SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

pajzsmirigy

Tisztelt Doktor Úr,

A vérleletemben a TSH 0,240 mIU/L, Szabad T4 13,20 pmol/l és a Szabad T3 6.30 pmol/L.
63 éves vagyok, gyerekkoromban jódot kaptam, és van egy fix göböm, amiből mintavétellel megállapították, hogy nincs különösebb gond vele. Mégsem tudok fogyni. Szeretném megkérdezni, hogy ezek a leletek igazolják, hogy nehezen megy a fogyás, vagy más okot kell hogy keressek. ( Azonkívül hogy többet mozogjak :)

Köszönöm szépen a válaszát.

Üdvözlettel,

Tömpe Lia
Tisztelt Tömpe Lia!

A jód a pajzsmirigyhormonok, a tiroxin (T4, pro-hormon azaz un. előhormon) és a tri-jodotironin (T3, aktív hormon) kulcsfontosságú alkotóeleme. Az 1. ábra pajzsmirigyhormon szintézisének kulcsszereplőit mutatja. A magzat 12. hetétől már képes saját hormontermelésre. A folyamat alapja, hogy a szervetlen jód beépül szerves formába és ott raktározódik a „tireoglobulin” nevű nagy fehérje molekulában. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő jód, akkor a hormonképződés károsodik. A jódhiányos területeken ezért alakult ki a golyva és a következményes kretenizmus. Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését stimulálja osztódásra a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással (a só jódozásával és bevitelével minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, Ausztráliában, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű (autoimmun eredetű) betegségeké viszont emelkedett!!! Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet. A hormonok képződésében lényeges szerepe van a „szabad oxigén gyököknek” és az ezeket befolyásoló szelénnek.
A jódbevitel és a keringő pajzsmirigy antitestek jelenléte közötti összefüggés összetett kapcsolt van. A jódbevitelre szükség van, de a jőd kétélű fegyver is lehet, mert túlzott mennyiségben autoimmun folyamatot válthat ki. A keringő TPO-antitestek és a Tg-antitestek mind a stabilan magas jódfogyasztású, mind az enyhe és közepes jódhiányos (ID) populációkban gyakoriak. Például Kínában 3 évvel a sójodizálás 1996-os bevezetése után az autoimmun pajzsmirigygyulladás előfordulása 0,5% volt az enyhén hiányos jódbevitel területén, 1,7% a nem megfelelő jódbevitel területén, de 2,8% a túlzott jódbevitel területén . Dániában, korábban enyhe vagy közepesen súlyos ID régióban (a vizelet jódkoncentrációjának mediánja 61 µg / l), 5 évvel a só kötelező jóddúsítása után a jód állapota jelentősen javult (a vizelet jód mediánjának mediánja 101 µg / l), de a pajzsmirigy antitestek prevalenciája nőtt, azaz a 30 NE / ml> TPO-antitest 14-ről 24% -ra, a> 20 NE / ml-es Tg-antitest pedig 14-ről 20% -ra nőtt .
Populációs vizsgálatok alapján a felnőttek vizelet jódkon-centrációjának átlagos értéke 100–200µg / l. Azoknak a hatóságoknak, amelyek bevezetik az élelmiszer-ellátás jóddúsítását egy országban (pl. Egyetemes só-jódosítás), biztosítaniuk kell, hogy az ilyen dúsítást nagyon óvatosan vezessék be; Dánia kiváló példát mutat be ennek megvalósítására . Olyan országban élők, amelyek nem rendelkeznek jóddal dúsított élelmiszer-ellátással, és kerülik a jód fő táplálékforrásait, azaz a tejet és a tejtermékeket, a tenger gyümölcseit, különösen a foltos tőkehalat, a tőkehalat, a rákot, a nagy / dublini öblös garnélarákot (gyakran scampinak hívják). ) és kaviárt és nem használnak jódozott sót, érdemes napi 140-150 µg jódot tartalmazó napi kiegészítést vegyenek be a pajzsmirigy védelmére lehetőség szerint szerves formában pl. hallal, a tenger gyümölcseivel) . Bár az igen magas a jódtartalma miatt el kell kerülni a barna hínár (pl. Moszat / kombu) vagy a barna hínár-kiegészítők bevitelét, mivel ez túlzott bevitelt eredményezhet. Érdekes megfigyelésről számoltak be az elmúlt évben a Budapesten rendezett Európai Pajzsmirigy Társaság kongresszusán az ír kutatók, akik megfigyelték, hogy a tengerpart 20 km-es körzetében a jód tengerből a levegő útján is terjed és nincs szükség külön jód bevitelre sem.

Életkor Jód ug/dl
0-6 hónap -
0-12 hónap 70
7-12 hónap 90
1-6 év 90
11-14 120
15-17 130
>18 év 150
Terhesség 200
Szoptatás 200


A jódbevitele szempontjából lényeges élelmiszerek, ill. adalékok

1. Himalájasó vagy jódozott tengeri só: egy csipetnyi himalájai só
2. Áfonya: 10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

3. Tej (?)1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

4. Tengeri halak: 10 dkg tőkehal – 250 mikrogramm jódot tartalmaz

5. Aszalt szilva 5 db aszaltszilva – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

6. Tojás 1 tojás – 12 mikrogramm jódot tartalmaz

7. Joghurt 3 dl joghurt – 90 mikrogramm jódot tartalmaz

8. Burgonya 1 közepes burgonya – 60 mikrogramm jódot tartalmaz
9. Eper: 10 dkg földieper – 13 mikrogramm jódot tartalmaz

A jód tehát "kétélű fegyver", a túlzott bevizele ártalma is lehet.

Az elhízás esetén a T2 hormonnak van jelentősége.
Miért?
Az elhízás korunk betegsége. A legújabb kutatások alapján hazánk az elhízottak arányát vizsgálva Európában az első, a Földön pedig a negyedik helyen szerepel. Ez a kétségtelen kozmetikai gondokon kívül nagyon fontos rizikó faktora más, az életet megrövidítő és az életminőséget is rontó népbetegségeknek: pl. a szív és érrendszeri betegségek, a 2. típusú cukorbetegség, ízületi kórképek. Az elhízottak jelentős részénél a pajzsmirigybetegségeinek zavarát sikerült kimutatni. Az a tény már eléggé köztudott, hogy a csökkent pajzsmirigy-működés annak ellenére jár együtt a hízással, hogy az egyén nem fogyaszt nagyobb mennyiségű ételt, sőt gyakran többet mozog is az átlagosnál. Ennek oka az, hogy a pajzsmirigy hormonjai: a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) fokozza a sejtek és az egész szervezet energia folyamatait, metabolizmusát, ennek az eredménye a testsúlya csökkenése. Ezek alapján már korábban is felvetődött az elhízás kezelése pajzsmirigyhormonokkal. A T4 (tiroxin) valóban tudta csökkenteni a testsúlyt, de nem jelentős mértékben. Kiderült, hogy ebben a folyamatban a T4-ből képződő, a T4-nél 100-szor aktívabb hormon a T3 lényegesen fontosabb.
A T3-t ezért elkezdték a testsúly csökkentésére használni. A gond azonban az volt, hogy ez a hormon csak nagyobb dózisok estén volt hatásos, amikor már jelentős mellékhatások is felléptek. Ezek közül a legfontosabbak a szívműködés zavarai (szívdobogás, ritmuszavar), másrészt a nagyfokú feszültség, ingerlékenység. Az áttörést a pajzsmirigy hormonjainak további vizsgálata jelentette . Korábban azt gondoltuk, hogy a T4 és a T3 lebontása után képződött dijódtironin (T2) semmiféle lényeges hatással nem rendelkezik.
MINI REVIEW ARTICLE
Front. Endocrinol., 25 July 2018 | https://doi.org/10.3389/fendo.2018.00427

A tudományos fejlődés eredményeképpen létrejött egy új "T2" pajzsmirigyhormon, amelyen csak 2 jódatom van A legújabb kutatások azonban az mutatták, hogy a két jódatomot tartalmazó T2 fontos szerepet tölt be sejt oxigénfogyasztását jelző anyagcseréjében

Milyen hatásai vannak a T2-nek?
A T2 növeli az izom sejtek inzulinérzékenységét azáltal, hogy csökkenti az egyes sejtek zsírtartalmát. Az izmok tartalmának megváltoztatásával a T2 elősegíti, hogy kevesebb zsírt tároljanak bennük, és növeljék a benne tárolt energiamennyiséget (szénhidrát formájában).
A T2 nagyban különbözik a T3-tól és a T4-től, hogy nem hat jelentősen az agyalapi mirigy TSH termelésére és a és az élettani pajzsmirigyműködésre. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem fogja jelentősen csökkenteni vagy abbahagyni a saját pajzsmirigyhormonok termelődését a T2 bevétele után, és továbbra is normálisan fog működni. Ez utóbbi azért is fontos, mert T4, de különösen T3 túlzottan katabolikus hatású lehet, azaz nem egyszerűen a zsírvesztést, hanem az izmok sorvadását, izomvesztést okozhat. A T2 viszont teljesen kíméli a izomszöveteket, nem okoz izomsorvadást és gyengeséget.
A 3,5-T2 élettani és patofiziológiai szerepe az emberekben
Az eddigi tanulmányok azt mutatták, hogy a T2 emberben (1-5 μg / kg dózisban) gyors (4-6 óra elteltével) kezelése növelte az un. metabolikus rátát. A krónikus T2 adagolás (28 nap, kb. 5 μg / kg BW) 4 kg-os testsúlycsökkenést eredményezett. A legfontosabb klinikai araméterek nem mutattak szignifikáns változást, és nem észleltek mellékhatásokat (ritmuszavart).
Az eddigi megfigyelések alapján a T2 alkalmas készítmény a testsúly csökkentésére és az inzulin rezisztenciát csökkentő hatása miatt az inzulin rezisztenciával járó állapotokban is (PCOS).
Egyénre szabott, oki kezelést javaslok,
tisztelettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-05-16 18:00:17
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja