SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Csed-táppénz

Tisztelt Címzett,

szeretnék érdeklődni, hogy tudna e segíteni az alábbi témában:

2021.08.01. óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. 2022.júliusa körül terhes lettem, de sajnos 2022. augusztus elejétől veszélyeztetett terhesnek nyilvánítottak, így 9-es kóddal felvettek táppénzre.
A várható szülési időpont április. Ilyen esetben ha 2022.aug és 2022.dec között nincs 180 napra jövedelem, csak táppénz, akkor mi alapján számítják a csedet? Mivel előtte bőven megvan a 180 nap, így ezt a kieső, táppénzes részt átugorják és a 2022.01.-2022.06 közötti időszakot veszik figyelembe?
Vagy ilyenkor a minimálbér kétszeresének a 70%-val számolnak?

Előre is köszönöm szépen.
Egyik ellátás a másiknak az alapjába soha nem számít bele. Minden ellátás csak a járulékköteles bérből számolódik. Bérezett napod utoljára júliusban volt, úgyhogy innen fog visszaszámolódni a 180 nap, az ebben az időszakban kapott bér lesz a csed és a gyed alapja. A minimálbér kétszerese akkor érdekes, ha nincs nemhogy 180, de még 120 napi jövedelem sem volt, és az ennél kevesebb napban az átlag ennél magasabb. Ilyenkor legfeljebb a minimálbér kétszerese után állapítják meg az ellátást. Neked ez a szabály nem érdekes, mert lesz 180 napod.

Szakbarbár
2022-09-10 10:03:19
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja