SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gyed csed

Üdvözlöm Cintia vagyok és olyan kérdésem lenne hogy most vagyok 30 hetes terhes és most január 30 ra vagyok kí írva november 1-től fel vettek dolgozni meg van az előzö 2 évben a 365 nap tb jogviszonyom és határozottlan idejü szerződém van tehát a szülés napján is fel a jogviszonyom így jogosult vagyok a csed illetve a gyedre?
Valamint elötte 2023. Január 20-ig volt munkahelyem de utána állás keresése járadékon voltam áprilisig de utána férjem ö csak most tudod fel venni mert ő vállalkozó májustól magamnak fizetem a tb-t mert olvastam a 180 és 120 naptári nap jövedelem alapján számolják ki hogy mennyi jár de így most mi alapján számolják mert nem lesz 120 nap meg szerintem
Olvastam hogy a minimálbér 2 szeresének 30 ad része lesz az alap ez mennyi ez az összeg
 

Az álláskeresési járadék folyósítása biztosítási jogviszony. A magad után fizetett tb nem az, azzal csak természetbeni ellátásra voltál jogosult, pénzbeli ellátásra - a jogszabály fogalmi definíciója alapján csak ez a kör minősül biztosítottnak - nem. Önmagában a rövid aktulis biztosítási jogviszony nem akadály, ha az előzetes 2 éven belül 365 nap rendben van, akkor egy bármilyen rövid ideje fennálló aktuális biztosítási jogviszony is jó mellé másik jogosultsági feltételnek. De vannak megyék, akik utaznak az olyan kismamákra, akiknél ordít a helyzetről, hogy kamu volt a munkaviszony és már-már titkosszolgálati jellegű módszerrekkel úgy be is bizonyítják, hogy a kismama a végén örül, amiért csak az a "büntetés", hogy a befizetett járulék marad, de nem kap ellátást.
A megelőző 3. hónaptól visszaszámolt 180, illetve ennek hiányában 120 napi jövedelem csak két, a hétköznapokban jobban ismert szabály közül. A jogszabály ismeri és kezeli azt a helyzetet is, amikor nemhogy 120, de akár egyetlen napi jövedelem sincs (mert pl. valaki beleszül a gyedbe), nincs olyan helyzet, amit ne szabályozva. 30-119 nap esetére azt mondja, hogy az ellátás alapja a 30-119 napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese. Tehát csak annak számolódik a minimálbér kétszereséből az ellátása, akinek a bére eléri a minimálbér kétszeresét.
Sem a béredet, sem a jövő évi minimábért nem ismerem, így nem tudom megmondani, hogy milyen összegű csedre, gyedre számíthatsz. Csak annyit tudok mondani, hogy idén akinek rövid időszakban (30-119 nap) van bruttó 464.000 Ft-ot meghaladó bére, annak a csede a 30 és 31 napos hónapok átlagában nettó 401.000 Ft, a gyede pedig 247.000 Ft adókedvezmények nélkül.



Szakbarbár
2023-11-09 17:21:57
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja