SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

alpicort plus vélemények

Tisztelt Professzor Úr!
Egyenlőre még nem vagyok a páciense, de látatlanban is nagy tisztelője vagyok, csodálattal olvasom a cikkeit. Kár, hogy a manapság sokat hangoztatott holisztikus szemlélet az orvosi gyakorlatban oly kevés esetben valósul meg. Éppen a Professzor úr egy 2012-es ösztrogén dominanciáról szóló írása gondolkodtatott el és késztetett arra, hogy írjak Önnek.
32 éves nő vagyok, még nincs gyermekem. Eddig teljesen panaszmentesen éltem az életemet, ami nem meglepő, hiszen egészségesen táplálkozom, sportos és kiegyensúlyozott vagyok. Igen ám, de már 8 éve szedem a Milligest 3 fázisú fogamzásgátló tablettát, mondjuk úgy, hogy kényelmi okokból.
10 hónappal ezelőtt, áprilisban elkezdett hullani a hajam, azóta is folyamatosan ritkul és vékonyodnak a hajszálaim (fejbőröm rendben, a bőrgyógyász androgén alopeciát állapított meg, és Alpicort Plus írt fel rá).
Később indokolatlan fáradtság, erőtlenség és lehangoltság lett úrrá rajtam, alig bírtam elvégezni a munkámat. Októberben autoimmun thyreoiditist állapítottak meg. TSH:3,79 mIU/L (0,400-4,000), fT4: 8,99 pmol/L (7,75-15,21), anti-TPO 1,7 U/mL (0,0-9,0), pajzsmirigy UH: inhomogén szerkezet, göb nincs. 50 mcg Letroxot szedek rá azóta, ami decemberre le is vitte a TSH-t 0,64-re, és az erőnlétem is visszatért, azonban a hajam egyre csak satnyul, leheletvékonyak lettek a korábban erős hajszálaim.
Feltételezem, hogy az autoimmun pajzsmirigy betegségnek is kell, hogy legyen kiváltó oka. Ekkor kapcsoltam össze a cikke alapján a fogamzásgátló hosszú ideje tartó szedésével,hogy talán az boríthatta fel az érzékeny egyensúlyt (ösztrogén dominancia??)
Mi a véleménye a Professzor úrnak, milyen eséllyel okozhatja a panaszaimat a fogamzásgátló?
Van-e értelme tablettaszedés mellett a gyógyszermentes héten hormonszinteket vizsgálni (pl. ösztrogén-progeszteron arányt)?
Ha nem lenne a haj problémám, azonnal abbahagynám a fogamzásgátló szedését, csak rettentően félek attól, hogy a gyógyszer elhagyásával még jobban felerősödik a hajhullásom.
Ha abbahagyom a gyógyszert, meg tudom-e támogatni a rendszert valamivel, amíg nem indul be újra a petefészek hormontermelése?
Nagyon várom a válaszát és jó tanácsait.
Üdvözlettel,
Lilla


Tisztelt Lilla!

Köszönöm elismerő sorait a holisztikus, általam jobban szeretett integratív orvoslásról. A holisztikus jelzőt, miként példája is mutatja eléggé lejáratták.
A leírtak alapján nagyon sok olyan kérdés merült fel, amelyre választ, de főleg gyógyírt kellene találni. A dolgok valóban egymással nagyon is összefüggnek és nehéz a döntést meghozni, ezért kell(ene) az okokat mindig megkeresni és nem a tüneteket próbálni kezelni.
Terjedelmi okok miatt csak néhány dolgot emelek ki.

I. Hormonális fogamzásgátlók mellékhatásai:
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 beteget érint):
- hangulatváltozások
- fejfájás
- hányinger
- emlőfájdalom, menstruációs zavarok, menstruáció kimaradása, orgazmus hiánya, csökkent libidó
- trombózis hajlam
- Vizesedés, vízvisszatartás
- Hajhullás

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 beteget érint):
- depresszió, csökkent szexuális érdeklődés, idegesség, aluszékonyság
- szédülés, fonákérzés
- migrén, visszerek, magas vérnyomás
- gyomorfájás, hányás, emésztési zavar, bélgázosodás, gyomorgyulladás, hasmenés
- akne (pattanás), viszketés, bőrkiütés,
- fájdalmak, például hátfájás, végtagfájdalom, izomgörcsök
- hüvelyi gombás fertőzés, medencetáji fájdalom, emlő megnagyobbodás, jóindulatú csomók a mellben, méh-/hüvelyi vérzés (amely rendszerint elmúlik a folyamatos szedés során), hüvelyi folyás, kipirulás, hüvelygyulladás (vaginitis), menstruációs zavarok, fájdalmas menstruáció, kevesebb mennyiségű menstruáció, nagyon erős menstruáció, hüvelyszárazság,erőtlenség, Candida (gombás fertőzés) fokozott izzadás, folyadék visszatartás - testsúlynövekedés
- szembetegségek, például szemhéjgyulladás, szemszárazság
- szokatlanul gyors szívverés
- megnövekedett has, bélbetegség, felfújódás érzése, rekeszizomsérv, gombás szájfertőzés, székrekedés, szájszárazság
- epevezeték vagy epehólyag fájdalom, epehólyag-gyulladás
- sárgásbarna foltok a bőrön, ekcéma, hajhullás, pattanásszerű bőrgyulladás, száraz bőr, göbös bőrgyulladás, fokozott szőrnövekedés, bőrbetegség, csíkok a bőrön, bőrgyulladás, fényérzékenység okozta bőrgyulladás, csomók a bőrön
- fájdalmas nemi együttlét vagy közösülési nehézség, hüvelygyulladás (vulvovaginitis), vérzés nemi együttlét után, megvonásos vérzés, emlőciszta, szövetszaporodás az emlőben (hiperplázia), rosszindulatú csomók a mellben, méhnyak polip, méhnyálkahártya sorvadása vagy elhalása, petefészek ciszta, méhmegnagyobbodás

II. Hormonrendszerünk minden szervünkre hat, így a legkülönbözőbb tüneteket okozza, ha zavar keletkezik működésében. Nagy valószínűséggel első utunk nem egy endokrinológus orvoshoz vezet, és az sem biztos, hogy a háziorvos a megfelelő helyre irányít. Bizonyos endokrin- vagyis a hormonrendszerhez köthető- betegségek felismeréséhez pedig elengedhetetlen a részletes vérkép, melyet csak szakorvos rendelhet el. Így talán hetekig, hónapokig, évekig nem derül fény a valódi okra. – Képzeljük el a szervezetünket úgy, mint egy postát, mely a beáramló információk áradatát fogadja be. Testünk működése is elengedhetetlen jelek, információk nélkül, a hírvivők, a postások pedig nem mások, mint hormonjaink. Egészen apró mennyiségben, a gramm egymilliomod részében vannak jelen a vérben, mégis minden szervünk állapota függ mennyiségüktől, a „helyes kommunikációtól”. Az egész testbe szállítják a híreket, ha túl kis vagy éppen nagy mennyiségben termelődnek, az nem csak annál a szervünknél mutatkozik meg, ahonnan elindulnak az információ továbbítására. Hatnak többek között erőnlétünkre, közérzetünkre, szexuális működésünkre, stressztűrő- és nemzőképességünkre, energiaszabályozásunkra, bőrünk, hajunk állapotára. Fontos, hogy a hormonok és immunrendszerünk szoros kapcsolatban vannak egymással, ugyanis a csecsemőmirigy is hormonális szerv. Hormonjaink termelődését meghatározza életkorunk, nemünk, örökletes tényezők, sőt, a testet érő fény mennyisége, a külső hőmérséklet is. Eltérő lehet a különböző évszakokban, és megfigyelhető változás még napközben is. Mivel egy sor kulcsfontosságú üzenet szállításáért felelősek, nagyon érzékenyek érzelmi ingadozásainkra és a különböző külső hatásokra. Nem is gondolnánk, hogy naponta mennyiféle kozmetikum, élelmiszer és vegyi anyag vesz minket körbe, melyek mind befolyásolják e kifinomult rendszer működését! Ráadásul napjainkban is minden értéket a vérből akarják megmondani, pedig gyakran az aktív hormon nem a vérben, hanem az egyes szervekben képződik. Így pl. a férfi nemi hormonból a tesztoszteronból a bőrben képződik dihidrotestoszteron, amely 100-szor aktívabb hormon. A magas DHT szint felelős a férfias kopaszodásért.

III. A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja. A férfiak jellegzetes típusú kopaszodásáért e férfi nem hormon (tesztoszteron) a felelős. A hajhullás főként nőknek okoz gondot és eddig csak a férfi hormon esetleges túltermelődésével hozták összefüggésbe.A hajhullást számos tényező válthatja ki: hormonok, fogamzásgátló, autoimmun betegség, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, táplálkozási rendellenességek, vitaminhiányok. Az autoimmun pajzsmirigy gyulladásért felelős immunológia faktorok nem csak a pajzsmirigyre, hanem a bőrre, bőrképletekre, így a hajhagymákra is hatnak.

Összegezve:
- a tartós , több éven át tartó hormonális fogamzásgátlás káros.
- a panaszai megszüntetése csak az okok megtalálása és kezelsée után hozhat tartós sikert.

Jó egészséget kívánok, üdvözlettel:




Prof. Dr. Balázs Csaba
2016-01-10 16:34:38
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja