SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

isthmus 3mm

Tisztelt Doktor Úr!
2012. júliusában derült fény pajzsmirigy túlműködésemre. Ultrahang vizsgálat (pajzsmirigy jobb lebeny 42*15*15 benne egy 5 és 2db 3mm-es echoszegény göb, bal lebeny 42*14*15 mm a lebeny szerkezete homogén) és vérvételi eredmény (TSH 0,013; FT3 12,17 és FT4 5,57) alapján, illetve nyugalomban is 110 körüli pulzus, fáradékonyság, belső feszültség. Erre azóta metothyrint szedek naponta, vagy minden másnaponta fél tablettát, ugyanis elég nehéz beállítani az adagot, mert előfordul, hogy alulműködésbe megy át (TSH 8 körüli értékre), de van olyan is, hogy a gyógyszer mellett is érzek túlműködésre utaló tüneteket, most már minden nap érzékelem a fejemben a szívem lüktetését (amit eleinte nem éreztem), hol erősebben, hol gyengébben, este nyugtalan érzés a szívemben, a pulzusom a napi 1 szem nebibeta tablettától 75-80 körüli értékre beállt, de előfordult már hogy ennek ellenére is felment. Továbbá szokatlan belső feszültséget is szoktam érzékelni, indokolatlanul. Szóval gyógyszer mellett sem érzem magam teljesen jól, mióta ez a betegség kiderült. Egyébként az Anti TPO értéke 10,67; TRAK < 1,0. 2013. november 27-ei dátumú ismételt ultrahang vizsgálat eredménye: jobb lebeny 50*14*21mm,8 cm3, benne egy 5mm-es echoszegény göb; bal lebeny 49*12*17mm, 5,5cm3, echoszerkezete megtartott, isthmus 3mm. 2013. decemberi izotópvizsgálat eredménye: pajzsmirigy pertechnetat felvétele 4,56%, amely fokozott functióra utaló felvételi érték, min. tömegesebb, szabályos alakú lebenyek, isthmus norm., a lebenyek alsó pólusai a jugulum felett lokalizálhatóak. A lebenyek aktivitás eloszlása homogén, bennük nodus szcintigráfiásan nem diff. Pajzsmirigy 32.7g; 30,8cm3, terület 17,8cm2;hossz 5,6cm. vél.: Struma diff. grad. min et toxica.
A kérdéseim a következők lennének a Doktor Úrhoz: az ultrahang vizsgálaton észlelt göb az izotóp vizsgálaton mért nem szerepel, vagy attól még létezik? Ha igen, akkor az forró vagy meleg göb? És a leírtak alapján a Doktor Úrnak mi a véleménye arról, hogy még helyre jöhet-e a pajzsmirigyem, vagy ez csak idő húzás, ugyanis már 1,5 éve szedem a gyógyszert, egyszer már meg is próbáltuk elhagyni, de a tüneteim 1 hónap múlva ismét előjöttek, magas pulzus, TSH 0,5-re lecsökkent 1-1,5 hónap alatt. Azóta megint szedem a gyógyszert, dehát ahogy olvastam ez csak tüneti kezelés.Van arra esély, hogy még helyrejöjjön?A Doktor Úr akihez járok egyenlőre nem akar műteni, sem izotópos vizsgálatra küldeni, nyilván ezt én sem szeretném, csak ha nagyon muszáj. És még egy utolsó kérdésem lenne az, hogy ezt a lüktetést a fejemben,ami néha baromira idegesítő, a Doktor Úr szerint okozhatja a pajzsmirigy, ugyanis ez nem szerepel a tipikus tünetek között, ahogy én utánaolvastam. Köszönöm előre is, hogy időt szakít rám és megpróbál tanácsot adni.
Tisztelettel: Emese
Tisztelt Emese!

Mindenek előtt tisztázni kellene, hogy a túlműködése valóban fennáll-e vagy csak a TSH értéke alacsonyabb. Ennek alapján oki kezelést javaslok. Az autoimmun eredetű szerv-specifikus pajzsmirigybetegségeknek ugyanis két fő formája ismert: az autoimmun pajzsmirigygyulladás (Hashimoto betegség) és Basedow-Graves kór.
A krónikus autoimmun gyulladás kezdetben gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy érzékenységgel vagy megnagyobbodással, tömött tapintatú strúmával, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat már a betegség kezdetén előfordulhat. A pajzsmirigy komponensei: a Tireoglobulin és a pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO) elleni antitest mérése fontos. Észlelésekor a pajzsmirigy vékonytű biopszia (szövettani vizsgálatot) is szükséges lehet. A betegség korai felismerése azért is fontos, mert a tünetmentes forma („szubklinikus”) is jelentős rizikófaktora számos betegségnek. A betegség lefolyásában négy stádiumot különíthetünk el: l Hiperfunkciós stádium: betegség kezdetétől számított 1-6 hét. A tünetek a sejtek károsodása miatt felszabaduló jelentős mennyiségű hormon következtében jönnek létre („destruktív hyperthyreosis”). 2. Hipofunkciós stádium: a betegség kezdetétől számított 8. héttõl 4-6 hónapig. 3. Regenerációs stádium: A betegség kezdetétől számított 7-12 hónap. 4. Definitív stádium: ha a regeneráció teljes, akkor a beteg gyógyult, míg a betegek többségében súlyos, enyhe, esetleg szubklinikus hypothyreosis alakul ki (a TSH szint emelkedett, de a perifériás hormonok szintje az élettani határokon belül van). A hypothyreosis egyes formáinak meghatározásában lényeges az élettani TSH szint definiciója. A szuperszenzitiv TSH (sTSH) módszerek lehetővé tették a szubklinikus és az enyhe hypothyreosis megkülönböztetését. A sTSH 2.5 mU/l felső szintjét (!) az irodalom általában elfogadja, de számos, a szerzők által is leírt megkötést is megfogalmaz. A fiziológiás TSH szint felső határának 4,5-ről 2,5- mU/l-re csökkentése azt is eredményezte, hogy az Egyesült Államokban a szubklinikus hypothyreosisos betegek száma meghaladja a 20 milliót. A TSH meghatározásának fontosságát senki nem vonja kétségbe, de annak abszolutizálása félrevezető lehet. Ezért is lehet támogatni azt a legújabb véleményt, hogy a diagnózis megállapításakor ne csak a TSH értéket, hanem a familiáris adatokat (előfordul-e pajzsmirigybetegség a családban?) az immunológiai tesztek eredményét, spontán abortuszokat, egyes gyógyszerek fogyasztását (anorganikus készítmények:pl. Cordaron, betadin kúp, oldat) is célszerű figyelembe venni. Fontos, hogy még akkor ismerjük fel a betegséget, amikor a gyulladás már fennáll (antitestek magasak!), de még a pajzsmirigy működése nem csökkent (élettani hormonértékek!) . A kezelés szerencsére nem a műtét, hanem a megfelelő, egyénre szabott immun-moduláns gyógyszeres kezelés, esetleg pajzsmirigy hormonpótlás (egyéni mérlegelés alapján). „Ne a laboratóriumi értékeket kezeljük, hanem a beteget”!.
A Basedow kór a pajzsmirigy autoimmun eredetű betegség, amelynek kialakulásában egy másik antitest: a TSH receptor elleni stimuláló antitest játszik szerepet. Szintén örökletes betegség, amelyre kezdetben a pajzsmirigy jelentős túlműködése, strúma és az esetek 5-10 %-ban gyulladásos szembetegségek jellemzőek. A betegségre jellemző klinikai jelek, panaszok, strúma, a TSH-receptor elleni antitest pozitivitása alapján a diagnózis megállapítható. Napjainkban ez a betegség már gyógyítható. Hangsúlyozni kell, hogy az alkalmazott gyógyszeres, a pajzsmirigy működését gátló szerek (Metothyrin, Propycil) viszonylag hamar (4-6 hét alatt) képesek normalizálni a túlműködést, de az immunológiai folyamat gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe (minimum 1 évet!). Ezért nem elegendő a hormonok szintjének mérés, az immunológiai folyamatok követése is szükséges. A kezelésre nem reagáló esetekben a pajzsmirigy műtéte és izotóp kezelése is indokolt lehet. Fontos tudni, hogy az izotópkezelés fokozhatja a szemtünetek kialakulásának kockázatát!
Ezektől eltérően a pajzsmirigy göbös betegségei azért is fontosak, mert ide tartoznak a jó és rosszindulatú daganatai is. Ezek egyrészt fokozott működéssel járó göbök lehetnek, amelyek sok hormont termelnek („meleg” göbök). Ezek kimutatásához a pajzsmirigy megtapintása és hormon-meghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges. A túlműködés a hagyományos gátlószeres kezeléssel csak átmenetileg gyógyítható (!), a készítmény elhagyása után a túlműködés ismét jelentkezik. A végleges gyógyulás izotóp terápiától, esetleg műtéttől várható.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2014-02-28 13:01:56
Olvasói értékelés: 5/4
A szerkesztő ajánlja