SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

bromocriptin helyett

Üdvözlöm Professzor Úr!
5éve szeretnénk kisbabát,de "rossz" orvoshoz jártam és sok időt elpazaroltam,majd 2 sikertelen lombik után szeretném a tanácsát kérni (41éves vagyok),ugyanis az orvosom nem túl bőbeszédű és nem túl barátságos/igaz,nem barátkozni megy az ember orvoshoz,de emberszámba azért vehetné/,szóval a ciklusom mindig normális volt,24-26napos.A 2.sikertelen lombik utáni 2.ciklus , 2.napi hormon vizsgálat eredménye:
Anti-TPO:12 IU/ml (<35)
SHGB:78 nmol/l (18-114)
Dhea-s:2,4 umol/ (1,0-11,7)
TSH:1,76 mIU/L (0,27-4,2)
FSH:12,10 iu/L (3,5-12,5)
PRL: 888,8 mIU/L (102-496/ MAGAS
Prg:1,88 nmol/L (0,6-40,7)
LH:6,54 iu/l (2,4-18,6)
Ösztradiol:51,36 nmol/L (40,0-607)
Teszt: 0,157 nmol/L (0,29-1,57) ALACSONY
D-vitamin:102,7 nmol/l (>75)
A 2.lombiknál szedtem bromocriptint(ezt is én kértem,vagyis "valamit"a magas prolaktinra),le is vitte a prolaktinszintet,de a terhesség nem jött össze.Nagyon durva mellékhatása volt nálam (iszonyú hányinger,fejfájás,aluszékonyság,személyiség változás,lábfájdalom,stb...). Azt orvos azt mondta,hogy csak ez az egy megoldás van...viszont abbahagytam,mert ezt így képtelen voltam szedni.
Az lenne a kérdésem,hogy van valami más megoldás,hogy a prolaktin szint csökkenjen?Ami nem okoz nagyon durva mellékhatásokat...MR-re szeptemberben megyek /ezt is én kértem/. A cukorterhelés,inzulinterhelés rendben,trombophilia panel rendben,petevezeték átjárhatósági vizsg.laparral volt,az is rendben,méhtükrözés,ott sem találtak semmit,férjemnél minden rendben.Amit szedek:Cvitamin 1000mg,Mg250mg,szerves cink,szerves króm,inofolic napi 2tasak,Dhea50mg,Evitamin200mg,B6-D3vitamin.
Javasolna esetleg még valami vizsgálatot,amivel előreléphetnénk?Csak a magas prolaktinszint önmagában okozhatja a meddőséget?
Nagyon köszönöm a válaszát,tisztelettel:Mona
Tisztelt Mona!

Ez valóban komoly gond.Mindenek előtt tisztázni kellene, hogy miért volt,ill. emelkedett a Prolactin szint.Az emelkedett prolactin szintnek ugyanis több oka is van:
• a leggyakoribb a krónikus stressz
• több gyógyszer is emeli ennek az agyalapi hormonnak a szintjét
• autoimmun betegség mérgező anyagok
• gyógyszerek (főleg depresszió elleni gyógyszerek, a reflux betegségre használtak
• táplálkozási rendellenességek
• a agyalapi mirigyet érintő gyulladás, esetleg daganat

Egyre többet hallunk arról, hogy a stressz is felelős ennek a betegségnek is a kialakulásáért. A munkahelyi feszített tempó, a családi gondok és a pénzügyi nehézségek mind nyomot hagynak a testünkön, és akár a szervezet sav-bázis egyensúlyát is felboríthatják. Mit tehetünk ellene?
Vérünk egy különleges folyadék, mely, ha kimozdul a 7,35 és 7,45 közötti Ph-tartományból, akár meg is hallhatunk. Szervezetünk ezért többszörös védelmi rendszert működtet. A tüdőnk által szállított oxigén, a veséink és a hasnyálmirigyünk is komoly munkát végez ahhoz, hogy ez a kémiai egyensúly ne boruljon fel. Ha ezek a szervek valami miatt másként kezdenek dolgozni, a vér sav-bázis szintje elmozdul. „A savasodás szétmarja a sejteket, szöveteket, apránként belemarja magát a vénába és artériába, mint ahogy nyomot hagy a sav a márványba”. Vigyáznunk kell, mert védelmi rendszereink működését könnyen tönkreteheti az egészségtelen táplálkozás, de a mindennapi komoly feszültség is.A stressz nem csak egy feszült állapot, ami könnyedén elmúlik, ha kikerülünk egy nehéz helyzetből. „A stressz hosszú távon akár betegség kiindulása is lehet, hiszen azonnal hat a szimpatikus idegrendszerre” állítja a szakember. Mindannyian megfigyelhettük már magunkon, hogy egy komolyabb vita után, szaporábban vesszük a levegőt, kiszárad a szánk, erőteljesebben ver a szívünk, másként működik a gyomrunk. Ha mindezt, szinte naponta átéljük, megváltozik testünk működése, és egy idő után képtelen lesz védekezni és megbetegszik. „Felborul az egyensúly és a stressz, mint egy néma gyilkos dolgozni kezd: kialakulnak a szív és érrendszeri betegségek, a daganatok, a pajzsmirigyproblémák és a cukorbetegség”. Jó tudni!A nőket is komolyan érinti a stressz, hiszen ők azok, akik lelkiekben könnyebben sebezhetők. Sokkal erőteljesebben hatnak rájuk a családi és érzelmi konfliktusok. Ezzel szemben a férfiakat elsősorban a munkahelyi és a karrierépítési küzdelmek sodorják stressz helyzetbe. A Bromocriptin helyett -ha szükséges - más készítmény is adható. További immuno-endorin vizsgálatot javaslok.
(e-mail: info@endokrinkozpont.hu)

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:




Prof. Dr. Balázs Csaba
2016-07-06 17:35:25
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja