.
Akárhány jogviszonyból meglehet a 365 nap. Ahol szünet volt, az értelemszerűen nem számít bele, hiszen ott nem volt biztosítás. Tehát pl. összejön a 365 nap úgy is, hogy 6 hónap munka - 2 hónap szünet - 1 hónap munka - 1 hónap szünet - 3 hónap munka - 3 hónap szünet - 2 hónap munka. Fontos, hogy van egy másik jogosultsági feltétel is, legalább a csed 1. napján kell lennie egy aktuálisan fennálló jogviszonynak ahhoz, hogy a csed és a gyed is járjon. Mindegyik jár akkor is, ha utána megszűnik a munkaviszony.

Minden ellátásnak csak az aktuálisan fennálló jogviszonyban szerzett jövedelem az alapja. Az ellátás összegének megállapítására több szabály is van, a kezdő napot megelőző 3. hónap végétől visszafelé számított 180 nap csak a főszabály. A jogszabály ismeri és kezeli az összes esetet, azt is, amikor 180-nál valamivel kevesebb nap van, és még azt is, amikor egyáltalán nincs figyelembe vehető jövedelem, mert pl. csak 2 hónapja kezdődött a munkaviszony, így nincs semmi ezen a helyen a számítási időszakban. Ha pl. 2 hónapot dolgozol az utolsó helyen, akkor a szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese lesz a a csed alapja, a gyedé pedig a 2 hónap munka alatt elért átlag - mert a gyednél már lesz a megelőző 3. hónaptól visszafelé valamennyi bérezett nap, amiből lehet számolni. (Ha csak alapbért kapsz, nincs semmi extra, akkor a két ellátás vége a két különböző módszerrel nagyjából ugyanannyi lesz, csak más szabályt alkalmaznak egyiknél és másiknál.)

Szakbarbár
2021-08-07 17:18:03
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja