SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

dr szakács krisztina endokrinológus

Tisztelt Professzor Úr.
Már 2 éve küzdünk eddig sikertelenül hogy kisbabánk lehessen.37 éves vagyok,3 éve korai klímaxot állapítottak meg,a hormon eredményeim hol jó hol nem. Jelenleg 3 stimulációt indítottunk el másfél év alatt, nagyon nehezen reagálok a hormonokra. Sajnos peteérésem sincs és tavaj kiderült az is hogy mindkét petevezetékem le van záródva. Pár napja újabb stimuláción estem át,de az ösztrogénem csak 32 es volt,az Lh 6-os. Kaptam clostylbegitet és bemfolát amitöl felment az ösztrogén 74 ig de az is nagyon alacsony,így kaptam még 2 napra hormont Gonal f-et,de sajnos visszaesett az értékem 29- re.A pajzsmirigyem rendben van többször lett nézve.Azt szeretném kérdezni,hogy az ösztrogént mivel lehetne megtámogatni ,hogy feljebb menjen,valószínű ez lehet az oka,hogy nincs peteérésem sem. Természetes dolgokat próbáltam:premens,inofolic,dhea kapszula.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:Bernát Krisztina
Tisztelt Bernát Krisztina!

Mindenek előtt, ne adja fel. Nálunk 5 tablót tekinthet me, ahol azoknak a babaáknak a képe van, akiknek a megérkezéséről már lemondtak az orvosok. Tudom, hogy sok lelki és testi szenvedésen van túl. Az sem vígasztalja, hogy elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött. A párok 25-50-ában már az első gyermek megszületése is nehézségekbe ütközik! Mi lehet az oka?- teszi fel joggal a kérdést. A meddőségnek orvosi szempontból nagyon sok oka lehet, ugyanis általában több tényezős, ún. multifaktoriális problémáról van szó.
A legfontosabbak a következők:

1.A peteérés zavarai, policisztás petefészek (PCOS) 20%
2.A petekürt átjárhatóságának zavara 10 % (ez valószínüleg fennáll
3.A spermium-ondó betegségei 30%
4. Hormonális zavarok (pl. ivarmirigyek, agyalapi mirigy, pajzsmirigy betegségei, mellékvese) 20%!!!!
5.Gyulladásos- immunológiai okok (pl.pajzsmirigygyulladás) 15%
Nem ismert okok (genetikai tényezők) 5%

Lényeges annak megemlítése, hogy az éretlen petesejtből (ún. oocisztából) kb 3 hónap amíg érett petesejt jön létre és válik alkalmassá e megtermékenyülésre. Nagyon fontos már a megtermékenyülés előtt 3-6 hónap, mert a káros hatások nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is kárt okozhatnak. Ezért már a gyermekvárás eltervezésekor alapvető hormonális és immunológiai-, genetikai vizsgálatok, életstílus, diéta és adott esetben gyógyszeres kezelés váltás is szükséges lehet.
A peteérés zavarai: a korai ovuláció, az anovuláció (mikor az ovulació nem következik be), a szabálytalan menstsruációs ciklusok, a progeszteron, a prolaktin, a TSH szint ellenőrzése és annak korrekciója feltétlen szükséges.

Mit lehet tenni?

I.Étrend:Mindkén jövendő szülőnek (tehát a férjnek is!) figyelembe kell vennie a következőket, ugyanis a hormonális egyensúly felborulásának a diéta hibák is lehetnek okozói
Melyek ezek?
• Alkohol: bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy a napi öt pohár bor 3-6 hónapon át is ártalmas (közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét). Ráadásul az alkohol a speriumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal elhagyandó!
• Kávéfogyasztás: napi 1 kávénál több már jelentős mértékben csökkenti a spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre.
• Cola és más üdítők (energia italok szintén károsak)
• Dohányzás: egyértelműen káros. A cigaretta fogyasztással arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége.
• A Xenoösztrogénekről ma már tudjuk, hogy az egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak és jelentőségük a „civilizációs” hatások miatt rendkívül megnőtt. Mivel ezek a kémiai anyagok a szervezet hormonális és immunológiai működésébe durván beavatkoznak, ezért az irodalom hormonális bombáknak („endocine disrupteres”=EDC anyagok) nevezte el. Erről a fontos kérdésről már tudományos konferenciákon beszámoltam és ezen a honlapon is írtam korábban. A lényeg az, hogy ezek az anyagok hormonszerűen vislkednek és felborítják a hormonlális egyensúlyt, ill. akár véglegesen károsíthatják az endokrin szerveket.

II. Mi lehet még?
Azt gondolom, hogy az alacsony ösztrogén szint már következmény, amelynek okát meg kellene találni. Mire gondolok?
Természetesen vizsgálat nélkül ez gondolati kisérlet,de bizonyára közelebb vezethet a megoldáshoz. A leírásból az valószínú, hogy a probléma hátterében az agyalapimirigy nem megfelelő működése állhat. Ennek a szervnek az autoimmun gyulladása ill. más elváltozása, az un. "üres szella" okozhat hasonló panaszokat.
Mi az üres sella szindróma?
A betegség meghatározása:Az üres (empty) sella olyan anatómiai elváltozást jelöl, melynek lényege, hogy képalkotó eljárással hypophysis nem (vagy csak dorzálisan) detektálható, a sella űrtere pedig legtöbbször tágult és liquor tölti ki. Amennyiben az elváltozáshoz jellegzetes tünetek együttese társul, üres sella szindrómáról beszélünk.
Okai:Primer forma anatómia variációnak tartható, azonban kialakulásában szerepe lehet a hypophysis gyulladásának és részleges pusztulásának.

Összességében: nem reménytelen a helyzet, további vizsgálatok után oki kezeléssel van remény a gyermekáldásra.

Tisztelettel:




Prof. Dr. Balázs Csaba
2017-04-15 07:01:27
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja