SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

szájödéma

T. Doktor úr!
Panszaim kb. 5 hónapja jelentkeztek , fulladással.Életkorom: 29 éves vagyok .Erre Suprastint kaptam muskosan amitől bedagadt a nyelvem amit solumedrol injekcióval korigáltak. 2 hónapja allergiás reakcók léptek fel 2 napos időközökkel majd minden napossá vált a allergiás bőrkiütés ,arc-szájödéma. Ezek után beutaltak a kórházba , ahol beállítottak 3X1 Metothirint , 40 mg Humapronolt , 20 mg solu-medrol vénásan, 3X1 calcimusc-ot, 40 mg Noacidot. Ezek hatására 90/70 vérny. 110 pulzusom volt.Hozzáteszem a testsúlyom jelenleg 40 kg a testmagasságom 168 cm. Az átlag súlyom az ideális 68 kg volt kb 1 éve. Allergia miatt a Medrolt megemelték 40 mg-ra a kórházba . Vérvétel alapján a TSH: 0.01mlU/L a szabd T4: 19/92pmol/N amire ezeket a gyógyszereket kaptam. Kipróbálták a Concor-cort amitő nagyon rosszul lettem és lekellet jegelni a szivemet. Ez miatt visszaállították a Humapronrolt 40 mg, majd hazaengedtek és 3 nap mulva ismételten bedagadt az arcom de akkor már a nyelvem meg a torkom is . Ügyeletes orvos megszakította a gyógyszeres kezelést, és visszaküldött a kórházba. Ott lecsökentették a metothirynt 2X1-re medrolt felemelték 48mg-ra majd hazaengedtek. Beutaltak egy endokrinológushoz aki Propicilre cserélte a Metothirynt. 2X1 Propicil , 40 mg Humapronol , 20 mg Noacid ez a napi mennyiség. Nem birom beszedni ezt az adagot csak a felét, mert a reggeli adag után is zavart az elmém, szédülök , halucinálok, kettős látásom van, melkasomon nyomást érzek. A tegnap előtti véreredményem a gyógyszerek hatására Nynfocita:41/500G/I vörösvértest:5/01 T/I MPV(átlagos trombocita térfogat)13/1 fl Hormonok T3 szabad frakció :12/26pmol/l T4 szabadfrakció : 26/85pmol/l TSH: 0.009 uIU/ml .
TSH receptor AAT folyamatban.
Ezek után közölte az orvos velem ,hogy nem tud meggyógyítani javasolja a műtétemet Lugol hatásban. Ez nem tudom mit jelent de szeretném kikérni az ön tanácsát . Az altatást nem birom mivel volt már rá eset és nehezen tudtak felébreszteni. A műtéteket amik voltak rajtam csak epidurálisan vagy helyi érzéstelenítővel végezték. Ezen kívül , hogy kerek legyen a dolog van túlérzékenységem: Penicilin ,Novokain ,Algopirin , Lidokain ,mogyoró.
Megállapított diagnózis: E00790 pajzsmirígy betegség, k.m.n.
E0000 Tachycardia ,k.m.n
Ultrahang: a pajzsmirígy nagyobb jobb lebeny lateriális szélénél 2/1X3/7X1/6 cm-es körülírt látható kissé echodus inhomogén szerkezetű. A ball lebeny nem nagyobb benne körülírt göb nem látható. A vasculargisto mindkét oldalon fokozottaban látszik. A nyakon mindkét oldalon ábrázolódnak megtartott szerkezetű nyirokcsomók. Patológiás nyirokcsomó nem mutatható ki.
Vélemény jelenleg nem eldönthető hogy Basedow kór vagy toxikus adenoma okozza a tüneteket , anti TPO-ja negatív volt.
Ezek az eredmények alapján kérdezném öntől hogy szükséges a műtét vagy más alternatív megoldás is van a betegségemre .
Köszönettel és tisztelettel: Csala F-né (Zita)
Tisztelt Csala F-né (Zita) !

A részletesen leírt tünetek és adatok alapján az nem világos, hogy milyen betegséggel kezelték és kezelik. A két betegség a Basedow kór és a toxikus adneoma egymástól telejesen különböző betegség.
A pajzsmirigy göbös betegségei azért is fontosak, mert ide tartoznak a jó és rosszindulatú daganatai is. Ezek egyrészt fokozott működéssel járó göbök lehetnek, amelyek sok hormont termelnek („meleg” göbök). Ezek kimutatásához a pajzsmirigy megtapintása és hormon-meghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges. A túlműködés a hagyományos gátlószeres kezeléssel csak átmenetileg gyógyítható (!), a készítmény elhagyása után a túlműködés ismét jelentkezik. A végleges gyógyulás izotóp terápiától, esetleg műtéttől várható.
Fontos: ezek nem autoimmun betegségek!
A rosszindulatú daganatok nem járnak túlzott hormon-termeléssel, különböző méretű „hideg” göbök formájában jelentkeznek. A diagnosztizálásukhoz az un. tumor marker (thyreoglobulin) meghatározása és szövettani, citológiai vizsgálat szükséges („vékonytű biopszia”). Kezelésük műtéttel és izotóppal lehetséges. A Basedow kór a pajzsmirigy autoimmun eredetű betegség, amelynek kialakulásában egy másik antitest: a TSH receptor elleni stimuláló antitest játszik szerepet. Szintén örökletes betegség, amelyre kezdetben a pajzsmirigy jelentős túlműködése, strúma és az esetek 5-10 %-ban gyulladásos szembetegségek jellemzőek. A betegségre jellemző klinikai jelek, panaszok, strúma, a TSH-receptor elleni antitest pozitivitása alapján a diagnózis megállapítható. Napjainkban ez a betegség már gyógyítható. Kétségtelen, hogy az alkalmazott kezelések egyike-másika allegiás tüneteket válthat ki. Ilyenkor kell mérlegelnie a kezelő orvosnak más kezelés, ill. a műtét, esetleg izotópos kezelés lehetőségét. A műtét feltétlen szükségességéről a rendelekezésre álló adatok alapján felelősséggel állást foglalni nem lehet.
Jó egészséget kívánok:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2011-01-06 11:00:51
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja