SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

CSED számítása fõállás és vállalkozói jogviszony után

Tisztelt Szakértő!

Augusztus óta dolgozom egy cégnél teljes munkaidőben, mellete egyéni vállalkozó (SZJA szerinti tételes) is vagyok 2017 óta. Férjemmel első babánkat tervezzük, ha minden jól alakul 2022 elejére. Jelenlegi tudásom szerint így mindkét jogviszony után jár majd CSED, hiszen mire ez esedékes lesz, mindkét jogviszonyban lesz legalább 365 napi jogviszonyom a megelőző 2 évben. Vállalkozásom bevétele előzetes becslés alapján várhatóan 25M Ft körül lesz a naptári évben. Szabályosan járok-e el, ha pusztán a magasabb CSED reményében ebben az évben az üzleti partnereimmel úgy ütemezem a kifizetéseket (akár úgy, hogy egyes szolgáltatásokra előre fizetést próbálok kialkudni), hogy nyár végéig beérkezzen a teljes évi bevételem, ezt pedig május, június, július és augusztus során vállalkozói kivéttel kiveszem? Jól értem, hogy ilyenkor a CSED napi alapját ezen hónapok (pontosabban 120 nap) jövedelme fogja meghatározni, azaz a kivett jövedelem 120-ad rérsze lesz a napi alap? Jelenthet problémát, ha a férjem cége felé is végzek szolgáltatást, így onnan is keletkezik bevételem?
Ami után megfizetted a járulékot, azután ellátás jár. Irreleváns, hogy miért, hogyan lett annyi a kivét és a bevétel, amiből azt felvetted. Az is, hogy a bevétel kitől származik.
Nem tudom megmondani, hogy 120 vagy 180 napból lenne számítva az átlag akkor, ha 120 vagy ennél is kevesebb napra lenne kivét, mert ún. kieső idő, ami csökkenti a napok számát, az nincs akkor, amikor 0 kivétet realizálsz. De azt gondolom, hogy még a rosszabbik verzió - 180-nal osztás - esetén is megéri egy olyan összegnek a 49,5%-át (bruttó kivét utáni közterhek) megfizetni, amiért cserébe 5,5 hónapig kapod a (6-tal osztott) átlagának a 85%-át (100%-os csed mínusz 15% szja). Könyvelő, tb-s nem fogja tudni biztosra megmondani,hogy 120 vagy 180 lesz az osztószám, a kormányhivataltól megkérdezheted, de ők a legritkább esetben adnak épkézláb választ. Előzetesen semmiképpen sem számolnak. Úgyhogy marad az, hogy készülj a kedvezőtlenebb verzióra, ami még mindig bőven megéri,és legfeljebb kellemes csalódás ér.

Szakbarbár
2021-01-11 13:07:24
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja