A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Hajhullás

Tisztelt Professzor Úr!

43 éves vagyok,1 éve kezdődő problémáim miatt írok.A hajam 70% kihullottvezidő alatt,kiderült egy autoimmun hashimoto betegség magas Antitpo es Antitg szintel.A Tsh,ft3,ft4 normál ertékeű,tsh 2 alatti.A menstruáciom nagyon felborult hol 18,hol 14, hol pedig 26 napra jön meg.Lerövidült.A nőgyógyaszati kivizsgáláson nem volt gond, az fsh lh érték felváltva néha magas néha normál tartományban van.Bőröm száraz kezemen,lábamon boka felett visszatérő ekcéma,fejbőrön is néha pirosság,orr és áll alatt is néha.Immunológiai kivizsgálás is negatív.Ami nagyon bánt,hogy elvesztem a hajam és semmit nem kapok amivel megmenthetném.Tudna ebben nekem segíteni?
Üdvözlettel: Tóth Judit
Tisztelt Tóth Judit!

Nem tudom milyen vizsgálatokat (imunológiai) végezke. Minden esetre ez a tünet gyakorta társul az autoimmun pajzsmirigy betegésével, amelynek aktivitása (nem a TSH!) további kivizsgálást és egyénre szabott kezelést igényel.
A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja.
A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az u.n. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerültnek. Ez az összes hajszál 10-15%-t is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. Természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.
A hajhullást számos tényező válthatja ki:
• Hormonok (tesztoszteron szabad tesztoszteron, PCOS,
• Fogamzásgátló
• autoimmun betegség (ez érintheti a hajhagymákat is!)
• Stressz
• mérgező anyagok
• Gyógyszerek
• Sugárkezelés
• táplálkozási rendellenességek
• vitaminhiányok.
A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegségek (pajzsmirigygyulladás), nőkben fokozott férfi hormontermelődése, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek.
További kivizsgálást és oki egyénre szabott kezelést javaslok
{ Székely Melinda
Budai Endokrin Központ
1024 Budapest Lövőház u. 1-5
Mamut II. V. em.
Tel:+36-704319728
info@endokrinkozpont.hu.}
Jó egészséget kívánok,
Üdvözlettel:Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-06-16 15:43:29
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja