SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

www.pharmanord.hu ingyenes termékminta

Tisztelt Professzor Úr!
Egy összetett kérdést szeretnék feltenni Önnek.
Folyamatosan olvasom cikkeit, tanácsait, és szerencsére kérdéseimet személyesen is volt már többször lehetőségem feltenni Önnek. A cikkei rengeteg embernek adnak reményt, és segítséget a gyógyulásban, hiszen olyan fontos életmódbeli tanácsokról ír bennük, amik a sikeres gyógyulások kulcsát jelentik. Persze, szükség van a kitartásra, de Ön a többi orvossal ellentétben nem a betegséget akarja kezelni, hanem feltárja a betegséget kiváltó okokat és így szünteti meg a betegségeket. A szervezet csak úgy képes meggyógyulni, ha a betegséget okozó problémák megszűnnek, sokszor a probléma kezelése ok feltárása nélkül csak még több betegséget vált ki.
Legközelebb január 27-ére kaptam rendelésére időpontot, akkor már a 3. trimeszterben leszek. Legutóbb november 10-én jártam Önnél. A tanácsainak köszönhetően továbbra is nagyon jól érzem magam, nyugodt vagyok, a kisfiam is sokat mozgolódik a pocakomban és érzem, hogy nagyon jól érzi magát odabent.
Szaktudásának, odafigyelésének hála a pajzsmirigy gyulladásomat már a várandósság előtt sikerült megszüntetni.
Jövő héten töltjük be a 6. hónapot, szerencsére a testsúlyom is növekedett 4,5-5kg-val. Az Ön által megállapított diagnózis: autoimmun thyreoiditis remisszióban, euthyreosis. Thyrocalc alapján közel euthyreoid st. Pm infra: min aktivitásfokozódás. St.: kp. táplált, Pm I st. Parenchymás tap. Novemberben vitt leletem alapján: TSH: 1,04 mIU/l; T4: 12,89 pmol/l; T3: 4,19 pmol/l;
anti-TPO<28 IU/ml (ref. tartomány: 0-60)
A kérdésem itt a csaladinet.hu-n közzétett cikkével kapcsolatban merült fel. A cikk témája: Terhesség alatti pajzsmirigybetegség: hypermotilis gyermek
A cikkben írja, hogy a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, a TPO elleni antitest jelenléte befolyásolhatja a születendő gyermek magatartását. Illetve, hogy a kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az anyáknál, akiknél a terhesség alatt a TPO elleni antitest szintjük emelkedettebb volt, azoknak a gyermekei figyelmetlenebbek, hipermotilisabbak voltak, mint az antitestet nem hordozó anyák gyermekei. Illetve a következőket olvastam egy leírásában: "Magzati fejlődésben
A magzat fizikai fejlődése (érése) 19.3%-ban gátolt a TPO elleni antitest pozitív anyákban (Ilijama T és mtsai, 2009)
A szellemi fejlődés, az IQ érték 10,5 ponttal alacsonyabb a TPO elleni antitest jelenlétében (Pop VJ és mtsai, 2005) "

Ezekkel kapcsolatban az a kérdés merült fel bennem, ha az anti-TPO szintemnél 0 lenne a mért érték az jobb lenne a gyermekem szellemi fejlődését, későbbi magatartását tekintve?

2015. márciusi vérképemben az anti-TPO szintje: 9 IU/ml (ref. tartomány<35)
2014. januári vérképnél az anti-TPO értéke: 10 IU/ml (ref. tartomány <35)
2015. októberiben(itt írják, hogy 09.24-től módszerváltás, itt már nem konkrétan egy értéket jelölnek meg, csak annyi szerepel, hogy anti-TPO <28 IU/ml) viszont itt már referencia tartományban a felső határérték 60 IU/ml
Hogy lehet, hogy mindegyik vérképet ugyanaz a laboratórium végezte csak a legutóbbinál a megengedett referencia érték már magasabb, a 35 IU/ml helyett 60 IU/ml?

Mindezek alapján lehetséges, hogy a korábbi leleteimhez képest nőtt az anti-TPO szintem?
Vagy csak fennálló pajzsmirigygyulladás esetén nő az anti-TPO szint? Ha gyulladás van, akkor magasabb? Illetve lehetséges az még valaha, hogy az anti-TPO szintem 0-hoz közeli értékű legyen, vagy az a fontos, hogy a referencia tartományon belül maradjon?
Ha valakinél van anti-TPO érték az hajlamosabb a pm.gyulladásra, és akinél 0 az értéke az nem?
Ezek a kérdések foglalkoztatnak és legfőképp az, ha valakinél minél alacsonyabb az anti-TPO szint, annál jobban fejlődik a babája szellemileg? Így, ha nálam az anti-TPO-nak van kimutatott értéke a vérben fennállhat, hogy 10,5 ponttal alacsonyabb lesz a szellemi fejlődés, IQ érték? Az lenne a jó, ha minél közelebb lenne az anti-TPO szintje a 0-hoz, annál jobb lenne a szellemi fejlődés?

Professzor Úrral beszéltük a novemberi kontrollomkor, hogy abbahagyhatom a szelén tabletta szedését. Az augusztus 24-ei kontroll után is említette, hogy 2 hónap múlva abbahagyható, mivel novemberben újra mentem Önhöz, így addig várni akartam vele. Tegnaptól már nem vettem be a szelént. A SelenoPrecise 50ug-s kiszerelésből szedtem napi 1 db-ot. Annyira jót tett a szervezetemmel a szelén, hogy picit félek a nem szedéstől. (a pajzsmirigy gyulladás visszatérésétől tartok, ha nem szedem tovább).
Persze az Ön szaktudása a fontos számomra, így pozitív vagyok.
Azért is írtam Önnek, mielőtt ismét találkozunk, mert mindent szeretnék megtenni a kisbabám egészségéért, nekem most Ő a legfontosabb.
Kedves Professzor Úr továbbra is köszönöm, hogy megtisztel válaszával!
Legszívesebben már decemberben újra mennék Önhöz! Minden egyes találkozás után olyan boldogan jövök el, és annyira kiegyensúlyozottak a napjaim mióta volt szerencsém megismerni Önt, egyszerűen nem tudom leírni, mennyire köszönöm Önnek, hogy meggyógyított, és hogy pajzsmirigy gyulladás fennállása nélkül kezdhettünk bele Párommal a gyermekvállalásba.
A Pharma Nord-tól továbbra is szedem a Bio-Marine Plus készítményt nap 2x1 tablettát és most kaptam ingyenes termékmintát a Pharma Nord-tól a Bio-Omega 3-at, gondoltam a Bio-Marine Plus ha elfogy, akkor beszedem a kapott terméket, ebben az összetétel 2 kapszulára vonatkozóan:
halolaj: 1000 mg
EPA: 180 mg
DHA: 120 mg
A termékminta angol csomagolásán nem tüntetik fel mennyi ebből a telített zsírsav, ill. az egyszeresen/többszörösen telítetlen zsírsav. Adagolásnál 2-4 kapszulát ír naponta.
Mivel kevesebb az EPA-DHA a Bio-Omega 3-ban, így gondoltam ebből napi 3 db-ot vennék be.
Ahogy beszéltük a 24. héten abbahagyom az Inofolic szedését is.
Szeretném még megkérdezni, hogy a folsav 3mg tablettát szedtem már a teherbeesés előtt is, napi 1 db-ot és a nőgyógyász és a gyógyszerész az 1. trimeszterre vonatkozóan ajánlotta, hogy a kismamák szedhetnek 2 db-ot is, mondván kevés hasznosul ebből a folsavból, viszont olvastam, hogy ne szedjenek a kismamák napi 1 mg-nál többet. Én néha vettem be a 2 db-ot, általában 1 db-ot szedtem be belőle, az utóbbi hetekben pedig már csak heti 1-2 db-ot. Írták, hogy mivel vízben oldódó vitamin, nem lehet túladagolni, ennek ellenére lehetséges, hogy túladagoltam a szervezetemben? Szeretnék minden fontos dolgot betartani, picit azért is ijedtem meg, mikor olvastam, hogy napi 1 mg-nál ne szedjenek többet a kismamák. Probléma, hogy én a 3mg-osból szedtem napi 1 db-ot, volt, hogy 1,5, esetleg volt nap, hogy 2 db-ot? Persze az Inofolicot is szedtem mellette.
Most, hogy elhagyom majd az Inofolic szedését, a folsavat is teljesen abba lehet már hagyni? Feleslegesen nem akarok plusz vitaminokat szedni, ha már nincs rá szükség.
Esetleg ajánl valami plusz vitamint a III. trimeszterre vonatkozóan? A homoktövist továbbra is szedem az immunrendszer védelme miatt, az Adamo termékcsalád hidegen sajtolt homoktövis olaját, (400 mg/kapszula), ebből van, hogy 1 van, hogy 2 db-ot/nap, illetve a pprobiotic kapszulát a Forevertől és a D3 vitamint, amit Ön felírt nekem.
Nagyon várom válaszát és a legközelebbi kontroll vizsgálatot!
Kívánok továbbra is hosszú egészséget!

Köszönöm, hogy megtisztel válaszával. Tisztelettel: Diána
Tisztelt Diána!

Köszönöm kedves sorait és kérdéseit. Mindenek előtt annak örülök, hogy jól vannak, testsúlya a kívánt mértékben növekedett.
Ami a laboratóriumi adatokat illeti, azok általában tájokozódásra lehetnek alkalmasok, de nem "kőbe vésett" értékek.
Az egyes laboratóriumok más-más módszert használnak, ráadásul nem az aktív, hanem az immunológiai teszttel mért (néha álpozitív) adatot adják meg. Az anti TPO szint alacsony volta nem ad okot az aggodalomra. A gyermekek egy részénél csak akkor volt hypermotilitás, ha az aktív anti-TPO antitesrt pozitív volt.
A folsav szedését ne hagyja el, a Pharma Nord-tól a Bio-Omega 3-at szedheti és a D vitamint is.
Jó egészséget kívánok, szeretettel várom, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2015-11-29 12:26:58
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja