SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

vulvodynia forum

Tisztelt Professzor Ur!

33 eves, hazas no vagyok.

Mar legalabb harom eve probaljak kideriteni, hogy mi okozza a szervezetemben lezajlo, egyre tobb negativ elvaltozast. Par dolog ezek kozul aprobb, viszont a tobbi, sajnos magas szinten lecsokkentette az eletszinvonalamat.

Mar ugy 21 eves korom korul eszrevettem, hogy szexualis egyuttlet utan fajdalom jelenik meg kozepen, melyen, az alhasamban, ami annak idejen csak egy ket napig tartott. Az evek mulasaval viszont az egy ket nap, ket hetre novekedett, es a fajdalom olyan szinture, hogy csak maximum egyszer tudtunk egy honapban a ferjemmel egyutt lenni. Ehhez, lassan harom evvel ezelott, hozza tarsult egy huszonnegy orabol huszonnegyben jelenlevo, honapokig eltarto, fajdalmas vizelesi inger szeru erzes, amit a hugyholyagomban/korul erzek. Ez a fajdalom agonizaloan eros (10-bol 10-es erossegu), mar tobbszor kellet miatta konnyek kozott ugyeletet hivnom. Olyan erzes, mintha a hugyholyag ki akarna pukkadni. Ugy tunik, a ciklust a kozosules valtja ki. Mindezaltal, a szexualis eletemnek teljesen meg kellett szunnie. A ferjemmel gyerekeket szeretnenk, de a legutolso fajdalom ciklusom legalabb 6 honapon at tartott, igy mar korulbelul 9 honapja nem adodott lehetoseg megcsak egyuttletre sem, nemhogy babaval valo probalkozasra.

Jelenleg korhazi kezelesekre jarok Londonba (Angliaban elek mar lassan 15 eve), ahol az Oktober 7-i cisztoszkopos mutet alatt kiderult, hogy amikor a hugyholyag megtelik vizzel, par helyen elkezd belulrol verezni. Akut hugyholyag szindromat (Painful Bladder Syndrome) allapitottak meg, es annak ellenere, hogy ugy gondoljak, hogy ehhez nem jarul kozbenso cisztitisz (Interstitial Cistitis), mivel a tuneteim majdhogynem egy az egyben Interstitial Cistitis tunetek, az arra valo kezelest alkalmazzak; Cystistat-ot (szodium hyaluronitet) fecskendeznek a hugyholyagba egy pici kateteren keresztul 6 heten at.

Mi okozhatja vajon ezt, es hogyan lehetne a dolgokat helyreallitani? Attol tartok, hogy ha nem tudjak az okot megallapitani (idegroncsolodasra gyanakodnak), akkor csak a szimptomakat kezelik (es nem biztos hogy sikeresen), es ennek kovetkezteben a betegseg vagy megtobb formaban is megnyilvanulhat, vagy tovabb folytatodhat. Ha gyerekeket szeretnenk, akkor ezt mindenkeppen helyre kell hozni, amilyen gyorsan csak lehet (ketyeg a biologiai oram), hogy egeszsegesen, es meg idoben probalkozhassunk.

Fizioterapias kezelesen is reszt veszek, mivel kiderult, hogy a medenceben elhelyezkedo izomzat (foleg a huvelyfal izomzata) nyugalmi allapotban tulsagosan feszes.

A sokfele tunet miatt, az elmult 9 eveben rengetegszer felrekezeltek mindenfelevel, a huvelygombatol kezdve a depresszioig. Folsorolnam ezeket, megjelenesuket, es egyeb fontos adatot, amik segithetnek az ok megallapitasaban:

• 2013 – Urodynamika eredmenye; hugyholyag kapacitas csokkenes. Csak nagyon keves folyadekot birt el, es maris uriteni kellett. Cisztoszkopias mutet utani diagnozis: PBS (Painful Bladder Syndrome); Cystistat (hugyholyag oblites) kezeles, es fizioterapia. A fajdalom ciklus alatt 3 honapig tarto antibiotikumos kezelest (es meg rengeteg mas gyogyszeres kezelest) is alkalmaztak, amire a fajdalom egyaltalan nem reagalt. Megvaltozott a menstruacios ciklusom; a “negy nap eros, harom nap muloban van” helyett, marcsak 2 napig menstrualok, es neha olyan, mintha elvagtak volna. Energiatlansag, faradekonysag, gyengeseg, viszont rengeteg akaratero, igy mindez ellenere neha (nagyon ritkan) el tudom magam vonszolni egy tornazasra. Sok mindent szeretnek csinalni, de a testem, ugy tunik, nem engedi a megmagyarazhatatlan kimerultsege miatt. Kiderult par hete, hogy a vas szintem is lealacsonyodott, igy most vasat is szedek. Vizelet elcsoppenes (talan a cisztoszkopia/kateterek miatt?)

• 2012 – Laparoszkopias mutet – azt mondtak, nincs endometriozis, a petevezetekek atjarhatok, viszont valamit lattak a hugyholyagra nezve (a mutet alatt, ugy 30 masodpercre visszanyertem hallasom, es eszlelesem egy fontos beszelgetes alatt), de ez valamiert nem kerult ra a leletre.

• 2010-tol a mai napig – 24-bol 24 oras, honapokig tarto, nagyon fajdalmas (10/10) vizelesi ingeres ciklus; nem volt holyaghurut, es antibiotikum sem segitett (gyulladast talaltak a szervezetben), par honap utan magatol elmult. Mai napig tarto, 13 alkalommal valo vizeles. Nagyon szaraz arcbor, szaj, es kez – a kremek nem segitenek.

• 2009 – mai napig: 3-4 alkalmi nokturia, foleg a fajdalomciklusban. Mar 5 eve nem iszom semmi folyadekot delutan 6 ora utan, igy vegig tudom aludni az ejszakat felkeles nelkul. Minden negativ dolgot (koffein, alcohol, tea, csoki, paradicsom...stb.), ami ingerelte ezt, es a vizelesi ingert, kizartam az eletembol. Korulbelul ekkortajt, vagy meg talan korabban, elkezdtem erezni a hideget; mindig hideg a kezem, labam.

• 2008 – tol: IBS (Irritable Bowel Syndrome – Irritabilis Bel Szindroma?); emesztesem leallt, ujra kellet inditani hashajtokkal es a gyomorfajdalmakat megszuntetni. Kikiserleteztem, hogy mire reagaltam igy, es a gluten kizarasa utan, szepen visszaallt a rendszer. A tesztek szerint, nem vagyok allergias a glutenre, viszont en ugy gondolom, hogy valoszinuleg erzekeny vagyok ra. Ahogy elkezdek glutenes eteleket enni, par napra ra ujra megjeleni a gyomor fajdalom. Alhasi es koldok koruli fajdalom, ami szoros ov, vagy nadragnal, hula-hoppozasnal, alhasi torna gyakorlatoknal is megjelenik.

• 2007 – vege fele; energiacsokkenes, eros faradekonysag, kimerultseg, allando gyengeseg. Azt mondtak, depresszios vagyok, pedig szerintem nem voltam, csak eppen rengeteget dolgoztam, es akkoriban eleg sok minden tortent a hetterben. Ez a kimerultseg, energiatlansag, a mai napig tart, es 100% hogy NEM depresszio. 2008-ban Citalopram-ot, anti-depresszanst irtak fol (9 honapig szedtem), ami tonkre tette az eletemet. Meg szerencse, hogy egy hang azt mondogatta a fejemben, hogy hagyjam abba a szedeset. Ujra kellett kezdeni az eletemet, az erzelmeimet ujra tanulni, az elfelejtett emlekeimet feleleveniteni, a testemet kizokkenteni a “90 eves” korbol; egy tortura volt. De a lenyeg, hogy jo uton haladok, s mostmar csak a testet kell rendbe hozni.

• 2005 – tol: A hangom elkezdett kisse berekedni; ez nem allando, viszont, ha sokat beszelek, enekelek, egybol erzem a rekedtseget. Foleg az eneklesnel. Szinte egybol, ahogy elkezdek enekelni. Rengeteg hajam van, de ugy erzem, hogy tobb kezdett el hullani, mint ami termeszetes hajhullasnak szamit.

• 2001-tol – orgazmus utani fajdalom kezdete (alacsony szintu fajdalom, de eszlelheto). 2004-tol – orgazmus utani fajdalom sokkal erosebb – marcsak ugy 8-12 kozosules volt evente. Hetekig is eltarto, felerosodott vaginalis folyas megjelenese, menstruaciotol fuggetlenul (nemcsak elotte, es utana). Magatol elmulik, de mint kiderult, ez csak egy artalmatlan folyas, megis a random megjelenese,es erossege furcsa. Ma mar sajnos nincs szexualis eletunk a fajdalmak durva felerosodese miatt.

• 21-29 eves korig (2001-2009), es neha a mai napig, 10-bol 10-es erossegu menstruacios fajdalom; konnyek kozott valo szenvedes, mivel sokszor a gyogyszerek sem segitettek. Cataflam segitett annak idejen, viszont itt kint, csak Ibuprofen-t szedtem ra, ami teljesen hatasat veszti egy ilyen erossegu menstruacios fajdalomnal.

• 13-21 eves korig (1993-2001) eros menstruacios fajdalom, viszont fura modon, a ciklus vege fele; hasonlo a kesobbi 10-es erossegu fajdalomhoz, de meg nem annyira durvan eros.

• 1987 – 7 eves korom beli baleset – magasbol razuhantam egy szekre; attort a szuzhartyam, es valoszinuleg belso serules is tortent, mivel hetekig nem tudtam vizelni (csak ha egy kad vizben ultem), vagy szekelni. A korhaznak sajnos nem voltak gyermek nogyogyaszati eszkozei, igy csak remeltek, hogy minden rendbe jon. Megvizsgalni nem tudtak, a verzest csillapitottak, a felduzzadt szemeremajkakat pedig allandoan jegelni kellett. A huvelyt kitisztitottak (egy het eves kislanynal, es megfelelo eszkozok nelkul ezt igy nem szabadott volna) es valami fekete kremmel (gondolom verzescsillapito) kezeltek.

Meg biztos vannak aprosagok, de most csak a fent emlitett dolgok jutottak eszembe.

Elnezest, hogy ilyen hosszura sikeredett a levelem; mar eppen kezdtem belenyugodni, hogy nem talaljak az okot a problemakra, amikor egy csaladtagom azt javasolta, hogy irjak onnek itt. Kerem, segitsen; barmilyen tanacsanak nagyon orulnek.

Koszonettel: W Timea
Tisztelt W. Timea!

Olyan kérdést tett fel, amely sokakakat érint, de általában nem szoktak róla beszélni a nőgyógyászati rendeléseken sem. Érthető módon a részletes és szakszerű leírás után vizsgálatok nélkül nem lehet ú.n."telemedicina" útján a gondját megoldani. Bízom benne, hogy a mellékelt információ segítséget nyújt a probléma megértééshez és eljuthatunk a gyógyulásig.
Ezt a tünetegyüttest vulvodynia, szeméremtesti fájdalom szakszóval illetik.
Mi is ez?
Több mint egy évszázadra visszamenően találunk feljegyzéseket, tudományos közleményeket a megmagyarázhatatlan szeméremtesti fájdalomról. A korai közlemények ellenére az orvosi világ évtizedekig nem mutatott különösebb érdeklődést a kórkép iránt. Az 1970-es években kezdtek ismét foglalkozni a betegséggel. A tudományos közleményekben ekkor még nem volt egységes a nevezéktan. Számos, különféle megnevezéssel illették ugyanazon állapotokat, ezért nagyon nehéz volt a különböző vizsgálatok eredményei alapján az ismereteket rendszerezni. 1985-ben az ISSVD egységesítette a kórkép nevezéktanát, leegyszerűsítve ezzel a különböző társszakmák, nőgyógyász, bőrgyógyász és nemibeteggyógyász együttműködését, a tudásanyag rendszerezését. A betegség megnevezésére 1985 óta használják a vulvodynia kifejezést.
A vulvodynia kutatás nemzetközi szervezete (az International Socyety for the Study of Vulvovaginal Disease ISSVD) a meghatározása alapján a vulvodynia a szeméremtest krónikus kellemetlen érzése, illetve fájdalma. Azokban az esetekben, amikor nincs a szeméremtesten fertőzésre, vagy egyéb bőrbetegségre utaló, látható, vagy laboratóriumi módszerekkel kimutatható elváltozás. Jellemző a szeméremtest égő, csípő fájdalma, mely jelentkezhet egy jól körülhatárolt területen belül, vagy a szeméremtest kiterjedtebb területén is.
Vulvodynia két alcsoportja létezik a fájdalom helyének, kiváltó okának és jellegének alapján.
I.A szeméremtest fájdalma (dysesthetic vulvodynia, vulvodynia)
A tünetek a szeméremtest egészén, a kis és nagyajkakon, a hüvelybemenetben, a szeméremdombon, a gáton, és a combok belfelszínén jelentkezhetnek. A fájdalom általában kiváltó ok nélkül jelentkezik, de az érintés, a szexuális élet, a biciklizés és egyéb tevékenységek, melyek a szeméremtest nyomásával, dörzsölésével járnak, gyakran kiváltói a tüneteknek. Jellemző, hogy a mechanikai inger megszűntével a fájdalom nem szűnik meg. A fájdalom lehet folyamatosan fennálló, vagy szakaszosan jelentkező, intenzitása az enyhe kellemetlenségtől az állandó heves fájdalomig változhat, ami akár a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységet, a kényelmes ülést is lehetetlenné teheti. A szeméremtesten ezeknél a betegeknél kóros elváltozás nem látható. A panasz típusosan a változókor után jelentkezik.
II.A hüvelybemenet fájdalma (vulvar vestibulitis/vestibulodynia)
A fájdalom jellegzetesen csak a hüvelybementre korlátozódik. Égő érzés a leggyakoribb panasz, mely mechanikai inger, mint szexuális élet, tamponhasználat, nőgyógyászati vizsgálat, biciklizés, vagy szoros fehérnemű viselésekor jelentkezik. Nagyon jellegzetes, hogy heves fájdalom jelentkezhet igen enyhe érintés, pl. vattapálcával történő érintés hatására is. A fájdalom az inger megszűnésével megszűnik. Orvosi vagy önvizsgálat esetén feltűnő a hüvelybemenet kifejezett vörhenyessége. Jellemzően 20 és 40 év közötti kaukázusi típusú (fehérbőrű) nőknél jelentkezik a panasz.
A fájdalom
A fájdalom a fájdalomingerek hatására, az agyban kialakuló, kellemetlen érzet. Kialakulásának pontos részletei ismeretlenek. A fájdalomingert a testszerte megtalálható, fájdalomérző receptorok érzékelik és alakítják át elektromos jellé. Az ingerület az idegekben a gerincvelőbe, majd onnan átkapcsolódások után a felszálló idegpályákon át az agyba jut. A rendszer bármely részének sérülése vagy hibás működése, kóros fájdalomérzet kialakulásához vezethet. A fájdalomérzet erősségét rendkívül sok tényező szabályozza. Ismert, hogy egyesek jól mások kevésbé tűrik a fájdalmat. Ez a tulajdonság részben veleszületett, részben az ember szocializációja során alakul ki. A családban és a tágabb közösségben látott és tapasztalt fájdalomhoz viszonyuló attitűdök jelentősen befolyásolják az egyén későbbi fájdalom tűrő képességét. A pillanatnyi idegállapot és hormonhatások szintén nagymértékben képesek befolyásolni a fájdalomérzet erősségét.
Mi miatt alakul ki a vulvodynia?
A vulvodynia pontos kóreredete máig nem teljesen tisztázott. Ennek egyik oka, hogy a betegség irodalma meglehetősen szűkös, mivel az érdemi kutatások csak az elmúlt évtizedben indultak el. A korábban elsődlegesen feltételezett kórokok szerepe mára megkérdőjeleződött vulvodynia esetében. Ezek a következők:
• psychoszexuális zavar
• endokrin betegségek
• Human papilloma vírus (HPV)
Jelenleg is több tanulmány folyik, melyek célja, hogy kiderítse a vulvodynia lehetséges okait és hajalmosító tényezőit. A vulvodynia okozta fájdalom okának kutatása a betegség két altípusában külön szállakon fut.
A hüvelybementre lokalizálódó fájdalom az intenzívebben kutatott. Az eredmények alapján itt elsősorban a kóros helyi gyulladásos reakció, és a következtében felszaporodó fájdalomérző idegek, valamint a központi idegrendszer túlérzékenysége áll a panaszok hátterében.
A szeméremtest kiterjedt fájdalma kevésbé vizsgált terület. Ezt a fájdalom jellege és eloszlása alapján elsődlegesen a szeméremtestet beidegző ideg (nervus pudendus) sérülésének vagy károsodásának következtében kialakuló neuropathiás eredetűnek tartják.
A fentiek alapján azok a tényezők, melyeket mai ismeretünk alapján felelősnek tartunk a kóros szeméremtesti fájdalom kialakulásában a következők:
• a genetikai hajlam a rendellenes immunválasz kialakulására
• a szeméremtestet beidegző idegek sérülése vagy irritációja (neuropathiás eredet)
Irritánsok
A genetikai hajlam önmagában nem okoz betegséget. Szükséges egy olyan tartós inger, mely a szeméremtestet irritálja. A tartós irritáció hatására fellépő, kóros immunrendszeri válaszreakció beindítja a betegség kialakulásához szükséges folyamatokat. A tényezők, melyek kiválthatják a szeméremtest krónikus irritációját a következők lehetnek:
• hormonális okok
• mechanikai ingerek
• allergének
• kismedencei izmok sérülése és kóros működése
• étkezési szokások (oxálsav)
• krónikus, lappangó gombafertőzés
A vulvodynia pszichoszexuális kóreredete
A vulvodynia betegségben szenvedők többsége pszichés, illetve pszicho-szociális problémákkal küzd. Az azonban kétséges, hogy a betegséget a kóros pszichés állapot okozná. A felmérések eredményei ellentmondásosak. A betegek között nem mutatható ki az átlagosnál gyakoribb kellemetlen szexuális élmény, fiatalkorban történő megrontás, nemi erőszak, ugyanakkor egyes megfigyelések szerint a vulvodyniás betegség sok nőben egy stresszes életszakaszban vagy azt követően alakul ki, amikor a szexuális vágy és izgalom nem kellően intenzív ahhoz, hogy a behatolás megfelelően síkos környezetben jöhessen létre. Ez a megfigyelés kapcsolatot jelent a pszichés és az irritációt alapul vevő elméletek között. Közismert tény, hogy a vulvodyniás betegeknél gyakran lehet más, pszicho-szomatikus, vagyis pszichés alapokon nyugvó, szervi tünetekben megnyilvánuló betegséget kimutatni. Ilyenek az irritábilis bél syndroma, (haspuffadás, bélgörcsök, hasmenés, bizonytalan hasi fájdalom), az intersticialis cystitis, (alhasi nyomásérzés, fájdalmas, gyakori vizelés, miközben kórokozó a vizeletből nem mutatható ki), és a fejfájás. Szintén gyakoribb a depresszió. Nehéz feladat megmondani, hogy a pszichés eltérések miatt elakul-e ki a vulvodynia, vagy a betegség kellemetlen tünetei: a fájdalom, szexuális zavar és az ennek következtében kialakuló párkapcsolati problémák okozta állandó stressz vezetnek a depresszióhoz és szorongáshoz, ami ördögi körként tovább csökkenti a betegek fájdalomtűrő képességét. A kérdés eldöntése nem egyszerű, hiszen a fájdalom, a fájdalomtűrő képesség nagymértékben függ az ember szocializációjától és pszichés állapotától.
A mai álláspont szerint a vulvodynia oka nem kóros pszichés állapot, azonban a betegség okozta fokozott lelki megterhelés feloldása, kezelése elengedhetetlen része a vulvodynia sikeres terápiájának.
Genetikai hajlam
A vulvodynia eloszlása a különböző rasszokban nem egyenletes. Egyes adatok szerint kifejezetten a kaukázusi rasszra jellemző a vulvodynia betegség, más felmérések pedig a latin lakosság körében mutatnak ki magasabb gyakoriságot, mint a fekete és fehérbőrűekben. Ez, illetve az, hogy a vulvodyniás betegek többségének más, közeli családtagja is szenved a betegségben, arra utal, hogy a vulvodynia hátterében genetikai ok is lehet. Természetesen nem zárható ki, hogy a fenti eltérések nem genetikai, hanem szocio-demográphiai okokra vezethetők vissza. Ez alatt értendő különböző nemzetiségűek más-más életkörülményei, illetve a betegek családon belüli a pszichés környezete. A fentiek tisztázása további vizsgálatokat igényel.
A közelmúltban kezdődött molekuláris genetikai vizsgálatok eredményei alapján a betegeknél fokozottan termelődnek a bizonyos molekulák, melyek a helyi gyulladásos válaszreakció kialakulásáért felelősek, míg azok a tényezők melyek a gyulladást mérséklik, kevésbé hatékonyan működnek. A rendellenes gyulladásos reakció a fájdalomérző idegek rendellenes felszaporodását okozhatja a hüvelybemenet területén, mely felelős lehet a kóros fájdalom kialakulásáért.
A vulvodynia neuropathiás kóreredete:
A fájdalominger felfogása, vezetése és feldolgozása a perifériás, illetve a központi idegrendszer feladata. Kóros működésük rendellenes fájdalomérzet kialakulásához vezethet. Kimutatták, hogy a hüvelybemenet kóros fájdalmában a területet beidegző idegek száma megnő, ezáltal a szeméremtestet érő bármilyen inger fokozottan vezetődik tovább.
A vulvodnia kiterjedt, szeméremtesti formájára jellemző, hogy nagyon hasonlít más krónikus fájdalom szindrómákhoz. Ezekben az állapotokban, a fájdalom hátterében az idegrendszer perifériás, vagy központi részének kóros működése áll, mely többek között a gyakran ismétlődő ingerek hatására alakulhat ki. A fájdalom ezekben az esetekben fájdalominger nélkül jön létre. A periférián az ingerület átvitelében szerepet játszó molekulák szintje, illetve a rájuk érzékeny receptorok érzékenysége megemelkedik. A központi idegrendszerben pedig megfigyelhető, hogy azoknak az idegrostoknak az átkapcsolódása, melyek a tapintásingerek által kiváltott ingerületet vezetik, a fájdalomérző rostokéhoz válik hasonlóvá. Ez a változás azt eredményezi, hogy a tapintást fájdalomingerként érzékeli az agy. A triciklikus antidepesszáns gyógyszerek hatásukat az ingerületvezetés megváltoztatása révén fejtik ki. Ezek sikeres használata a szeméremtesti fájdalom kezelésére, alátámasztja a fenti elméletet.
A vulvodynia hormonális okai.
Az, hogy a hormonoknak szerepe lehet a szeméremtesti fájdalom, vagyis a vulvodynia kialakulásában, meglehetősen kézenfekvő. A női élet különböző életszakaszaiban a női nemi hormonok szintje nagymértékben megváltozik. A menstruáció és a szoptatás ideje alatt, illetve a változókorban, amikor az ösztrogénszint alacsony, a szeméremtest bőre megváltozik, szinte minden nőnek érzékenyebbé válik. Ezekben az időszakokban gyakori a vulvodyniás panaszok kialakulása, illetve felerősödése is. Terhesség alatt, amikor az ösztrogénszint magas, szintén gyakoribbak a szeméremtesti panaszok. A terhesség során a magas ösztrogénszint következtében jellemző, hogy a hüvelyváladék mennyisége megnő. Ez hüvelyi folyásként jelentkezik, mely színtelen, szagtalan, híg, panaszt, a nedvesség okozta kellemetlenségen kívül, nem okoz. Annak ellenére, hogy ez a természetes terhességi folyás kórokozókat nem tartalmaz, ezáltal a terhességet nem veszélyezteti, a várandósokat általában aggodalom tölti el. Az aggodalom fokozott tisztálkodáshoz, és a hüvely, valamint a szeméremtest krémekkel-kúpokkal történő kezeléséhez vezet. Az indokolatlan tartós kezelés, mivel a szeméremtest bőre különösen érzékeny minden külső behatásra, krónikus irritációhoz vezethet, mely vulvodyniás panaszokat okozhat.
A hormonális hátteret erősíti az is, hogy a vulvodynia kialakulásának relatív kockázata fogamzásgátló szedés mellett szintén emelkedik, különösen akkor, ha azt már 17 éves kor előtt kezdik el. Mindezek ellenére a hormonok szerepe a kórkép kialakulásában továbbra sem egyértelmű, hiszen tudományos vizsgálatok egyenlőre nem támasztották alá sem a helyi, sem a szájon át történő hormonpótlás hatásosságát vulvodynia kezelésében.
Mechanikai ingerek
Minden olyan mechanikai inger mely tartósan, vagy gyakran éri a szeméremtestet, vulvodynia kialakulásához vezethet. Ezek az ingerek lehetnek olyan sporttevékenységek, melyeknél a szeméremtest dörzsölődik, nyomásnak van kitéve, pl.: biciklizés, lovaglás, futás, lehet szoros, vagy előnytelen fazonú ruházat, és akár a tartós ülőmunka is. Természetesen ezek a tevékenységek illetve ruhadarabok nem vezetnek feltétlenül vulvodyniához, csupán arra hajlamos egyénekben növelik meg az esélyét a vulvodynia kórkép kialakulásának.
Allergének:
Allergén lehet minden természetes és mesterséges vegyület, melyre a szervezet gyulladásos válaszreakcióval reagál. A vulvodynia betegséghez vezető leggyakoribb irritánsok a mosó-, öblítő- és illatszerek, szappanok, krémek, kúpok hatóanyaga, illetve gyakrabban a bennük lévő tartósítószer, illatanyag, színezék és egyéb adalékanyagok. Tartós alkalmazásuk, a rájuk érzékeny egyéneknél, krónikus szeméremtesti irritáció révén vulvodynia kialakulásához vezethet.
Itt nem tudok kitérni a hüvely immunológiának fontos kérdéskörére, de ennek szerepe a vulvodynia mellet a fogantatésban is fontos.
Kismedencei izmok
Vulvaris vestibulitisben a kismedencei izmok működését vizsgálva kimutatták, hogy a betegeknél érintés hatására a kismedencei izmok védekező reflexszerű, hirtelen összehúzódása figyelhető meg. Szintén kimutatható a kismedencei izmok fokozott nyugalmi alaptónusa, valamint összehúzódásuk utáni lassú regenerációja. A gátizmok ellazításának legújabb módszere a biofeedback technikával történő tanulás, mellyel az utóbbi években igen bíztató eredményeket értek el.
Étkezési szokások

A vulvodynia diagnózisának felállítása kizárásos alapon történik. Ki kell zárni minden olyan kórképet, mely hasonló panaszokat, tüneteket okozhat.
Különböző fertőzéses eredetű kórképek, endokrin, immunológiai, pszichosomatikus betegséget és oki kombinált kezelés szokott eredményt hozni.
Budai Immuno-Endokrin Központ, e-mail:drbalazs@endokrinkozpont.hu
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2013-12-07 13:36:27
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja