SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

prolaktin visszanyerés

Tisztelt Doktor Úr!
27 éves nő vagyok, május óta áll fenn a problémám, ami a következő:
A ciklusom kb. 8-10. napjától kb. a 20-21. napjáig, tehát másfél-2 hétig május óta rendszeresen tapasztalom, hogy a nyakamban megduzzadnak a nyirokcsomók (?), ami elég kellemetlen tünetekkel jár: nyelési nehezítettség érzés, néha fulladás érzés, rossz közérzet, fizikai aktivitásban korlátozottság érzés... Fájdalmat kifejezetten nem érzek, de nagyon kellemetlen. Jártam sok helyen a problémámmal, pulmonológián (igazolt allergiás vagyok), fül-orr-gégészeten, nyaki UH-n, fogászaton, de mindenhol negatív eredményeim lettek. Most tartunk a nőgyógyászati keresgélésnél, az orvosom kért hormonszint vizsgálatot, aminek a következő lett az eredménye:
LH (ECLIA): 4,9 U/l
FSH (ECLIA): 7,4 U/l
LH/FSH hányados: 0,67 * (0,82-1,12)
Prolactin (ECLIA) 534 mU/l * (102-496)
TSH: 1,69 mlU/l (0,38-4,9)
Ösztradiol: 56,3 pg/ml
Progeszteron: 3,3 nmol/l
Tesztoszteron: 1,1 nmol/l
PRL szint PEG-után: folyamatban
PRL. visszanyerés%: folyamatban
Ez az utóbbi 2 érték nem készült még el.
A vizsgálatot a menstruáció 3. napján végezték.
Kérdésem az lenne, hogy az 1:1-nél alacsonyabb LH/FSH hányados ill. az emelkedett prolaktin szint mire utalhat? Jó nyomon járunk a nyaki nyirokcsomó duzzadás okának felderítésében? Milyen további vizsgálatokat javasolna Ön?
Illetve annyit szeretnék még hozzátenni, hogy a májusban végzett Prick-teszt során kiderült, hogy tejfehérje allergiám van. Az orvos tejmentes diétát javasolt, amit csak többé-kevésbé sikerül betartanom. Előfordulhat, hogy ez a nyaki nyirokcsomó duzzadás összefüggésben van a tejfehérje fogyasztással, vagy ez inkább csak hasi, emésztési problémákat okozhat?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel:
Katalin
Tisztelt Katalin!

Panaszai hétterében több dolog is állhat. Elég gyakori, hogy a pajzsmirigy autoimmun folyamata áll a tünetek és a panaszok mögött. Ez annál is inkább lehetséges, mert a prolactin szintet is emelkedettnek írták le.A krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladás főleg a nőket érinti. Gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy érzékenységgel vagy megnagyobbodással, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat. Ezzel társulhat a prolactin szint emelkedése. A prolaktin hormon magas szintje (hyperprolactinaemia) az egyik leggyakrabban előforduló endokrin megbetegedés.
Mi is a pőrolactin?
A prolaktin 198 aminosavat tartalmazó molekula, amelyet főként az agyalapi mirigy (hypophysis) ún. laktotrop sejtjei választanak el . Az elmúlt évtizedben egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a prolaktinszintézis nem korlátozódik az agyalapi mirigyre, hanem számos más helye ún. extra-hypophysealis szövetben, mint például a központi idegrendszerben és az immunrendszer sejtjeiben, de a méhlepényben is termelődik. A hormonelválasztása nem egyenletes, hanem napi ritmust mutat, legmagasabb szintje az alvás gyors szemmozgással járó REM („rapid eye movement”) fázisában észlelhető. A prolaktin elnevezés, ahogy az a legtöbb tankönyvben is szerepel, egyetlen, évtizedekkel ezelőtt is jól ismert funkcióra, a tejelválasztás megindítására és fenntartására utal, azonban biológiai szerepe nem korlátozódik a reprodukció egyetlen „kitüntetett” szakaszára, nevezetesen a szoptatásra, az ivadékgondozás időszakára. Ezért nem meglepő, hogy a prolaktin sok más működésért felelős. Fontos szerepe van többek között az immunregulációban (immunstimuláns hatás), a hasnyálmirigy működésében (inzulin-szintézis), és a zsírszövet képződésében is.
A prolaktin fokozott termelésében szerepet játszó okok két fő csoportra oszthatók:
Nem daganatokra
Élettani fokozott termelés: terhesség alatt, szoptatás idején
Stressz hatására
Csökkent pajzsmirigyműködésben (hypothyreosisban)
PCOS-ban (Policisztás ovárium szindrómában)
Daganatokra (az agyalapi daganatok többségét teszik ki!)(3. ábra)
Mikroadenoma (átmérője <10 mm)
Macroadenoma (átmérője ≥10 mm).
A prolaktin fokozott termelődés tünetei:
Nőknél:
A klasszikus tünetek a különböző súlyosságú menstruációs zavarok, a menzesz hiánya esetleg szabálytalan menzesz
Meddőség
Tejcsorgás

A fentiekből következik, hogy a folyamat kivizsgálása és holisztikus megközelítése szükséges.
Tel:70-431-9728

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2013-09-23 13:17:30
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja