SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

pecsételõ vérzések félidõben

Tisztelt Prof. Dr. Balázs Csaba!

Tanácsát szeretném kérni.
35 éves nő vagyok, számos kellemetlen tünet, panasz miatt nőgyógyászhoz fordultam, aki hormonlaborra küldött. A ciklus 4. napján (folliculáris fázis) mentem el laborba, ezeket az értékeket mérték:
LH 4.99 (ref.tart.: 1.9-12.5)
FSH 9.1 (ref.tart.: 2.5-10.2)
Prolaktin 143
Ösztradiol 168 (ref.tart.: 72-530)
Progeszteron 1.9 (ref.tart.: <4.45)
Totál tesztoszteron 0.74 (ref.tart.: 0.5-2.6)
Kortizol 543.2 (ref.tart. reggel 7-9 között: 118-618)
TSH 1.76 (ref.tart.: 0.55-4.78)
T4 szabad frakció 15.38 (ref.tart.: 11.5-22.7)
A panaszok, tünetek, amelyek miatt felkerestem nőgyógyászomat, az alábbiak: 12-13 napig elhúzódó pecsételő vérzések, néha 25, néha 36 napra jelentkező vérzés, kb. félidőben alhasi puffadás, erős görcsök, teherbeesés sikertelensége már lassan másfél éve, haj- és bőrszárazság, hónapról hónapra erősödő, görcsös hányással járó migrén, amelyet a szumatriptán sem szüntet már meg, csak pár óra erejéig; gyakori alvászavarok, átalvási nehézségek, sokszor erős szédülés, szívdobogásérzés, pánikszerű tünetek, aggódás, depresszió, letargia, memóriazavarok, gyengeség, fáradtság, bizonytalan járás a szédelgés miatt, és még sorolhatnám, de hirtelen ezek jutottak eszembe. Ultrahangon már voltam, a nőgyógyász szerint sem a méh, sem a petefészkek nem mutatnak eltérést.

Szeretnék érdeklődni, hogy az eredmények között van-e esetleg olyan, amely magyarázhatná a problémáimat? Milyen irányba érdemes továbblépnem Ön szerint? Milyen szakterületet érdemes felkeresnem problémámmal?

Tisztelettel és Köszönettel:

Gitta
Tisztelt Gitta!

Nem kívánom ismételni, hogy vizsgálat nélkül kezelésre utaló javaslat nem elfogadható. A panaszai és a leírtak alapján ösztrogén dominancia lehetséges. Ugyanis az emberi szervezet sejtek milliárdjainak összehangolt rendszeréből áll. A sejtek alkotják a szöveteket, szerveket, melyek között élő kapcsolat van a vérkeringéssel, nyirokkeringéssel, idegekkel, hormonokkal, elektromágneses térrel, rezgésekkel és még sok más elemi, atomi, molekuláris kapcsolattal. Ezt a bonyolult hálózatot szabályozza az neuro-endokrin és az immunrendszer. Hormonrendszerünk minden szervünkre hat, így a legkülönbözőbb tüneteket okozza, ha zavar keletkezik működésében. Nagy valószínűséggel első utunk nem egy endokrinológus orvoshoz vezet, és az sem biztos, hogy a háziorvos a megfelelő helyre irányít. Bizonyos endokrin- vagyis a hormonrendszerhez köthető - betegségek felismeréséhez pedig elengedhetetlen a részletes vizsgálat beleértve a beteg meghallgatását, fizikális és laboratóriumi, továbbá kiegészítő egyéb képalkotó vizsgálatát. Testünk működéséhez elengedhetetlenek a jelek, információk, a hírvivők. A postások pedig nem mások, mint hormonjaink. Egészen apró mennyiségben, a gramm egy milliomod részében vannak jelen a vérben, mégis minden szervünk állapota függ mennyiségüktől, a „helyes kommunikációtól”. Az egész testbe szállítják a híreket és ha túl kicsi vagy éppen nagy mennyiségben termelődnek, az nem csak bizonyos szervünknél okoznak zavart, hanem hatnak erőnlétünkre, közérzetünkre, szexuális működésünkre, stressztűrő- és nemzőképességünkre, energia-szabályozásunkra, testsúlyunkra, bőrünk, hajunk állapotára. Fontos, hogy a hormonok és immunrendszerünk szoros kapcsolatban vannak egymással. Hormonjaink termelődését meghatározza életkorunk, nemünk, örökletes tényezők, sőt, a testet érő fény mennyisége, a külső hőmérséklet is. Eltérő lehet a különböző évszakokban, és megfigyelhető változás még napközben is. Mivel egy sor kulcsfontosságú üzenet szállításáért felelősek, nagyon érzékenyek érzelmi ingadozásainkra és a különböző külső hatásokra. Nem is gondolnánk, hogy naponta mennyiféle kozmetikum, élelmiszer és vegyi anyag vesz minket körbe, melyek mind befolyásolják e kifinomult rendszer működését!
Mi az ösztrogén dominancia lényege?
A női testben termelődő sok-sok hormon közül jelentőségüknél fogva kiemelkedik az első számú nemi hormon az ösztrogén és a másodlagos (ellensúlyozó) nemi hormon a progeszteron. A betegség lényege a két hormon arányának felbomlása, amelyet az ösztrogén túlsúly vált ki.
I. Ösztrogén
- Első számú női nemi hormon (többek közt ösztradiol, ösztriol, ösztron alkotja)
- Felelős a másodlagos női jegyek (mellek, méh) és menstruáció kialakulásáért
- A menstuációs ciklus első felében (1-14. nap) van jelen, petefészekben termelődik
- Zsírraktárakat növeli, izomtömeget csökkenti
Nemcsak a petefészek állítja elő az ösztrogént, hanem a testzsír is. Így férfiakban és nőkben is egyaránt jelen van. Egy kövér férfiban akár több ösztrogén is lehet, mint egy fiatal szikár hölgyben. Fontos! Azoknál, akinek teljes petefészek-eltávolítást hajtottak végre, annak is magas lehet az ösztrogén szintje.
II.Progeszteron
- Másodlagos női nemi hormon, „ellensúlyozó” hormon
- Felelős a terhesség létrejöttéért, a terhesség fenntartásáért
- A menstruációs ciklus második felében van jelen, peteérés után - 20 mg/nap mennyiségben - termelődik
- Petefészekben és kis mennyiségben a mellékvesékben termelődik
Az ösztrogén dominancia, ill. a progeszteron hiány tünetei
- Terméketlenség, meddőség
- Tüszőrepedés nélküli ciklusok
- Vetélés
- Premenstruális szindróma (PMS)
- Depresszió, hangulatváltozások, ingerlékenység, kimerültség, alvás-, memóriazavar
- Migrén, krónikus fejfájás
- Alacsony libidó
- Endometriosis
- Erős menstruációs vérzés, szabálytalan menstruációs ciklusok, pecsételő vérzés
- Hüvelyszárazság
- PCOS - policisztás petefészek
- Korai menopauza
- Korai serdülőkor
- Pajzsmirigybetegség
- Lassú anyagcsere, megnövekedett hasi zsírszövet, hízás
- Magas vérnyomás
- Vízvisszatartás, ödémák, puffadás
- Hajhullás
- Száraz bőr, száraz szem, szájszáradás
- Osteoporozis - Csontritkulás
- Autoimmun betegségek, allergiára való hajlam
- Magnézium hiány

Ezek kivizsgálása után oki kezelés adható.
Jó egészséget kívánok:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2016-10-12 17:32:44
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja