SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Syntroxine

Kedves Doktor úr.7évvel ezelött volt egy EBV fertőzésem es utána pár hetre ra rosszúl lettem...Basedow miatt radiojód kezelést kaptam és alúlműködő lettem.Pajzsmirigyem ultrahamgja anno jó volt,cytológia negatív,szemem nem dülledt..Sytroxint szedtem napi 100at es egyszer egy héten 50et.Sokaig így jó is volt hatarerteken belül volt a TSH-m.De az utobbi időben rosszúl voltam rs kiderült hogy,0.200volt az eredmeny es 0.500-5ig volt a határ.Abbahagytam a gyógyszer szedését.A kérdésem hogy létezhet hogy újra termelődik magatól hormon?Nagy bajt okozok,ha nem vestek most be 2hétig,aztán vérvétel es meglátom??Nem merek most bevenni gyógyszert mert a szívem fáj elégge.A radiojód kezelés óta a szemem nagyon furcsa,kettős torz látás de van hogy tisztán latok par hétig hónapig,aztán újra kezdődik.Szemészet emelkedett szemnyomast mért de csak enyhét.Mas negativ lett..létezhet hogy a gyógyszertől romlik a látásom?Köszönöm szépen előre is a válaszát.
Tisztelt Kérdező!
A radiojód kezelésnek több mellékhatása lehet:
A RAI kezelés lehetséges mellékhatásai:
- Átmeneti posztirradiációs thyreoiditis 3-4 nappal a kezelés után. Enyhe pajzsmirigy duzzanat és érzékenység jellemzi. Általában lokális kezelésre a tünetek megszûnnek, csak ritkán van szükség gyulladásgátló szerek szisztémás alkalmazására.
- Igen ritkán thyreotoxicus krizis.
- Elvétve hypo- és hyperparathyreosis is elõfordulhat.
A RAI kezelés következményei:
- Átmeneti hypothyreosis léphet fel ( a kezelést követõ 2-4 hónap múlva), amely spontán rendezõdik.
- Sikertelen a kezelés akkor, ha a hyperthyreosis nem szûnik meg, ilyenkor 6 hónap után a terápia megismétlése jön szóba.
- Átmeneti euthyreosisos állapot után - l éven túl - a BG kór recidiválhat, ebben az esetben is a RAI kezelés újra adható.
- A végleges hypothyreosis kialakulása a kezelés utáni elsõ 2 évben 10-20% között van, majd az esetek száma kb 5%-kal nõ évente.
A gondozás kérdései:
A fentiekbõl is következik, hogy a RAI kezelt betegek gondozása feltétlen szükséges.
- 3 hónap múlva a terápia eredménye lemérhetõ, ezért ilyenkor fizikális vizsgálat mellett hormonmeghatározások, sze. immunológiai tesztek szükségesek.
- 6 hónap múlva a kontroll vizsgálat tartalmazza a következõket: pajzsmirigy ultrahang vizsgálat (pajzsmirigy volumenének meghatározása), TSH (sze FT4, FT3, immunológiai vizsgálatok). Hypothyreosis esetén szubsztituciós kezelés szükséges 6 havonkénti kontrollok-kal. Ha a beteg euthyreosisos, akkor évente tanácsos ellenõrizni.
- Tekintettel arra, hogy az endokrin ophthalmopathia! kialakulásának, ill. romlásának veszélye a RAI kezelés után nagyobb, ezért ezeket a betegeket gyakrabban kell ellenõrizni. A kontroll vizsgálatok sûrûsége a betegek állapotától függ.
Összeségben: a pajzsmirigy túlműködés kialakulhat ismételten, de lehetséges, hogy túadagolta a gyógyszert.
Gyógyulást kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2023-02-02 15:47:04
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja