SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

echoszegény nyirokcsomó

Tisztelt Doktor úr!!Előző levelem valószínűleg nem jutott el Önhöz,az iránt érdeklődtem,hogy autoimmun pajzsmirigy betegsége mellett kislányomnál javallottak-e a választható oltások,gondolok itt a meningeticre,vagy annyira nem lenne jó,ha beoltatnánk.Ön a betegség stádiumáról érdeklődött,ezért most leírom,utolsó ultrahang,illetve labor eredményeinket. Uh:a pajzsmirigy az életkorhoz képest kissé nagyobb.A jobb lebeny 38-szor 14-szer 13 mm,a bal lebeny 29-szer 13-szor 12 mm nagyságú. Az isthmus 3 mm vastag. A pajzsmirigy kontúrjai karéjozottak,echogenitása lényegesen nem csökkent,hypervascularisatio nincs. Szerkezete inhomogén. A széli részeken valamint az állományban is sávszerűen mérsékelten echoszegényebb területek láthatók.Jól körülírt göb egyik lebenyben sem különül el.Mindkét lebeny alsó pólusa mellett néhány 6-8 mm nagyságú echoszegény nyirokcsomó látható. A nyak mindkét oldalán parajugularisan több 10-15 mm nagyságú vaskos echoszegény kérgű nyirokcsomó látható. Ez volt az ultrahang,kérdésem az lenne,Ön szerint adnak-e aggodalomra okot a nagyobb nyirokcsomók? Labor eredmények:2014.08.25.-én Thyreoideaperoxidáz elleni antitest:312 IU/ml Tsh:13.26 mIU/l T4:16.51 pmol/l T3:7.52 pmol/l 2014.10.20. -án Tsh:7.06 mIU/l T4:20.72 pmol/l T3:7.38 pmol/l Következő kérdésem az lenne,hogy az antitestek vizsgálatát mikor lenne célszerű megnézetni újra Ön szerint?És hogy normális-e ,hogy a T4 érték folyamatosan növekszik? Tisztelettel:Sysy
Tisztelt Sysy!


A pajzsmirigy autoimmun betegsége általában nem akadálya az oltásnak.
Ezt korábban az orvosok számára az Orvosi Hetilaban összefoglaltuk.
Gyakran hallhatja, hogy a „ pajzsmirigy teszt normális. Ezzel kész is!” Sok doktor a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) un. normális szintjével megelégedik. Jóllehet óriási viták vannak ezen értékek körül. Van ahol ez az érték 2.5 és 5.5, máshol 0.5 é4.7 között van. A legújabb adatok 0.5 és 2.4 között adják meg. A baj nemcsak e, hanem az, hogy a beteg vizsgálata nélkül kívánják a diagnózist megadni. Kevesen értik meg, hogy a pajzsmirigy többi hormonjának (FT3 , FT4) és főleg az immunológiai vizsgálatra is szükség van! A legfontosabb javaslat: a beteg kikérdezése, a pajzsmirigy tapintása (az ultrahang nem elég!), a TSH, FT3, FT4 és az antitestek vizsgálata feltétlen szükséges! Az izotópos vizsgálat a göbös pajzsmirigybetegség esetén lehet feltétlen szükséges.
Tudja-e hogy kihez forduljon pajzsmirigy problémájával?
Az orvosok egy része azt mondja „a pajzsmirigy betegségeinek diagnózisa és kezelés könnyű”, azonban nem számolna a realitásokkal. Gyakran kerülhetnek a kezelő orvosok a következő csapdába.A hagyományos, konvencionális endokrinológus azt gondolja, hogy a betegek tünetei nem fontosak, egyedül a TSH szükséges. Azt gondolják, hogy abban az esetben ha ez normális, akkor minden rendben van. Ezek az orvosok csak a tesztre koncentrálnak, de nem foglalkoznak a beteg tüneteivel, a kezelés eredményével,ill. eredménytelenségével.A felismeréshez és a gyógyításhoz a holisztikus elevet, az összefüggéseket is látó endokrinológus, nőgyógyász, háziorvos szükséges.
Végezetül két megjegyzés kívánok tenni:
A tükör előtt mindenki megnézhet és tapinthatja a nyakán, a pajzsporc előtt elhelyezkedő pajzsmirigyet, amelynek megnagyobbodása esetén beszélünk golyváról .Az orvoslás lényegéhez tartozó időzettel hívjam fel az olvasó és kollégáim figyelmét : „A természet nem Isten, a feltevés nem tény, az ember nem gép” (Diderot).
Tisztelettel:



Prof. Dr. Balázs Csaba
2014-11-23 12:10:23
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja