SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

t3 reverz t3 arány

Tisztelt Professzor Úr!

A alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.
1.5 év óta tartó intenzív, diffúz hajhullásom következtében hajam mennyisége ¼-re csökkent. Az említett időszakban intenzív góckutatáson mentem keresztül, mely nem vezetett eredményre. Pajzsmirigy vizsgálataim eredményei a következők:
TSH 4,47 mlU/I; FT4 13,57 pmol/I; FT3 4,49 pmol/L; az újabb vizsgálat szerint FT3 5,38pmol/L; rT3 (reverz T3) 0,14ng/ml.
A Dvit, Tesztoszteron, SHBG, DHEA-S, Anti TPO és DHT megfelelő tartományban mozog.
Kérdésem a következő: A fenti FT3 és rT3 aránya megfelelő-e Ön szerint? Természetgyógyász bíztatására csináltattam meg ezt a két utóbbi értéket, melynek aránya szerinte a megfelelő 20-as szám helyett nálam csak 5-öt mutat, mely látens pajzsmirigy alulműködést takar, és így állhat a hajhullásom hátterében. Ugyancsak a természetgyógyász javaslatára be kéne szerezzem a TRYJODTHYRONIN 0,25 (FT3-at pótló, külföldön forgalmazott tablettát.)
Ön indokoltnak látja a fenti eredményeim alapján az említett gyógyszer alkalmazását?
(Talán nem mellékes, hogy kb. 1.5éve menopauzába léptem. Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy két hete L-Thyroxin 50mikrogram tablettát szedek ¼ dózisban a körzeti orvosom receptje alapján. Ennek alapján leletem következő módon változott:
TSH 2,050 mIU/L
Szabad T4 10,20 pmol/L
Igaz az, hogy egy FT3/rT3 rossz arány mellett nem jó növelni az FT4 mennyiségét az említett gyógyszerrel a szervezetben?)
Előre is köszönöm segítségét,

I. Katalin
Tisztelt I. Katalin!

Mindenek előtt azt kellene kivizsgálni, hogy mi okozza a pajzsmirigyről leírt eltéréseket. A tünetek háttrében immun-endokrin betegség állhat.
A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az u.n. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerültnek. Ez az összes hajszál 10-15%-t is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. Természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.
A hajhullást számos tényező válthatja ki:
• Hormonok (tesztoszteron szabad tesztoszteron, PCOS,
• Fogamzásgátló
• Autoimmun betegség, pajzsmirigygyulladás (ez érintheti a hajhagymákat is!)
• Stressz
• mérgező anyagok
• Gyógyszerek
• Sugárkezelés
• táplálkozási rendellenességek
• vitaminhiányok.

A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegségek (pajzsmirigygyulladás), nőkben fokozott férfi hormontermelődése, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek.
A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja.
A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben és a hormonok iránti érzékenység fokozódása egyaránt lényeges ebben a kérdésben. A férfi hormonok nőkben a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin") juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, a dihidro-tesztoszteront képezi, amely elsődlegesen bűnös a hirzutizmusért.
Fontos, hogy „Nem laborleletet kezelünk, hanem beteget.”
További immuno-endokrin kivizsgálását javaslok:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2015-12-29 13:32:22
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja