SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Ellátás alatt jön a kistesó

Kedves Szakértő!
Teljes mértékben tanácstalan vagyok, mindenki mást mond. Az én történetem, hogy 2019-ben hazaköltöztünk Angliából, én ekkor már kismama voltam. Ebben az évben fizettem magam után a TB-t. 2020-ban regisztráltam a munkaügyi központban, hogy igényelni tudjam a kicsi után a csedet. 3 hónap álláskeresési járadékot kaptam, majd a CSED-et. 2020. Áprilisában megszületett a gyermekünk. Vele jelenleg is GYED-en vagyok. Viszont közben érkezik a kistesó, aki 2022. Áprilisában fog születni, tehát ellátás alatt.
Ami nem tiszta, hogy rá milyen támogatást vehetek igénybe? Igazából az érdekelne, hogy vele is jogosult leszek a CSED-re? (Férjemmel szeretnénk majd a GYED Extrát igenybe venni, de addig is jó lenne ha kapnánk valamit)
Válaszát előre is köszönöm
A biztosítás megszűnését követően részesülsz gyedben. Ez egészségügyi ellátásra jogosít és szolgálati időt ad, de biztosítási jogviszonyod, ami újabb pénzbeli ellátásra jogosítana, az nincs. A passzív gyed - tehát ami mögött nem ketyeg egy biztosítási jogviszony - egy következő csedhez figyelembe vehető a 2 éven belül szükséges 365 nap előzetes biztosítás meglétéhez. De csak ehhez, a gyednek már szigorúbb a jogosultsági feltétele, ott a passzív gyed nem vehető figyelembe. Ezért csedre jogosult leszel, alapja a járadék alapját képező átlag, de legfeljebb a minimálbér lesz, a gyed jogosultsági feltételeivel viszont már nem fogsz rendelkezni. Fontos, hogy a csed nem jár automatikusan, vissza kell menni hozzá legalább 1 napra álláskeresőnek és kérni kell az álláskeresési járadékot, mert ez generálja az aktuális biztosítási jogviszonyt, ami a 2 éven belül szükséges 1 év előzetes biztosítás mellett a csed másik jogosultsági feltétele. A járadékod most szünetel csed, gyed miatt, szülés előtt pár héttel le kéne mondani a gyedet ahhoz, hogy újra járadékot kapó álláskereső legyél. Olyan időpontban kellene visszamondani a gyedet, hogy a maradék járadékos napjaid kitartsanak a szülésig. Amíg járadékon vagy, addig apuka tudja igényelni a nagy után a gyedet.


Szakbarbár
2022-01-09 09:10:08
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja