SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

menzesz zavar

Tisztelt Doktor úr!
Menzesz előtt, általában 2-3-4napos enyhen barna folyást tapasztalok. Többször jártam már nőgyógyásznál, készült hormon labor is. Az orvosom szerint ez így rendben van. Gyulladás is kizárva p2 eredménnyel negatív a rákszűrés eredményem. Csatolnám a labor eredményemet. Ön szerint ez így rendben van? mi okozhatja a barnázást? Gyermek vállalás előtt állok.
Válaszát megtisztelően köszönöm.
Tisztelt Kérdező!

Mindenek előtt vizsgálat nélkül diagnózis mondani nem etikus és szakszerű.A tesztek átnézése és értékelés után sok dolgot kell leszögezni:
Ennek több oka is lehet:
• Sokan azt gondolják, hogy egyetlen laboratóriumi vizsgálatból, amolyan „varázs gömbből” megtudhatják betegek-e vagy szerencsére nem.
• Többször leírtam már, hogy a laboratóriumi értékek száraz adatok, amelyek értékelése csak a beteg panaszainak, és vizsgálati leleteinek birtokában lehetséges. Hasonló a helyezet a képalkotó vizsgálatokkal (ultrahangos és izotópos vizsgálatokkal is)
• A hormonok meghatározása során további nehézséget jelent, hogy a mérések immunológiai módszerekkel történnek, ezért sok esetben nem a biológiailag aktív anyagot mérik!!!!!. Ráadásul a módszerek laboratóriumonként eltérők és ami még fontosabb az „határértékek” jelölésénél több dolgot nem vesznek figyelembe (életkor, napszak, gyógyszerek szedése stb.)

Mitől lesz barna a folyás és mi minden állhat a hátterében?
Rengeteg nő tapasztal közti vérzést, úgynevezett barnázást a ciklusa valamelyik szakaszában, mely előfordulhat a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén vagy napokkal a menzesz előtt. Van, mikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb hormonális egyensúlytalanság.
Barnázásnak azt nevezzük, amikor egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül. Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros. Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is. A barnázás nem jelenti a menstruáció megjöttét. A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg.
Amikor a barna folyás normális
Normális barnázásnak azt nevezzük, amikor a rendes (egészséges esetben 3-5 napig tartó) menstruációs vérzésünk után még 1-2 napos pecsételés van.
Ovulációs barnázásnak, más néven közti vérzésnek nevezzük a ciklus közepén vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkező vérzést, ami szintén normális. A ciklus közepén jelentkező vérzésnek két oka ismert:
• a petesejt kitör a tüszőből, amelyet egy kis vérzés kísér;
• ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogénszint emelkedés történik, ami arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része lelökődjön.
Az a barnázás, amely az esedékes menstruáció előtt 1 héttel jelentkezik és nem tart tovább egy napnál, az úgynevezett beágyazódási barnázás. Azért is hívjuk így, mert ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába és egy nagyon rövid időre megemelkedik az ösztrogénszint, a progeszteronszint pedig hirtelen leesik, közvetlen mielőtt a sárgatest átvenné a progeszterontermelést. A sárgatest akkor veszi át a progeszterontermelést, amikor a megtermékenyített petesejt azt az üzenetet adja a szervezetben, hogy megtörtént a terhesség létrejötte és ezért mindenképpen meg kell tartani a méhnyálkahártyát. Fontos megjegyezni, hogy több napig tartó barnázás véletlenül sem jelent beágyazódási barnázást, ezért ezzel érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.
Mit kell tudni a közti vérzésekről?
A közti vérzés gyakran kapcsolatban áll a fogamzásgátló tabletta szedésével. Ez esetben a tablettaszedés első egy-két hónapjában - amíg a szervezet megszokja az új hormonális helyzetet - gyakran tapasztalnak pecsételő vérzést a nők a ciklus közepén is. A jelenség ártalmatlan, nem kell tőle megijedni. Ha azonban nem először jelentkezik a tünet, mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni.
Abnormális barna folyás
Az a barnázás, amely nem a fentebb említett intervallumokban történik, abnormálisnak számít. Nem normális például a menstruáció megjötte előtt napokkal már barnázni, ennek több oka is lehet.
Leggyakoribb oka a menstruációt napokkal, akár egy héttel megelőző barnázásnak a progeszteronhiány. A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát arra az esetre, ha teherbeesés történt. Ha nincs elég progeszterontermelődés, a méhnyálkahártya le fog lökődni. A progeszteronhiány egyik jellemzője a menzesz előtt napokkal vagy akár egy héttel előbb jelentkező rendszertelen vérzés.
További immuno-endokrin vizsgálatot javaslok,ill egyénre szaott kezelést,
tisztelettel:




Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-10-03 11:44:41
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja