SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

finoman inhomogén pajzsmirigy

Tisztelt Professzor Úr!
Szeretném tanácsát kérni a következőben:
30 éves nő vagyok. Márciusban indult nálam egy kivizsgálás, mivel januártól folyamatosan, egész napon át tartó erős fejfájásom volt. Ezért a házi orvosom teljes vérképet kért, melynek keretében TSH is nézve volt: 3,2. F-T4: 16,1. Ezért elküldött UH-ra, ahol a következőt állapították meg: jobb lebeny 15x14x29 mm, bal lebeny 13x15x26 mm. Bal lebenyben centrálisan 8 mm átmérőjű, keskeny echoszegény gyűrűvel övezett, centrálisan a pajzsmirigy szerkezetével megegyező göb látható. A pajzsmirigy szerkezete egyebekben finoman inhomogén, benne egyéb körülírt gócos eltérés nem látszik. A submandibularis nyálmirigyek eltrés nélkül. A nyak bal oldalán a pajzsmirigy bal lebenyének alsó pólusa alatt egymás mellett csoportosan elhelyezkedő, 4-5-6 mm átmérőjű, kerekded, echoszegény képletek láthatók, melyek megnagyobbodott nyirokcsomóknak megfelelhetnek. A jobb állszöglet alatt 5mm átmérőjű, echoszegény megnagyobbodott nyirokcsomó látszik. A nyak jobb oldalán néhány 3-4 mm-es hasonló echogenitású képlet látható. Megnagyobbodott mellékpajzsmirigy nem látható. Ezzel az eredménnyel elmentem endokrinológiára, addigra már a hajam is marok számra hullt (napi kb. 200 szál). Gyógyszert nem kaptam, 3 hónap múlva kontrollra rendeltek vissza. Közben a háziorvosom elküldött fül-orr gégészhez a nyaki nyirokcsomó megnagyobbodásaim miatt, ő kért UH vezérelt aspirációs citológiát: 1 nyirokcsomóból vett mintánál: kenetben véres háttérben, viszonylag vegyes jellegű lymphoid sejt populáció látszik. Sem két vagy többmagvú sejtek, sem nyirokcsomó idegen elemek a kenetben nem azonosíthatók. Pajzsmirigy göbből vett kenetben enyhén véres, híg, vagy közepesen sűrű colloidos háttérben elszórtan, csoportosan látszanak folliculáris hámsejtek közepesen nagy maggal, keskeny plasmaszegéllyel, helyenként szolid magegyenlőtlenséggel, durva atypia nélkül. A citológiai kép malignitást nem valószínűsít sem a nyirokcsomónak, sem a pajzsmirigynek megfelelően.
Júniusi újabb labor eredményeim: TSH 4.6, F-T4: 12,9, anti-TPO: 13, Glükóz: 5,3 mmol/l, glükóz evés után: 4,2 mmol/l, TEST totál:. 1,38 mmol/l, PROLÖssz: 325,1 MU6l, SHBG: 61,79 nmol/l, VC-pp2: 4,2 mmol/l, DHEAS: 7,49 Umol/l, .
Ezek után kaptam júliusban Letroxot. Július 18-án elkezdtem szedni reggel éhgyomorra fél tablettát a 75 mg-asból. 3 nap múlva reggeltől estig a nyugalmi pulzusom 96-110 között mozgott már. Ez azóta is tart. 1 hét után az orvos javaslatára csökkentettem az adagot napi 1/4 tablettára a pulzus emelkedés miatt. Bár az orvos szerint ettől a mennyiségtől ez nem következhet be. A csökkentés után 3 nappal már nyomást is éreztem a szívemnél, illetve szúrt is. Bementem a sürgősségire, ahol készítettek EKG-t, ezzel minden rendben volt. Vettek vért, TSH: 3,1 lett, F-T4: 15,5. Visszamentem az endokrinológiára, ahol azt tanácsolták hagyjam abba a Letrox szedését (bár még mindig azt állítják ettől nem lehet magas a pulzusom) Írtak fel napi 2x1/4 Huma Pronolt és Magne B6-ot. Hétfő óta szedem a pulzuscsökkentőt, ami napközben 78-ra leviszi a pulzusom, de reggel amint ébredek már 90-96 körüli ismét úgy, hogy este bevettem a negyed tablettát.
Szeretném megkérdezni Öntől a következőket:
-A pajzsmirigy okozhat-e ilyen mértékű hajhullást (még most sem állt meg, 5 hónap után)
-A Letrox miatt lehet-e a magas a pulzusom (vérnyomás általában 110/70, azzal nincs gond), vagy teljesen más okozza a tüneteim? Amennyiben a gyógyszer okozza, körülbelül mikorra várhatok javulást?

Nagyon megvagyok ijedve, mivel soha hasonló problémáim nem voltak, főleg nem a szívemmel.

Megtisztelő válaszát nagyon köszönöm!!!
F. Anita
Tisztelt F. Anita!

Nagyon megértem és átérzem gondját. A tünetek és a leletek alapján a betegsége nagy valószínüséggel autoimmun pajzsmirigygyulladás, amelyhez a hajhullás is társul. Életkortól és egyéntől függően naponta 60-100 hajszálat hullatunk el. Az is természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja. A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az u.n. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerülnek. Ez az összes hajszál 10-15%-át is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban 2009-ben közölt kutatási eredmények kimutatták, hogy a nőkből kozmetikai műtétek során kivett hajhagymák növekedése hogyan változik pajzsmirigy hormonok hatására. A kivett hajhagymákat tenyésztették és vizsgálták az egyes fázisokat a pajzsmirigy két hormonjának: a trijódtironinnak és a tiroxinnak a jelenlétében. Meglepetésükre azt figyelték meg, hogy ezek a hormonok növelték az anagén fázis hosszúságát, sőt fokozták a bőr pigmentációját is. A kísérlet azért jelentős, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a pajzsmirigy hormonjainak hiánya felelős lehet a nők fokozott hajhullásáért, másrészt reményt is ad a hatásos kezelésre Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a hajhullás gyakran nem csak a csökkent pajzsmirigyműködés következménye, hanem a hajhagyma elleni autotoimmun folyamat következménye is lehet, amelyet szintén lehet gyógyítani (utalok az ebben a témában ezen a honlapon korábban általam írottakra).
A kezelés előtt a pontos diagnózist és az oki kezelést tartom fontosnak.

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2013-08-08 21:16:14
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja